![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: klikash ? A stond, z tamtond, ze wszond Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uwaga: wiadomość została wysłana po konsultacji z administracją forum
------------------------------------------------------ Witam radośnie wszystkich forumowiczów. Chciałbym Wam zaproponować do oceny mój program, MODa, czy jak to nazwać - o nazwie PHP Hypercacher. Proszę w zasadzie nie tylko o ocenę, ale o konstruktywną krytykę i (ewentualnie) dorzucenie swojego kodu/swoich zmian do projektu i zmienianie tego co Wam się nie podoba. Pamiętajcie - to jest wolne oprogramowanie (GPL). Nie podoba się ? Masz pełną wolność używania, modyfikacji, dostosowywania do siebie. Do czego służy ? Do przyśpieszania wszelakiego rodzaju witryn napisanych w PHP. Skrypty PHP Hypercachera zostały tak zaprojektowane, aby zmaksymilizować kompatybilność z różnymi skryptami PHP, czego dowodem może być to, że działa z następującymi CMSami : * PHP Fusion wersja 6.0.5 * MediaWiki 1.8.2 (WikiPedia) * PHPBB 2.0.22 * Joomla! wersja 1.0.11 (popularny w komercyjnych kręgach otwarty CMS - oparty na Mambo) * Mambo wersja 4.6.1 * PHP Nuke wersja 7.9 * Wordpress wersja 2.0.5 (do blogów) * BtitTracker 1.4 By BitTeam * [dopisz tutaj jakiego CMSa chcesz - po niewielkiej modyfikacji powinien na 100% zadziałać] Co robi ten mod ? Przyśpiesza działanie każdego z CMSów i witryn WWW. Każdy skrypt z rodziny PHP-Hypercacher : - Zmniejsza obciążenie serwera HTTP - Zmniejsza obciążenie bazy MySQL - Jest bardzo prosty w konstrukcji i bardzo prosty w instalacji. Zachęcam gorąco do pobierania i zabawy z moim programem oraz przyłączenia się do rozwoju mojego projektu. Strona wyjaśniająca czym jest PHP Hypercacher: http://tinyurl.com/2stq4j Adres bezpośredni do ściągnięcia PHP-Hypercachera: http://tinyurl.com/2thp6t Paczka do pobrania zawiera nie tylko PHP-Hypercachera, ale i PEŁNĄ DOKUMENTACJĘ w formacie ODF (wymagane OpenOffice). Jak mówiłem, instalacja tego MODa jest banalna, więc NIKT z was nie będzie miał z tym problemów. Instalacja polega najczęściej na wklejeniu dwóch fragmentów kodu w dwóch różnych miejscach w waszym serwisie. Nie trzeba kopiować żadnych plików, nie trzeba grzebać w bazie, żadnych includów, żadnych obiektów - nic. Paczka zawiera też instrukcje instalacyjne do najpopularniejszych CMSów wymienionych powyżej. Jeżeli ktoś chce zobaczyć jak działa PHP-Hypercacher GZIP z PHP-Fusion, Joomlą, PHPBB, MediaWiki oraz moją stroną domową (będzie tego więcej), to zapraszam też na stronę testową CMSów: http://tinyurl.com/2j9fr4 Zapraszam też na stronę http://tinyurl.com/3xn792 (200.000 unikalnych użytkowników i kilka milionów odsłon miesięcznie), gdzie moje skrypty z rodziny PHP Hypercacher działają już nieprzerwanie od 5 miesięcy na hostingu współdzielonym (!). Moje forum zawiera też FAQ do najczęściej zadawanych pytań: FAQ ogólne: http://tinyurl.com/2gr29k FAQ developerskie: http://tinyurl.com/37lnz4 Gorąco pozdrawiam. SoofMan aka Kamil Sofowora Ten post edytował SoofMan 25.07.2007, 23:10:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystko fajnie ale po co pytasz o nazwisko i imie na tej pierwszej ze stron które podałeś? po drugie to strasznie nieczytelny kod - jak już udostepniasz to jako GPL to mógłbyś to troche skomentować, porobić wcięcia itp.
