Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Technikum czy Liceum?
Joachim Peters

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mam problem co do wybory szkoły. Bardzo interesuje się tworzeniem stron internetowych i z tego powodu zastanawiam się nad technikum komunikacji, o profilu "aplikacje internetowe", gdzie nie ma rozszerzonej matematyki ani fizyki. Zastanawiam się też czy zamiast Technikum nie dać liceum o profilu matma-fiza-infa, jednak tam jest matma i fizyka rozszerzona, a z matmy i fizyki w gimnazjum jade na 4.
Nie chce się wpakować do klasy gdzie sobie nie poradzę, więc proszę o rady od "starszych" użytkowników forum.
Go to the top of the page
+Quote Post
4 Stron V   1 2 3 > »   
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
sticker

-----

Liceum przede wszysktim dlatego że tam jest rozszerzona matma i fizyka a bez tego ani rusz w świecie it :] Poza tym liceum to rok krótsza nauka a pozniej i tak na studia poleziesz ( no chyba że nie masz takiego zamiaru )

--------------------
+Quote Post
Joachim Peters

-----

Tak, na studia zamierzam iść.
Tylko zastanawiam się nad tą fizyką i matmą, czy sobie w takiej klasie poradzę, skoro w gimnazjum orłem z tych przedmiotów nie jestem.
Wszyscy mi mówią, że jestem humanistą, ale jak bardzo lubię programowanie i chcę dalej to jakoś kontynuować ;(
+Quote Post
Moli

-----

Ja poszedłem do technikum i zmieniam po roku na liceum. Technikum mało daje jeśli planujesz iść na studia.
+Quote Post
sticker

-----

Jak lubisz programowanie to sie musisz polubić z matematyką smile.gif Kiedyś przyjdzie Ci pisać jakieś algorytmy i które wymagają optymalizacji i możesz mieć z tym problemy
btw. ja też chciałem iśc na socjologie ale ostatecznie wylądowałem na informie i wlasnie pisze prace mgr wiec jak ja sobie poradziłem to sobie spokojnie dasz rade !

--------------------
+Quote Post
php programmer

-----

Hm ja bym obstawiał przy technikum,
w Liceum będziesz miał więcej niepotrzebnej teorii,
za to mało praktyki, z drugiej strony
znajomość matmy i fizy może przydać ci się
przy zdawaniu na studia, bo raczej w życiu to nie specjalnie,
ja kończyłem studia Informatyczno-Matematyczne
i życiu zawodowym Matematyki raczej nie używam.
+Quote Post
Ociu

Grupa: Moderatorzy

@php programmer czemu Ty do nasz piszesz wierszem białym ? blinksmiley.gif
@d@ro Technikum. Dziwne troche, że lubisz programować, a nie umiesz matmy. Chyba, że chcesz pracować jako web designer, to wtedy idziesz na humana, zdajesz historie sztuki i pakujesz się na ASP smile.gif
+Quote Post
sagittariuspl

Ostrzeżenie: (10%)
X----

też miałem ten problem jakiś czas temu... liceum olałem - bo za "ogólne". byłem już człowiekiem prawie dorosłym to mnie więcej wiedziałem co chcę robić, więc wybrałem technikum... ale olałem także technikum informatyczne - bo nie widziałem siebie w wieku 50 lat siedzącego przed komputerem, mimo, że informatyką interesują się od 3 klasy podstawówki. teraz swój wybór tłumaczę sobie inaczej - w szkole nie nauczysz się niczego czego nie mógłbyś się nauczyć sam (mowa tu o szkole ponadgimnazjalnej). cały czas uczę się programować (kilka lat już to trwa) mimo, że uczęszczam do technikum ekonomicznego (jaka różnica w "tematyce").

--------------------
Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie
Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit.
+Quote Post
webdice

Developer

Grupa: Moderatorzy

Jak nie poradzisz sobie z matma w liceum, to możesz pomarzyć o studiach informatycznych. Ja skończyłem liceum (mat, fiz, inf) i prawdę mówiąc dało mi to solidne podstawy.
+Quote Post
Joachim Peters

-----

Pomyślałem trochę teraz nad tym i zdecydowałem tak, że lepiej pójść do liceum. Dowiedziałem się, że jak będzie mi bardzo ociężało szło od początku to będę mógł się przenieśc do innej klasy (human), ale nie mówie, że z matmy jestem kompletnie zielony.
Z tego co widze to ja jako pierwszy rocznik będę pisał maturę z matematyki, więc może jednak warto się w liceum przyłożyć ?

// W ogóle wydaje mi się, że decydowanie o swojej przyszłości w wieku 16 jest trochę idiotyczne smile.gif

Ten post edytował d@ro 25.04.2007, 17:03:43
+Quote Post
sagittariuspl

X----

nie, ja ci każe decydować jaki zawód będziesz wykonywał w przyszłości. ale już wiesz czy jesteś umysł ścisły czy humanistyczny, co cię interesuję, co kręci... obywatel 16 letni to już człowiek, a nie dziecko (chyba, że ja za wcześnie dojrzałem ;] )

--------------------
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie
Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit.
+Quote Post
skali

-----

d@ro smigaj do liceum nie zrob takiej glupoty jak ja... poszedlem do technikum elektronicznego profil informatyczny... w ostatniej klasie mialem stuycznosc z informatyka, to chyba za pozno nie? liceum, liceum i jeszcze raz liceum...

btw. pojdziesz do liceum bedziesz mowil "co ja zrobilem najlepszego moglem nie sluchac nikogo i pojsc do technikum", pojdziesz do technikum powiesz odwrotnie...

