![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy ktoś już łączył Zend Framework i bibliotekę XAJAX?
Albo może Zend Framework i inną bibliotekę dla AJAXa? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 1 Dołączył: 24.04.2007 Skąd: wwa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja mialem juz do czynienia z xajax i mam gotowe biblioteki na integracje z zend framework
ponizej kod podstawowych: główna biblioteka: wrx_Ajax
biblioteka po ktorej maja dziedziczyc klasy z konkretnymi funkcjonalnosciami: wrx_Ajax_Library
i kontroler do zilustrowania obslugi
ogolnie zasada dzialania jest prosta. po wywolaniu jakiejs akcji na samym poczatku wywolujemy wrx_Ajax::setupGroup('grupa') gdzie grupa w domysle to suffix nazwy klasy(w tym wypadku dla namespace wrx bedzie: wrx_Ajax_Group) z metodami do obsluzenia ajax (wedlug standardowego dzialania xajax) zarejestrowane zostana tylko metody z poczatkiem nazwy 'wrxajax' (moje rozszerzenie frameworku zend'a) mozna jako drugi parametr podac "false" i wtedy bedzie brana pod uwage klasa nazywajaca sie "Group" (w tym przykladzie). kazda taka grupa musi dziedziczyc po wrx_Ajax_Library (zawiera metody rejestrujace metody w xajax) jednoczesnie musi istniec jeden adres do ktorego ma sie odwolac ajax. jezeli potrzebowalbys dokladniejszego opisu dzialania to daj znac na werexx [ at} gmail\.com Ten post edytował werek 24.04.2007, 20:01:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy widział ktoś rozwiązanie w postaci abstrakcyjnej
klasy kontrolera dziedziczącego po standardowym kontrolerze ? Chodzi o to aby to kontroler zajmował się obsługą akcji pochodzących zarówno od standardowych zapytań jak i AJAXa. A może osobny front kontroler czy router ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam zwykle kontrolery ... jedyna roznica polega na tym ze jezeli dostawiony jest /output/json/ lub /output/xml/ do query stringa to wybierany jest inny typ widoku implementujacy Zend_View_Interface aby serwowal innaczej sformatowane dane. ZF rowniez ma metode w kontrolerze akcji isXmlHttpRequest() i moze sprawdzac sam czy request pochodzi bezposrednio z przegladarki czy z XmlHttpRequest. Akcje wykonuja sie tak samo dla html, xml, json, przypisuja do obiektu widoku zmienne, a potem w zaleznosci od parametru sa po prostu inaczej wysylane do uzytkownika. Jak chcesz to dawaj na privv i wysle Ci kawalek kodu.
Ten post edytował NoiseMc 27.11.2007, 00:00:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 09:03 |