![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2002 Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam w bazie danych tabele z wynikami wszystkich meczy jakie rozegraly rozne druzyny. I teraz robie do bazy danych zapytanie w ktorym pobieram wszytkie mecze 2 wybranych druzyn. Zapytanie to zwraca mi taka tablice: TAblica nazywa sie BILANS. Kod Array ( [0] => Array ( [id] => 2694 [gospodarz] => 22 [przeciwnik] => 1 [gol1] => 2 [gol2] => 2 [jaki_wynik] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 2055 [gospodarz] => 1 [przeciwnik] => 22 [gol1] => 0 [gol2] => 0 [jaki_wynik] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 56 [gospodarz] => 1 [przeciwnik] => 22 [gol1] => 0 [gol2] => 1 [jaki_wynik] => -1 ) [3] => Array ( [id] => 39 [gospodarz] => 22 [przeciwnik] => 1 [gol1] => 2 [gol2] => 1 [jaki_wynik] => 1 ) Powyzsza tablicy dla druzyny gospodarza wskazuje na bilans: 2 zw, 2 remisy, 0 porazek I teraz na podstawie tej tablicy chcialbym obliczyc ile zwyciestw, ile remisow i ile porazek ma dana druzyna. Tablica moja ma nastepnujace indeksy: [id] - id meczu [gospodarz] - druzyna ktroa jest gospodarzem meczu czyli jest wpisana jako pierwsza [gospodarz] - druzyna ktora jest gosciem [gol1] - bramki zdobyte przez gospodarza [gol1] - bramki zdobyte przez goscia [jaki_wynik] - tuaj na podstawie zapytania dostajemy obliczony rezultat meczu - 1 zwyciestwo gospodarza, o - remis, -1 , przegrana gospodarza. I teraz tak: jak na podstawie tej tablicy obliczyc bilans meczy dal druzyny - tylko wlasnie tutaj jest jedno ale......... dana druzyny moze byc zarawno gosciem jak i gospodarzem - jakby sie akurata tego nei bralo pod uwage to BILANS wyliczylby mi moj skrypt czyli:
Jednak wlasnie problemem jest to ze gospodarzem nei zawsze jest ta sama druzyna. Z gory dzieki za pomoc w rozwiazaniu tego problemu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozdrawiam -------------------- "What you are talking to me about what"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 01:48 |