![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Zrobiłem do strony menu składające się z dwóch poziomów. W FF i Operze wszystko jest OK, natomiast w IE nie ma rozdzielenia na pierwszy i drugi wiersz. Poniżej przedstawiłem kod strony:
Mam jeszcze pytanko: Jak mogę całe to menu wyrównać do środka (używająć CSS) ![]() Pozdrawiam. Łukasz. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw parę poprawek w Twoim kodzie:
- masz dwa takie same id dla menu, tak nie można, trzeba zrobić z tego klasę - div domyślnie jest elementem blokowym więc nadawanie mu display block to masło maślane - taka konstrukcja nie przejdzie: Kod #menu_bar #item5, #item11 {} musi być tak: Kod #menu_bar #item5, #menu_bar #item11 {} Tu masz poprawiony css: Kod <style type="text/css"> body { margin: 0; } .menu_bar { padding: 0; margin: 0; list-style: none; font-family: Verdana; font-weight: bold; font-size: 8pt; color: #3C89B9; } .menu_bar li { dislpay: block; float: left; margin 0; text-align: center; } .menu_bar li a { text-decoration: none; color: #3C89B9; display: block; padding: 5px; } .menu_bar li a:hover { background: #3C89B9; color: #FFFFFF; text-decoration: none; } .menu_bar li #item1, .menu_bar li #item7 { width: 60px; } .menu_bar li #item2, .menu_bar li #item8 { width: 117px; } .menu_bar li #item3, .menu_bar li #item9 { width: 137px; } .menu_bar li #item4, .menu_bar li #item10 { width: 117px; } .menu_bar li #item5, .menu_bar li #item11 { width: 107px; } .menu_bar li #item6, .menu_bar li #item12 { width: 152px; } </style> Dla drugiej listy konieczne jest clear:both. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki. Działa teraz super.
A wiesz może, jak to wypozycjonować do środka strony ![]() Ja próbowałem użyć konstrukcji:
ale niestety nie działa. Pozdrawiam. Łukasz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj co daje styl float, bo z Twojego kodu widać że nie wiesz jak go używać. (float dla body
![]() ![]() Dla .menu_bar ustaw szerokość, tak żeby pokrywała się z sumarczyną szerokością wszystkich itemów (łącznie z paddingiem). Kod .menu_bar {
display:block; width:750px; margin:0 auto; } -------------------- -------------
------ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:06 |