//edit: w kodzie masz cos takiego:
skoro to ma przyspieszać to imho powinno być troche inaczej (zmienna c powinna mieć stałą wartość liczbową taką jak długość stringa wyżej)- bo cenne milisekundy lecą ![]() //edit2: powyższe zaobserwowane na wersji developerskiej - nie wiem czy różni się czymś od zwykłej - po tym co widziałem moje zainteresowanie się skończyło Ten post edytował devnul 20.04.2007, 19:39:22 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: klikash ? A stond, z tamtond, ze wszond Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystko fajnie ale po co pytasz o nazwisko i imie na tej pierwszej ze stron które podałeś? Uuuuuups. Wersja bez reklam była robiona "na szybko" na potrzeby tego forum. UPDATE: Już to poprawiłem po drugie to strasznie nieczytelny kod - jak już udostepniasz to jako GPL to mógłbyś to troche skomentować, porobić wcięcia itp. 1. Wersja developerska jest trochę bardziej czytelna - moim dążeniem jest zrobić ją maksymalnie czytelną. Ale obecnie nie mam tyle czasu - muszę rozwijać kod. Już niedługo nowa wersja z upgrade'ami. 1a) Kod jest tak złożony, że komentowanie go zajmie mi dużo czasu - uwierz mi. Ja wiem że wydaje się prosty. Ale ja naprawdę spędziłem nad nim setki godzin. 2. Kod jest tak nieczytelny po to, żeby szybko działał (był najkrótszy - im mniej bajtów tym lepiej: taka mała mania ![]() //edit: w kodzie masz cos takiego:
skoro to ma przyspieszać to imho powinno być troche inaczej (zmienna c powinna mieć stałą wartość liczbową taką jak długość stringa wyżej)- bo cenne milisekundy lecą ![]() Zapomnij o tym. Ta funkcja wylatuje w następnej wersji. Robiłem benchmarki i MD5 okazało się szybsze. Wcześniej używałem funkcji SF_HASH "sf_qhsx()", bo stare benchmarki wykazały że jest szybsza. Ale okazały się błędne - widocznie mój komp był obciążony czy coś, że MD5 i SHA1 działały wolniej. Funkcja haszująca może wróci w przyszłości, ale w BINARNEJ wersji jako rozszerzenie PHP - tylko taka wersja będzie wystarczająco szybka. PHP ma bowiem dziwny nawyk zwalniania kodu. Gdybym skompilował funkcje MD5, SHA1 i sf_qshx do np. C++, to ta ostatnia byłaby 10 razy szybsza od tych poprzednich, gdyż używa tylko dodawania i odejmowania (a nie potęgowania/mnożenia/dzielenia/liczb pierwszych/innych skomplikowanych działań jak MD5/SHA1). //edit2: powyższe zaobserwowane na wersji developerskiej - nie wiem czy różni się czymś od zwykłej - po tym co widziałem moje zainteresowanie się skończyło Wersja developerska jest po to żeby mieć bardziej czytelny kod. Patrz wyżej. Ten post edytował SoofMan 20.04.2007, 20:43:26 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
im mniej bajtów tym lepiej: taka mała mania Mały OT:
Według ciebie pierwsze rozwiązanie będzie lepsze? Bo ma mniej kodu? |
|
|
![]()
|
|
