![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
oto wycinek pewnego kodu odpowiedzialnego za obróbkę zdjęć:
problem jest w tym, że kod działa dla zdjęć mających kilkanaście MB, ale niską rodzielczość - okolo 1500x2000 px a dla zdjęć o większych wymiarach, a wadze poniżej 1 MB się wysypuje. W logach jest coś takiego: Cytat FATAL: emalloc(): Unable to allocate 2800 bytes
[***] [error] [client ***] Premature end of script headers: /home/*** |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a przy formularzu ustawiłeś pole hidden:
<input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="rozmiar maxymalny pliku"> (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, ale problemem nie jest rozmiar pliku a jego rozdzielczość
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
imagecreatefromjpeg zajmuje dużo więcej pamięci niż sam plik jpg.
Nie policzę Ci dokładnie, ale coś koło 4*ilość pikseli (albo nawet więcej). Wychodzi na to, że przy 1500x2000 masz co najmniej 12mb pamięci zajętej, to już sporo i Twój hosting może na to nie pozwalać. Sam szukałem rozwiązania tego problemu (bo zazwyczaj klient jest idiotą i uploaduje zdjęcia w formacie w jakim robi je aparat, nie myśląc że i tak zostaną przeskalowane do 400x300 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Z tego co się wiem, niewiele można poradzić. Musiałbyś zmieniać limity pamięci w php.ini. |
|
|
![]()
|
|
hmm, zwiększyłem limit pamięci do 128 MB
a przy zdjęciu 2048x3072 px dalej się wywala. heh, chyba będzie trzeba to zrobić poza php:( |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
mówiąc poza php miałem właśnie na myśli jakiś osobny program jak imagemagick:)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.08.2025 - 05:54 |