![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
System składania zamówień drogą elektroniczną przez www. Jednak w niektórych firmach pracownicy mają dostęp tylko do poczty. Mam zamiar zrobić jakiś wzór e-maila aby był wysyłany na serwer i dane te wchodziłyby do bazy danych (przez PHP) czy to możliwe aby PHP czytał e-maile? Dzięki. Tom. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możliwe, PHP ma bibliotekę do obsługi poczty: IMAP.
Możesz praktycznie napisać własnego klienta poczty. Zajrzyj, popatrz, postudiuj. Potem przyjdzie czas na szczegółowe pytania ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz dostęp do serwera większy niż tylko standardowa obsługa na potrzeby www i www leży na tym samym serwerze co serwer pocztowy możesz spróbować też z innej strony.
Poszukaj o konfiguracji poczty przez plik procmail.rc. W tym pliku, możesz sobie utworzyć regułę, która spowoduje, że mail (jego treść) z określonym nagłówkiem (lub o określonym temacie, określonym nadawcy czy cokolwiek) zostanie przekazany do skryptu php. Pseudokod (w procmail.rc): Kod if(header == 'x-shop-mail') php /home/www/shop/save-mail-2-db.php?mail=$1 P.S. Takie kombinacje uda ci się wykonać chyba tylko wtedy, kiedy firma ma własny serwer. Dodatkowo, niesie to za sobą sporo ograniczeń na pewno, które pewnie nie pojawią się przy korzystaniu z IMAP, o którym wspomniał @mike_mech. Podaję, jako jeden ze sposobów, być może akurat będzie odpowiedni. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki koledzy, noto teraz czas na pytania:
wydziergałem coś takiego:
Wszystko pinknie czyta, ale teraz jak mam ustawić wiadomość na "przeczytaną"? Daję np.:
i niestety nie działa :/ Dzięki za rozwianie wątpliwości ![]() Ten post edytował TomASS 29.04.2007, 23:20:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Być może serwer nie obsługuje flag,
Rozwiązaniem, może być pobranie maila i zapisanie go lokalnie a następnie usunięcie z serwera pocztowego imap_delete + imap_expunge. Jeżeli są to zamówienia z sklepu www, to wydaje mi się, że informacje o zamówieniu zostaną w jakiś sposób sparsowane i tak trafią do bazy, więc mail jest już bezużyteczny. |
|
|
![]()
|
|
Serwer obsługuje flagi.
Cytat Używam
Cytat Jeżeli są to zamówienia z sklepu www, Nie są ![]() Cytat to wydaje mi się, że informacje o zamówieniu zostaną w jakiś sposób sparsowane No właśnie ja je parsuję Cytat więc mail jest już bezużyteczny Muszę mieć historię e-maili a najlepiej chyba po prostu zostawić je na skrzynce. Dzięki T. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 00:05 |