Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php] [materialy] tworzenie aplikacji za pomocą "klocków"
fou
post 23.04.2007, 14:01:27
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można (lub powinno się) pisać aplikacje obiektowe w php5, składając je z "klocków". Chodzi mi po prostu o to, że mam pewne "klocki", z których biorę tylko niektóre, składam je i tworzę w ten sposób jakiś serwis. smile.gif Takimi klockami mogą być np: baza artykułów, sondy, forum, system ogłoszeń, konta użytkowników itp. No i pytanie brzmi: jak pisać te 'klocki' i główny mechanizm serwisu, żeby można było w łatwy sposób wybrać sobie tylko niektóre z nich i połączyć w jedną całość.
Ok.. nie wiem czy ktoś mnie zrozumie, ale mam nadzieję, że tak. Być może moje pytanie można sprowadzić jedynie do tego, w jaki sposób napisać aplikację wykorzystującą 'wtyczki' winksmiley.jpg ale napisałem trochę więcej, bo wydaję mi się, że niezupełnie o to mi chodzi blink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
koodlaty
post 23.04.2007, 15:07:01
Post #2

-----

Chcesz tworzyć aplikacje z gotowych elementów? O to pytasz?

Jeśli tak - to przede wszystkim musisz się nauczyć nieźle programować obiektowo...
Potem poznać jakiegoś frameworka np. Zend Framework albo Cake PHP, a potem to już korzystać wedle woli z jego funkcjonalności dołączając gotowe klasy np. z www.phpclasses.org

Ogólne pytanie - ogólna odpowiedź smile.gif

--------------------
-----------------------
My hovercraft is full of eels!
+Quote Post
fou
post 23.04.2007, 18:25:54
Post #3

-----

No tak.. prawie winksmiley.jpg
Chcę tworzyć aplikacje z gotowych elementów, ale głównie napisanych przeze mnie. I pytanie: w jaki sposób tworzyć poszczególne elementy i 'opakować' je w całość.
Co do tego, że muszę się nieźle nauczyć programować obiektowo to wydaję mi się, że bez względu na to, co bym chciał pisać w php5 to jednak taka umiejętność jest raczej pożądana.
+Quote Post
MadHatter
post 10.06.2007, 17:01:19
Post #4

-----

Hej hej,

To ja polecam arta:

http://museum.webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/18

Chyba najlepszy jaki znalazlem w polskim necie i necie wogole ktory tak dokladnie opisywalby budowe aplikacji i to jeszcze z "klasa" biggrin.gif

Wielki uklon w strone autora i naprawde mimo tego ze jest dosc obszerny polecam sie z nim zapoznac.

Pozdrawiam!

PS Dotyczy php4 ale dobrze oddaje obiektowosc i istote "klockow" o ktorych wspomniales winksmiley.jpg

Ten post edytował MadHatter 10.06.2007, 17:03:33
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:40