![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<?php
Witam Prosiłbym bardzo o pomoc w kwestii funkcji gdyż męcze sie z tym juz od dobrych paru dni i niestety nie mogę znaleźć rozwiązania. zacząłem przerabiać moja dotychczasową strone na skrypty z funkcjami, no i niestety formularz który prędzej gdy cały kod strony znajdował się w jednym pliku działał prawidłowo gdy przekształciłem to na funkcje niestety nie działa. Dotychczas kod strony wyglądał następująco:
W takiej wersji wszystko ładnie sie wyświetlało. Kategorie były pobierane z bazy danych i umieszczane w formularzu w polu<select>. Natomiast gdy przekształciłem to na funkcje to już w polu <select> nie wyświetlają się żadne kategorie. Funkcja pobierająca kategorie z bazy danych znajdująca sie w pliku function_question.php:
To ona odpowiada za pobranie danych z bazy Funkcja która wysietla formularz kategori znajduje sie w pliku function_display.php:
Plik wyswietlajacy formularz i cala reszte:
formularz cały się wyświetla tylko nie ma żadnej kategorii po rozwinięciu pola select. O to mój cały problem bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu z góry dziekuje za każde wskazówki i pozdrawiam. Ten post edytował simi20 24.04.2007, 13:09:57 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2004 Skąd: z neostrady Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdebugowanie tego zajmie ci jakieś 2 minuty i już będziesz wiedział co ci nie działa. Zacznij od sprawdzenia zawartości zmiennej $result w funkcji take_category(). Co, że nie debuguje się? To może warunek if(!quantity ==0) jest nonsensowny w tym kontekście?
A poza tym, skoro używasz funkcji, to funkcja - jaka sama nazwa wskazuje zwraca jakąś wartość. Ty robisz karkołomne global $result, zamiast zwrócić wartość tej właśnie zmiennej. Tak się tego nie robi. UPDATE: O rany, przyjrzałem się teraz dokładniej. W twoim kodzie masz kolejne bzdury: $result = true; - po co to? Widzę, że w ogóle nie masz pojęcia co tworzysz ![]()
w wyniku działania dostajesz tablicę $result z rekordami z bazy. [+] edit Do wstawiania kodu na forum służą odpowiednie tagi BB Code. Tym razem poprawiłem, ale na przyszłość proszę o tym pamiętać. --- ~strife -------------------- pozdrawiam, Adam Kubiczek
kubiczek.eu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tylko jedno pytanko w której funkcji należy dokonać tych zmian??
ponieważ jak zmieniłem to w taki sposób
A funkcje wyświetlającą na
to kurcze dalej nie wyświetla mi kategori. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na pierwszy rzut oka to mi tutaj chyba spacji brakuje:
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
na pierwszy rzut oka to mi tutaj chyba spacji brakuje:
Spacja w tym miejscu? ![]() Dzięki za próbę pomocy ale to zapytanie jest jak najbardziej prawidłowe ![]() pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:07 |