Według ciebie pierwsze rozwiązanie będzie lepsze? Bo ma mniej kodu? Nie chodzi tylko o to żeby było mniej kodu. Musi być szybsze, prostsze (mniej złożony algorytm który wykonuje się w jak najmniejszej ilości milisekund) i mieć mniej kodu jednocześnie, wykonując przy tym dokładnie tę samą pracę. Co do zużycia pamięci, to nie jest tutaj akurat maksymalnym priorytetem, bo i tak jest dość niskie. BTW. Jeżeli masz jakieś konkretne uwagi, to zapraszam do rozwoju projektu. Tak jak mówiłem - jestem otwarty na wszelkie sugestie i jeżeli zaproponujesz coś co będzie szybsze, to napewno to dodam i umieszczę informację o tym że to Twoje rozwiązanie w changelogach. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wersja developerska jest po to żeby mieć bardziej czytelny kod. Patrz wyżej. właśnie wersje developerską przeglądałem i jeśli jest ona bardziej czytelna to się ciesze że nie przeglądałem wersji zwykłej - porażka totalna. Tak jak phpion.com napisał, Twój kod wcale nie będzie szybszy od tego samego napisanego z komentarzami z wcięciami itp - tym zajmuje się preprocesor php i tak czy inaczej on działa i usuwa te wszystkie rzeczy z kodu właściwego - a wcale takim kodem go nie przyspieszysz. Czytelny kod zapewnia za to łatwość rozwijania go itp a jeśli kod ma być dla ludzi to powinien być czytelny. No chyba że wbrew temu co piszesz chcesz go rozwijać samotnie - a tak to wygląda patrząc na te skupisko liter w Twoim kodzie. Ten post edytował devnul 20.04.2007, 21:11:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
właśnie wersje developerską przeglądałem i jeśli jest ona bardziej czytelna to się ciesze że nie przeglądałem wersji zwykłej - porażka totalna. Tak jak phpion.com napisał, Twój kod wcale nie będzie szybszy od tego samego napisanego z komentarzami z wcięciami itp - tym zajmuje się preprocesor php i tak czy inaczej on działa i usuwa te wszystkie rzeczy z kodu właściwego - a wcale takim kodem go nie przyspieszysz. Czytelny kod zapewnia za to łatwość rozwijania go itp a jeśli kod ma być dla ludzi to powinien być czytelny. No chyba że wbrew temu co piszesz chcesz go rozwijać samotnie - a tak to wygląda patrząc na te skupisko liter w Twoim kodzie. OK OK. 1. Wersja "nie developerska" to po prostu zbitek literek. Ma zadanie zajmować jak najmniej miejca. Ta wersja powstaje poprzez wycięcie komentarzy, spacji i wcięć z wersji DEVELOPERSKIEJ. 2. Spokojnie. Jak tylko znajdę czas (a teraz go nie mam, bo idę na FREECON ![]() 3. Mniejsza ilość bajtów do odczytania przez kompilator PHP to też większa szybkość. Mówiłem przecież że mam manię na tym punkcie. Tylko proszę nie mów mi, że skrypt który ma 60 KB (bo zawiera tysiące niepotrzebnych spacji, wgłębień i końców linii) odczytuje się w kompilatorze tak samo szybko jak ten sam skrypt bez niepotrzebnych znaków, który ma 30KB. Przecież każdy odczyt każdego bajtu z dysku na serwerze to cenne milisekundy. 