| -dr4g0n79- |
|
|
Goście |
Witam
mam taki problemik moja tabela zawiera 3 kolumny pierwszą kolumnę mam podzieloną na kilkanaście wierszy druga kolumna nie jest podzielona na wiersze i trzecia kolumna nie jest także podzielona. i teraz jak wpisuję coś do drugiej kolumny i mi się nie miesći tekst to rzeczą naturalną jest że poszerza się ona w dół ale poszerzają mi się też poszczególne (wszystkie) wiersze w pierwszej kolumnnie, co powoduje że strona mi się rozjeżdża już próbowałem rozwiązać to w ten sposób iż wszystkie wiersze w pierwszej kolumnie ustawiłem i wysokość w pikselach zostawiając tylko ostatni wiersz bez zdefionowanej wysokości miałem nadzieję, iż tylko ten ostatni pusty o nie zdefiniowanej wysokości będzie się zwiększał (taki regulator z niego chciałem zrobić) jednak nie w dalszym ciągu powiększają się wszystkie czy ma ktoś jakiś pomysł jak temu zaradzić. Czy jedynym wyjściem jest zbudowanie układu na divach?? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Czy jedynym wyjściem jest zbudowanie układu na divach?? nie, wystarczy prawidłowo skonstruować tabelę i wiedzieć jak ona "funkcjonuje". wykorzystaj rowspan, collspan... może się przyda możesz też wklepić kod Twojej tabeli bo z opisu ta nic nie wiadomo Łukasz |
|
|
|
| -dr4g0n79- |
|
|
Goście |
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%)
|
Może zamiast dzielić na wiersze tą kolumnę wstaw tam tylko jedną komórkę z valign="top" i w tą komórkę wstaw tabelę podzieloną na wiersze.
|
|
|
|
| -dr4g0n79- |
|
|
Goście |
dzieki tabela w tabeli to chyba jest to sprawdziłem pobieznie ale na 99% będzie OK!!! tylko słyszałem, że takie rozwiązania to raczej się nie powinno stosować bo niektóre przeglądarki mają z tym problem czy to prawda??
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%)
|
To jest jedno z najstarszych rozwiązań jakie pamiętam, raczej nigdy nie miałem problemów z niekompatybilnością tabel zagnieżdżonych.
pzdr |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%)
|
Tabela w tabei to dla Ciebie (jeżeli nie chcesz wykorzystać układu pudełkowego <div>) najlepsze rozwiązanie i nie ma powodu do obaw (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Łukasz |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 00:09 |