![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki problem: [w linku] http://www.nowakmichal.nazwa.pl/test/test.html Po prawej stronie pod tekstem "..Curabitur non diam. Aenean ultricies augue nonummy arcu..." wyświetla mi się powtórzenie mojego tła, ale wyświetla się, jak widać ucięte (aby zrównać się z tłem po lewej stronie). Nie wiem jak zrobić by te dwa "bloki" były niezależne od siebie, tzn, jeden obojętnie jaka długość, i to nie wpływało na ten drugi blok. Czy wystarczy je wrzucić w inne tabele? (teraz mnie oświeciło jak popatrzyłem na kod) To jest jeden z moich problemów a drugi, to jak zrobić by po prawej stronie powtarzało tylko cały obrazek a nie jego fragment? Bo jeśli dopisze się parę linijek to powstaje ten sam efekt jaki można zobaczyć w tej chwili. Pozdrawiam Michał Nowak |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw zrób to tak żebyśmy coś z tego zrozumieli, bo nie oszukujmy się ale kto dziś mówi staropolszczyzną?
-------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, chodzi o tabele i komórki.
Dzięki za kurs, zacząłem go czytać, mam nadzieje, że w krótkim czasie uda mi się "przepisać" te stronkę. Pozdrawiam Michał Nowak PS. Doraźna pomoc: wystarczy wrzucić to w oddzielne tabele? Bo komórki zawsze będą się rozsuwać razem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapomnij o tabelach, nie do tego służą.
-------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
Dziś zaznajomiłem się ze strona podaną przez gekon, i zastanawiam się jak i czy przepisać te wszystkie table na divy czy zbudować wszystko od początku? Nie mam wprawy, więc nie wiem od czego zacząć. Możesz udzielić mi jakiejś rady od czego powinienem zacząć?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek możesz zacząć od czegoś takiego:
Ten post edytował babejsza 27.04.2007, 13:47:35 |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam za moją nieaktywność lecz wyjechałem, to co babejsza naskrobał działa bardzo pięknie, lecz teraz nie wiem jak mam dorzucić grafikę do tych div-ów. A co do kodu to jest oszałamiająco mały, kilkanaście linijek.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak na szybko. Nad grafikami musisz jeszcze popracować ja daję Ci tylko pogląd na to jak to powinno z sementycznego punktu widzenia wyglądać: http://www.2kola.com/test/test.htm
A teraz baw się ile wlezie ![]() Aha - nie wyśrodkowywałem tego w pionie bo mam wrażenie że ilość contentu będzie się zmieniać, a w takim przypadku jest to zbędny zabieg. |
|
|
![]()
|
|
Babejsza bardzo bardzo dziękuje za wskazanie odpowiedniej ścieżki, gekon zaś wskazał mi drogę, ja zabieram się do żmudnej pracy "małpka widzi, małpka robi" i w oparciu o to co Ty zrobiłeś buduję resztę, top i do tego bottom też, i może coś z tego wyjdzie.
Dziękuję za pomoc. Mam kolejny problem. Dobudowałem 3 kolejne divy, jedna jest na dole po prawej stronie, i dwie kolejne są topka i logo. Udało mi się ustawić bottom na dole po prawej stronie pod "newsami", zacząłem więc kombinować nad logiem. Niestety nie potrafię tego ustawić dokładnie, w tej chwili (co można zobaczyć, jest odstęp między logiem a menu i newsami) topka i logo znajdują się nad całą resztą. Potrafię zrobić aby przylegały, ale nie są wycentrowane. Screen poglądowy: ![]() Oto kod:
Nie wiem czym ustawić to, bardzo proszę o wskazanie mi błędu. Wydaje mi się, że strasznie namieszałem, dokładając bottom, topka, logo |
|
|
![]()
|
|
Odstęp między nowymi div'amii starymi powstaje przez margin o wartości 40px dla div'a conteiner. Swoją drogą te dwa nowe div'y powinieneś również wstawić do conteiner'a. Tak samo jak stopkę. Z nowych div'ów usuń float'y. Służą one do ustawiania elementów blokowych w linii jeden obok drugiego, a Tobie to tu nie potrzebne. Z kolei jeżeli już "float'owałeś" jakieś elementy to po zakończeniu tej czynności powinno się "wyczyścić" je poprzez dodanie po nich clear: left.
Wzór poniżej:
I pamiętaj żeby nie nadużywać żadnych znaczników. Tzn. jeżeli coś możesz zrobić za pomocą jednego to tak zrób. Znaczniki "hx" to są nagłówki. Stopka nagłówkiem nie jest więc nie ma potrzeby dawać go w te znaczniki. Poprawki robiłem na szybko z palca bez podglądu, ale wydaje mi się że powinno wszystko grać. Poczytaj jeszcze dokładniej ten kurs, do którego link dał Ci gekon. Dodatkowo możesz korzystać z tej strony: http://www.cssmania.pl/. pozdr. Ten post edytował babejsza 3.05.2007, 20:14:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:04 |