4. PHP Hypercacher był najpierw projektowany jako produkt KOMERCYJNY, dopiero na samym końcu (3 tygodnie temu) pomyślałem o GPL. To jest całkiem niedawno, zważywszy że PHP Hypercachera rozwijam już od prawie 6 miesięcy ![]() Ale mimo wszystko dzięki za cenną uwagę ------------------------------------ Ogólnie to chill out, spokojnie, bez nerwów i obaw - będą wcięcia, będą komenty, będzie wszystko. Projekt jest otwarty/GPL i taki już pozostanie. Decyzja nieodwołalna i niedyskusyjna. Jestem konsekwentnym człowiekiem. ------------------------------------ Jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości: Kocham Linuksa, nie cierpię Billa i Ballmera, brzydzę się DRM, TCPA, windowsem VISTA, i jestem zafascynowany GPLem i możliwościami które daje. Gdyby jutro Bill G. przyszedł do mnie, pokazał mi 100 mln. dolarów i powiedział "zamknij ten projekt i napisz wersję pod ASP.NET", to powiedziałbym mu "spadaj na drzewo, koleś". Mam nadzieję że wątpiącym wystarczy takie wytłumaczenie. Ten post edytował SoofMan 20.04.2007, 21:55:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Kocham Linuksa, nie cierpię Billa i Ballmera, brzydzę się DRM, TCPA, windowsem VISTA, i jestem zafascynowany GPLem i możliwościami które daje. Gdyby jutro Bill G. przyszedł do mnie, pokazał mi 100 mln. dolarów i powiedział "zamknij ten projekt i napisz wersję pod ASP.NET", to powiedziałbym mu "spadaj na drzewo, koleś". przesadny radykalizm. I myślę ze nawet jakby dał ci 10k $ to byś zrobił co by chciał.Cytat 1. Wersja "nie developerska" to po prostu zbitek literek. Ma zadanie zajmować jak najmniej miejca. Ta wersja powstaje poprzez wycięcie komentarzy, spacji i wcięć z wersji DEVELOPERSKIEJ. tyle że tam praktycznie tego nie ma :|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
przesadny radykalizm. I myślę ze nawet jakby dał ci 10k $ to byś zrobił co by chciał. Zakład ![]() Od razu widać że mnie nie znasz. Dla mnie pieniądze nie mają takiej wartości, ponieważ ja mam inny system wartości To że 99,9999% ludzi goni za kasą, to nie znaczy że ja też. Na pewno nie zrobiłbym niczego co by mnie upodliło za kasę. Mogę za kasę zrobić tylko takie rzeczy, które nie są sprzeczne z moją godnością, moralnością i poglądami. Jeżeli dasz mi 1 MLD $$$ żebym zrobił coś co nie jest zgodne z moimi poglądami/moralnością, to UWAGA: nie zrobiłbym tego. Co z tego że miałbym 100 MLN $ jak byłbym zwykłą szmatą ? Miałbym problemy z sumieniem po czymś takim i nie mógłbym tak żyć. Moim zdaniem człowiek różni się od zwierząt m.in. tym to że ma poglądy i sztywny szkielet wartości. Kiedy dasz głodnemu lwu ochłap mięsa, to on na pewno się na niego rzuci, bo jest bliżej MASZYNY - jest tak zaprogramowany i nie może się oprzeć. Ale ja nie jestem zwierzęciem, więc mam wolną WOLĘ żeby się oprzeć takim "ochłapom". Mogę zawsze powiedzieć TAK lub NIE. WOW, ale żeśmy zeszli z tematu... mały OT się robi tyle że tam praktycznie tego nie ma :| OMG... daj żyć ! Wszystko będzie... Ten post edytował SoofMan 20.04.2007, 22:13:54 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zgadzam sie z devnul'em ( jak cos zle to sorki ). Przesadny radykalizm i ta walka o milisekundy.
