![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabelę 'Users' w ktorej znajduje sie pole 'online' ktore zmienia wartosc na 1 gdy uzytkownik sie loguje. Jak zrobic tak aby wartosc zmieniala sie na 0 po utracie waznosci sesji?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po wylogowaniu zmień wartość na '0'
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To to wiem, ale gdy user nie nacisnie wyloguj tylko zamknie przegladarke?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
popełniasz lekki błąd. Wydaje mi się, że sprawdzanie w bazie czy user jest zalogowany jest bezcelowe, szczególnie, że i tak już ustawiasz sesje. Zapisz to sesji informację o zalogowaniu. Zaoszczędzisz tym sposobem sporo ruchu, bo w tej chwili każda odwiedzona podstrona to kolejne zapytanie do bazy. Co do samego problemu to w miejscu gdzie kasujesz sesję, ustaw zapytanie UPDATE do bazy z wartością 0 dla pola 'online' i tyle. W sumie to mam wrażenie, że gdzieś tu jest jakieś małe nieporozumienie i że gdzieś Cię źle zrozumiałem. //EDIT a no to teraz wszystko jasne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Najlepiej zrób tak jak napisałem, czyli ustaw sobie zmienną sesyjną z wartością 1 dla użytkownika zalogowanego. To zrobisz w dwie minuty, a w przeciwnym wypadku będziesz musiał w bazie założyć pole dla session_id i je też sprawdzać. Ten post edytował babejsza 20.04.2007, 14:46:04 |
|
|
![]()
|
|
Jak jeden user bedzie mogl spradzic czy inny jest zalogowany (uzywajac sesji)?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli potrzebna Ci tak informacja to rzeczywiście musisz trzymać info w bazie. W takim razie będziesz sobie musiał założyć nowe pole, w którym będziesz przechowywał informację o session_id.
Po wyłączeniu przeglądarki i ponownej próbie zalogowania zostanie nadany nowy session_id i po nim będziesz mógł sprawdzić, że user się wylogowywał (wyłączał przeglądarkę) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tabeli z identyfikatorami sesji dodaj sobie jeszcze pole przechowujące datę.
Przy każdym wyświetleniu strony: - sprawdzasz czy w tej tabeli jest już wpis z session_id użytkownika - - jeśli jest, to aktualizujesz datę ostatniej akcji na obecną dla session_id użytkownika. - - jeśli nie, to dodajesz do tabeli nowy wiersz z session_id użytkownika i obecną datą. - usuwasz z tabeli wszystkie wpisy, w których ostatnia akcja wykonana została wcześniej niż np. 5 minut temu - zliczasz ilość wierszy z tej tabeli i otrzymujesz ilość osób przeglądających twoją stronę |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:10 |