![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam w sieci następującą konfigurację (3 komputery): A. komputer z Win Xp Home + drukarka podłączona do LPT B. komputer z Win Xp Home + drukarka podłączona do USB C. komputer z Win 98 Problem jest następujący: komputer z Win98 [C] widzi drukarkę podłączoną za pomocą LPT oraz widzi udostępnione katalogi na tym komputerze [B] natomiast w przypadku drugiego komputera [A] widzi katalogi udostępnione jednak nie widzi drukarki (USB). Drukarki są udostępnione, mają zainstalowane dodatkowe sterowniki do windowsa 95 i 98. Wyłączyłem nawet firewall i włączyłem konto gościa (gdzieś znalazłem w necie taką radę) ale niestety to nie pomogło. Czy może ktoś z Was spotkał się z takim problemem i mógłby mi poradzić jak go rozwiązać? Pozdrawiam, Łukasz Ten post edytował kossa 19.04.2007, 12:43:01 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy drukarka pod USB jest "udostępniona"? I czy sterowniki do drukarek są zainstalowane na kompie z 98?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drukarka jest udostępniona na WIN XP.
Sterowniki instalowane są dop. jak WIN98 zobaczy drukarkę, wykryje ją i automatycznie pobera sterowniki Z XP gdzie są zainstalowane dodatkowe sterowniki włanie dla WIN98. Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
siemka
kiedyś miałem podobny problemik pomogło za mapowanie drukarki na LPT1 / LPT2 Kod net use lpt1: \\nazwa_komputera_B_w_sieci\Nazwa_udzialu_drukarki i wrzucenie tego polecenia do AUTOEXEC.BAT bo po restarcie musiałbyś je ponownie w wiersz poleceń wklepać po czymś takim mi dosowe programy nawet drukowały s tej drukarki ( sieciowej ) P.S. nie pamiętam czy dokładnie taka jest składnia ale powinno to Ciebie ukierunkować w jakim kierunku szukać -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję @krzyszbi, poczytam na ten temat.
Pozdrawiam, Łukasz -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 13:09 |