w dzisiejszych czasach gdzie zawsze mozna dolozyc kolejny procesor i nie mow mi ze to jest tansze ( zmiana kodu ) ale pomysl teraz o tym jak bys chcial cos dodac cos zmienic, przeciez to masakra. a tak jak kogos stac na utrzymanie serwera z duza ogladalnoscia to moze go rozbudowac i nie tracic na czytelnosci. Moim zdaniem lepiej jest wiedziec gdzie co jest niz zyskiwac milisekundy ![]() ![]() ![]() pozdrawiam -------------------- Pozdrawiam
kriqs mam nadzieje ze pomoglem :) |
|
|
![]()
|
|
Cytat Od razu widać że mnie nie znasz. Dla mnie pieniądze nie mają takiej wartości, ponieważ ja mam inny system wartości ależ dałeś się poznać bardzo dobrze To że 99,9999% ludzi goni za kasą, to nie znaczy że ja też. Na pewno nie zrobiłbym niczego co by mnie upodliło za kasę. Mogę za kasę zrobić tylko takie rzeczy, które nie są sprzeczne z moją godnością, moralnością i poglądami. Jeżeli dasz mi 1 MLD $$$ żebym zrobił coś co nie jest zgodne z moimi poglądami/moralnością, to UWAGA: nie zrobiłbym tego. ![]() Cytat OMG... daj żyć ! Wszystko będzie... będzie ale nie ma. Piszesz że wersja dev jest czytelniejsza - nie jest - zamotane na maksa. A projekt upadnie. Mówisz że tak stoisz za wolnym oprogramowaniem. Widziałeś jakiś projekt OS od strony kodu? chyba nie. Tam wszystko jest pokomentowane do tego stopnia że czasem to o przesade się ociera. Twój guru Linus Torvalds (z całym szacunkiem dla niego) płodząc pierwsze jądro linuxa mimo iż napisał je w assemblerze to komentował kod tak że nie tylko on nie miał później problemu z jego zrozumieniem. I było to daawno temu. Tak samo jest z praktycznie wszystkimi projektami OS - i nie ma tu znaczenia czy projekt się kompiluje czy parsuje. A skoro przygotowujesz osobną wersje użytkową a osobną dev, do chyba powinny się jakoś bardziej różnić niż kilkoma spacjami? A skoro poświęciłeś na projekt tyle czasu - to chyba dzień czy dwa z puszczeniem go w świat by nie zbawił - a zrobiłbyś dużo lepsze wrażenie puszczjąc świetnie udokumentowany kod - przynajmniej w wersji dev. A tak - sory - ale nie wróże Ci z tym przyszłości. Pozdr. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ależ dałeś się poznać bardzo dobrze ![]() 1. Moja firma oferowała mi że weźmie ode mnie ten projekt za dużą kasę na wyłączność... nie zgodziłem się. Powiedziałem im "nie ma w ogóle takiej opcji". 2. Poza tym pomińmy ten temat, bo będzie MEGA OFFTOP na 10 stron A4 jak zacznę pisać o moich przekonaniach moralno religijnych... będzie ale nie ma. Piszesz że wersja dev jest czytelniejsza - nie jest - zamotane na maksa. A projekt upadnie. Mówisz że tak stoisz za wolnym oprogramowaniem. Widziałeś jakiś projekt OS od strony kodu? chyba nie. Tam wszystko jest pokomentowane do tego stopnia że czasem to o przesade się ociera. Twój guru Linus Torvalds (z całym szacunkiem dla niego) płodząc pierwsze jądro linuxa mimo iż napisał je w assemblerze to komentował kod tak że nie tylko on nie miał później problemu z jego zrozumieniem. I było to daawno temu. Tak samo jest z praktycznie wszystkimi projektami OS - i nie ma tu znaczenia czy projekt się kompiluje czy parsuje. A skoro przygotowujesz osobną wersje użytkową a osobną dev, do chyba powinny się jakoś bardziej różnić niż kilkoma spacjami? A skoro poświęciłeś na projekt tyle czasu - to chyba dzień czy dwa z puszczeniem go w świat by nie zbawił - a zrobiłbyś dużo lepsze wrażenie puszczjąc świetnie udokumentowany kod - przynajmniej w wersji dev. A tak - sory - ale nie wróże Ci z tym przyszłości. Pozdr. OK ![]() Litości ![]() Pytanie do Ciebie: Co chcesz żebym zrobił ? - Mam WYCOFAĆ wersje developerskie w ogóle czy jak ![]() - Mam napisać te komentarze w wolnym czasie którego w tej chwili nie mam ![]() -------------------------------------- OK, skoro jesteś taki uparty, to jak wrócę dzisiaj z FREECONu, postaram się dopisać komenty do wersji DEVELOPERSKIEJ PHP Hypercachera Standard. Posiedzę do nocy i się nie wyśpię, ale co tam - przecież inaczej zamordujesz mnie tymi postami ![]() Ten post edytował SoofMan 21.04.2007, 06:55:54 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 14.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam skrypt może i jest w miarę dobry, ale styl tragiczny. Zamiast rozwijac ten kod to skomentuj go !
