![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam bardzo poważny problem z którym nie umiem sobie poradzić,sprawa jest nastepująca: 1. Jest tabela z danymi klientów, z polami (w uproszczeniu): id_klienta, nazwa i tabela z fakturami do klientów: id_faktury, data_wystawienia, kwota 2. Musze stworzyć zapytanie, które wyświetli wszystkich klientów, ale posortowanych wg. danych z tabeli faktury wg. wzoru: Cytat (liczba dni między pierwszą a ostatnią fakturą)* ------------------------------------------------------- ilość faktur - 1 * pod uwagę brane faktury z ostatnich 180dni bardzo proszę o pomoc, nie mam pomysłu jak to rozwiązać, bardzo zależy mi na czasie, dlatego jestem skłonny zapłacić pozdrawiam Seba Ten post edytował DeyV 20.04.2007, 09:54:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 10.03.2005 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. w tabeli faktury powinno być pole id_klienta, by było wiadomo do jakiego klienta dotyczy dana faktura
2. Ja bym to zrobiła trzema zapytaniami - w pętli wyświetlającej wszystkich klientów po tablei klienci dałabym 2 zapytania do tablei faktury gdzie faktury.id_klienta = $wiersz[id] (czyli id klienta) i w pierwszy zapytaniu posortowałabym wg daty ASC a w drugim wg daty DESC i dzięki temu miałabym najstarszą i najnowszą datę faktury klienta. A liczbę dni między tymi datami można uzyskać poprzez np.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:46 |