3m sie i posluchaj mnie to nie zmarnujesz dodatkowego roku na technikum... wiecej sam sie dowiesz niz te szkoly Cie naucza

Ten post edytował skali 25.04.2007, 17:20:50
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

a ja poszedłem do technikum profil informatyka. Mam 13 godzin tygodniowo samych zajęć związanych z komputerami w czym 2 programowania ^^ mi sie podoba mimo że wiem więcej niż nauczyciele, ale czasem czegoś ciekawego można sie nauczyć... jakoś nie żałuje tego roku względem liceum bo jak dowiaduje sie od znajomych to na profilach informatycznych w lo to koło 2-3 godzin infy w tygodniu a pełno matmy, fizy i gegry... a jakoś nie widze żeby te przedmioty były mi potrzebne koniecznie do życia...

mnie głównie interesuje programowanie oraz po krótce tworzenie stron i obie rzeczy umożliwia mi szkoła (specjalny przedmiot zwany multimedia gdzie ucza nas tworzenia i oprogramowywania flasha, obsługi ps'a itepe [a co tam że piraty :] ] )
+Quote Post
MrMag

-----

te matematyki i fizyki przydadza sie by zdac na (lepsze) studia. Informatyka wcale.

--------------------
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

studia studiami, czuje że i bez tych dodatkowych zajęć sobie poradzę winksmiley.jpg a przynajmniej uczę sie tego co lubię a nie siedzę jak na skazaniu i słucham durnych wywodów nauczycieli nad funkcjami, ciągami itp. mi akurat bardziej odpowiada ten rodzaj szkoły no i oczywiście 1 papierek więcej bo bede miał tytuł technika tongue.gif
+Quote Post
fgk

-----

Nieważne jaką szkołę wybierzesz. I tak w życiu będziesz robił to co musisz lub to co lubisz. Wybór odpowiedniej szkoły średniej ułatwi Ci dostanie się na studia, ale nic więcej. Bo samo dostanie się na studia ma niewiele wspólnego z tym czego będziesz się uczyć podczas studiów. Taki paradoks.

I tak naprawdę jeśli lubisz programowanie to sam rób coś w tym kierunku, bo w szkole się tego nie nauczysz. Każda szkoła uczy tylko podstaw, a reszty musisz się sam nauczyć. Na studiach też nauczysz się podstaw, z tym że bardziej zaawansowanych smile.gif Jednak to czego nauczysz się w szkole nie wystarczy by pracować dobrze w swoim zawodzie. Tak szczerze po samej szkole nic nie będziesz umieć. Bez praktyki w zawodzie nie masz co liczyć na dobrą pracę.

Ten post edytował fgk 25.04.2007, 19:28:38

--------------------
tworzenie stron internetowych
+Quote Post
Sedziwoj

-----

Piszecie, a nie bierzecie wszystkiego co potrzeba pod uwagę...
U mnie 'na wsi' nie było sensu iść do technikum, ponieważ miało tak żałosny poziom, że szkoda gadać.
Więc nie tylko czy LO czy technikum, ale jeszcze jakie jest ważne.
Matematyka nie przydatna w programowaniu? to coś śmiesznego, no chyba że tylko stronki...

Ja koledze powiedziałem, jak ma zamiar iść na studia na politechnikę to niech bierze dobre technikum, jak ma iść na uniwerek to LO.
Czyli jaki rodzaj szkoły wybierzesz teraz, zależy od tego jaki zamierzasz wybrać potem. A dlaczego, bo będzie o wiele łatwiej potem.
A co wybierzesz na studia? no to już zależy co chcesz robić... np. na UW na infie bez matmy nie przeżyjesz pierwszego roku (nawet jak umiesz dobrze to co jest w LO to musisz się nieźle przyłożyć).

a co do tego że szkoły nie nauczą programować, to zależy co się przez to rozumie, bo doświadczenia to nic nie zastąpi, ale bez pewnej wiedzy to jest się gówno a nie programista.

--------------------
Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami.
+Quote Post
Earth

-----

Ja na pewno idę do liceum. Choć według mnie poziom inf tam nie jest za wysoki. Widziałem gdzieś program nauczania.
+Quote Post
Jabol

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

A ja polecam wszystkim LO. Dobrego wykształcenia ogólnego nic nie zastąpi. Praca to nie wszystko, LO da Ci widzę w wielu innych kierunkach, co da Ci tzw. wiedzę ogólną. Właśnie kończe LO i bardzo się cieszę, że nie wybrałem innej szkoły. Tym bardziej, że również w LO matematyka (informatyka raczej nie, ale w technikum też bym się niczego nie spodziewał) może być na wysokim poziomie. Informatyk to człowiek inteligentny, powinien posiadać wiedzę ogólną, tym bardziej, że pewnie przyjdzie mu się zmierzyć z problemami ze wszelakich dziedzin, warto więc conajmniej mieć pewne obeznanie w przyswajaniu nieistotnej wiedzy winksmiley.jpg.

Pozdrawiam
+Quote Post
sagittariuspl

X----

a w technikum nie zdobywasz wiedzy ogólnej? myślisz, że potrzebna mi geografia, biologia, chemia? to nie są przedmioty "ogólne"? nie mąć więc chłopakowi w głowie jak nie miałeś do czynienia z technikum

--------------------
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:38