Pozatym wcale mniejszy kod nie oznacza szybszego - wręcz przeciwnie. Porównaj sobie różne algorytmy sortowania. Myślisz, że jak cały kod będzie napisany jednym ciągiem to będzie działał szybciej ![]() ![]() ![]() Wolałbym już żeby to gorzej działało niż czytaj coś tak strasznego. Kod wcale nie jest trudny - wydaje Ci się tak tylko bo myślisz, że jesteś dobrym programistą ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak ktoś chce optymalizować kod PHP to ma APC, Xcache czy narzędzia zenda. Jak ktoś chce inteligentny i wydajny system cache to wybiera np. memcached (slashdot, wikipedia).
Zabawa w jak najmniejszy rozmiar pliku z kodem poprzez usuwanie wszystkich komentarzy i wolnych spacji to głupota bo niczego nie zyskasz. Celujesz w optymalizację wysoce obciążonych serwerów, ale aministratorzy ich wolną już istniejące bardziej zaawansowane, stabilne i działające rozwiązania, na których mogą polegać. Nie interesuje ich jednolinijkowe keszowanie do pliku. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Pozwolę sobie nieco poszerzyć OT:
Co z tego że miałbym 100 MLN $ jak byłbym zwykłą szmatą Może to, że mógłbyś nakarmić swoje dzieci i zapewnić swojej rodzinie lepszy byt. Czy warto być aż tak zaślepionym i upartym? Mógłbyś wtedy powiedzieć przykładowo córeczce: 'Córeczko, dziś nie zjesz obiadku bo tatuś nie lubi pana Billa. Na kolacje też nie możesz liczyć.'? Wiem, że przykład mocno przekontrastowany no ale... Ten post edytował phpion.com 21.04.2007, 15:45:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, czy PHP nie ma jakiegoś cache w rodzaju systemu, który stosuje polecenie make? Przy pierwszym wywołaniu skryptu oczyszcza jego kod z komentarzy i umieszcza w swoim cache. Przy kolejnym wywołaniu skryptu sprawdza tylko, czy zmieniła się data modyfikowania. Jeśli nie, to wykonuje oczyszczony skrypt ze swojego cache.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przestańcie tak na niego najeżdżać a Pan, panie SoofMan niech się przestanie irytować. Nikt nie mówi że pomysł jest zły ale nikt nie włoży swojego czasu w coś czego nie może rozczytać. Zmień wersję developerską na czytelną.
