![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2006 Skąd: Leżajsk\Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem mam zainstalowanego Linuxa SuSE 10.2... Apache 2.0 MySQL 5 i chce wykonac upgrade PHP do 5 wykonuje cos takiego Kod ./configure --enable-versioning --with-layout=GNU --with-config-file-scan-dir=/usr/local/etc/php --enable-libxml --with-gd --with-mysql --enable-sockets --enable-mbstring --enable-soap --with-pcre-regex --with-libxml-dir=/usr/local --enable-reflection --program-prefix= --disable-path-info-check --with-regex=php --with-zend-vm=CALL --enable-debug --enable-zend-multibyte --disable-ipv6 --prefix=/usr/local Otrzymuje wszystkie dobre komunikaty w shell'u tylko jeden najwazniejszy nie a brzmi on: Kod checking for specified location of the MySQL UNIX socket... no checking for MySQL UNIX socket location... /var/lib/mysql/mysql.sock configure: error: Cannot find MySQL header files under yes. Note that the MySQL client library is not bundled anymore! Co jest nie tak.... W sumie chodzi tylko o dodanie obslogi MySQLa Pozdrawiam Ten post edytował webik 24.04.2007, 13:02:39 -------------------- Errare humanum est
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 21.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozdrawiam
Ten komunikat który otrzymałeś twierdzi że nie może znaleźć mysql-a. Chyba nie instalowałes mysql-a i php-a z płyt su-se. Spróbuj kompilować php podając ścieżke do mysql np. --with-mysql=/usr/local/mysql ,albo dodaj ścieżke w shellu za pomocą export Ten post edytował styx 24.04.2007, 16:29:07 -------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2006 Skąd: Leżajsk\Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
wiem ze chodzi o sciezke do mysql'a tylko nie wiem jakich on konkretnie plikow poszukuje... bo znalazlem kilka katalogow ktore zawieraja pliki mysql'a... Poparawnie zainstalowalem z plyty SuSE i Apache i MySQL5 nawet php sie zainstlaowalo tylko nie bylo wsparcia dla MySQL... Wiec chciałem samemu go do instalowac... Wlasnie nie wiem jaki katalog ma byc... Probowalem z 2 albo 3 ale to nic nie dawalo caly czas ten sam komunikat.... moze nalezy do tych innych odniesc sie... nie wiem... MySQL chodzil poprawnie po instalacji bo jak w shell'u go uruchamialem to bylo ok... zmienialem hasła tworzyłem bazy i tabele... ale coz mnie z tego jak nie moglem sie polaczyc przez php5 Dzieki za posta... pozdrawiam -------------------- Errare humanum est
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 21.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli się dobrze orientuje to kompilatorowi chodzi o plik mysql_config. Jeżeli z schell-a możesz uruchomić ten plik tzn. że php powinien skompilować się z mysql-em bez podawania ścieżki.
-------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:36 |