Pododawaj wcięcia komentarze i inne fajerwerki umilające czytanie kodu. Na phpclasses.org są tysiące bardzo fajnych klas. Problem w tym że kod jest strasznie zaśmiecony przez 'fanatyzm wydajnościowy'. (już nie wspominając o komentarzach po hiszpańsku lub francusku) Jako że leniwe ze mnie stworzenie nie chciało mi się samemu pisać klasy cache (na razie), a biorąc pod uwagę twój zapał może się z twojego projektu wykluć coś fajnego, tylko nie irytuj się jak ktoś ci radzi żebyś dodał komentarze. @Zajec: Czy to nie ma zostać dodane w 6tce ? |
|
|
![]()
|
|
Sam skrypt może i jest w miarę dobry, ale styl tragiczny. Zamiast rozwijac ten kod to skomentuj go ! Pozatym wcale mniejszy kod nie oznacza szybszego - wręcz przeciwnie. Porównaj sobie różne algorytmy sortowania. Myślisz, że jak cały kod będzie napisany jednym ciągiem to będzie działał szybciej ![]() ![]() ![]() Wolałbym już żeby to gorzej działało niż czytaj coś tak strasznego. Cicho ![]() Już robię wersję developerską. A kod w wersji NIE-developerskiej i tak będę obcinał, bo kod który jest MNIEJSZY (tzn bez spacji i komentów), ZAWSZE jest szybszy i basta. Po prostu FIZYCZNIE nie ma takiej możliwości, żeby kod który zawiera dodatkowe spacje i końce linii był tak samo szybki jak kod bez niepotrzebnych dodatkowych znaków. Kod wcale nie jest trudny - wydaje Ci się tak tylko bo myślisz, że jesteś dobrym programistą ... A tobie się wydaje że łatwo było go napisać, bo sam nie spędziłeś nad jego rozwojem setek godzin... Pewnie, to co widać wydaje się łatwe, ale wcale nie było tak łatwo na to wpaść ? ------------------------------ BTW. Skoro to takie, proste i wręcz infantylnie banalne to czemu sam na to nie wpadłeś ? Skoro takie banalne, to przez 8 lat rozwoju PHP każdy mógł na to wpaść. Czemu NIKT z milionów ludzi zajmujących się PHP na to nie wpadł ![]() Ale każdy nie wpadł, tylko JA wpadłem. Więc sorry, ale WCALE nie uważam żeby to było tak banalne jak mówisz. jak ktoś chce optymalizować kod PHP to ma APC, Xcache czy narzędzia zenda. Jak ktoś chce inteligentny i wydajny system cache to wybiera np. memcached (slashdot, wikipedia). Zabawa w jak najmniejszy rozmiar pliku z kodem poprzez usuwanie wszystkich komentarzy i wolnych spacji to głupota bo niczego nie zyskasz. Celujesz w optymalizację wysoce obciążonych serwerów, ale aministratorzy ich wolną już istniejące bardziej zaawansowane, stabilne i działające rozwiązania, na których mogą polegać. Nie interesuje ich jednolinijkowe keszowanie do pliku. No tak. Znowu ty ze swoimi opiniami. Ja ci powiem tak: zobaczymy co wybiorą ludzie, kiedy będą mieli do wyboru 1) rozwiązanie wymagające zatrudniania dodatkowych informatyków, kupowaniem droższej opcji hostingowej ze SHELLEM, konfigurowania serwera, działania przez SSH - razem dużo kasy i jeszcze więcej czasu 2) Zainstalowanie PHP Hypercachera - 15 minut roboty, nawet informatyka do tego nie potrzeba I tu i tu efekty są podobne, ale w opcji 2) następuje oszczędność czasu i kasy. Ten post edytował SoofMan 21.04.2007, 19:25:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ale OT....
no to i ja sie dołącze ![]() Cytat Robiłem benchmarki i MD5 okazało się szybsze. Wcześniej używałem funkcji SF_HASH "sf_qhsx()", bo stare benchmarki wykazały że jest szybsza. Ale okazały się błędne - widocznie mój komp był obciążony czy coś, że MD5 i SHA1 działały wolniej. Oj, nieladnie tak... "Robilem"... a ja widzialem na takim jednym forum, jak to ci pare osob pomoglo w tym "Robilem" ze juz nie wspomne o wyprowadzeniu z bledu ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ale OT.... no to i ja sie dołącze ![]() Oj, nieladnie tak... "Robilem"... a ja widzialem na takim jednym forum, jak to ci pare osob pomoglo w tym "Robilem" ze juz nie wspomne o wyprowadzeniu z bledu ![]() Eeeemmm.... Czytaj ze zrozumieniem człowieku. Tamte STARE benchmarki robiłem z 3 miesiące temu !. I wtedy nie pisałem jeszcze nic na żadnym forum. A do tych nowych benchmarków z tamtego forum o którym mówisz napisałem całkiem nowy skrypt... I robiłem je zaledwie parę dni temu... W ogóle nie rozumiem o co ci chodzi. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:44 |