![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, szukalem ale nie znalazlem odpowiedzi dlatego mam do was takie pytanie:
Jak wyciągnąć dane z pliku XML? Mam plik w którym jest kilkadziesiąt wpisów, można by powiedzieć że jest to prosta baza danych oparta na tym wlasnie XML'u
I takich wpisow jest kilkadziesiąt, na początek zależałoby mi na wyjaśnieniu jak wyciągnąć poszczegolne wartości do zmiennych, aby poźniej je wyświetlić, ew. zmnienić i zapisać ponownie, bądź z tego przygotować zapis danych do SQL'a albo do innego pliku tekstowego Ten post edytował Cienki1980 21.04.2007, 06:09:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam was!
Mam taki problem z ktorym nie moge sobie poradzic i praktycznie nie znalazłem jakiegos rozwiązania, a juz zupelnie zlgupialem jak okazalo sie ze wstawiony przeze mnie na formum w dziale "Przedszkole" fragment kodu skopiowany z pliku z rozszerzeniem .xml i nagłowkiem xml'owym, nie będe wstawial całości, ale dam link do tematu: Jak wyciagnac dane z XML'a? mam cos co sie zaczyna:
I dalej są tagi <prod_home nodeID="E6FWT3GY" parentID="E6EYGLVD" red="true" blue="false" .... które kończą się niczym innym jak ">" i nie ma nic innego, żadnego tagu zamykającego w stylu </prod_home>... Więc nie wiem czy to jest XML czy też nie? A jesli jest to XML, jak z nagłowka wynika to jaki jest to XML, bo standardowo sa tagi otwierające i zamykające, a tu tego brak... I czy można traktować ten plik jako bazę danych i jak wyciągnąć coś z tego pliku żeby to wykorzystać w zmiennych np. wybierając nodleID jak ID z SQL'a. Dodam, że z tego pliku zbudowana jest mapa strony - i nazywa sie: sitemap.xml Nie ma do tego innch powiązanych plików np. xsd, poprawnie go importuje excel, a mnie zależy na tym żeby wyciągnąc dane czy to tekstowe czy true/false... ---------- Przeniesione z drugiego watku. -- dr_bonzo Ten post edytował dr_bonzo 21.04.2007, 18:53:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro nie jest to poprawny XML i taki SImpleXML go nie odczyta to pozostaja ci wyrazenia regularne.
Znajdz wszystkie tagi, potem ich nazwy i z kazdego taga wyciagnij atrybuty. lub (Nie wiem jak wyglada cala struktura pliku) Mozesz podopisywac na koncach tagow "/" tak zeby otrzymac <... /> i wtedy masz poprawny XML i bierz sie za niego np. simplexmlem |
|
|
![]()
|
|
O to chodzi ze nie wiem czy jest poprawny czy tez nie bo nie mailem doczynienia z XML'em jako takim.
A te z ktorymi sie "spotkalem" byly wg. wczesniej opisanego schematu Tu tag zamyka ...../> i po nim nastepuje nowa sekcja, choc jak "połamałem" to na sekcje - wszystko jest w jednej dlugiej linii to zobaczylem ze np. menu zrobione jest tak: <tag_1 NagId="ABCD1234" path="/katalog/" /><tag_1_1 NagId="ABCD1235" path="/katalog/podkatalog/" Title="Tytul"><tag_1_1 NagId="ABCD1235" path="/katalog/podkatalog/" Title="Tytul"></tag_1_1> Ale ok, poszukam i poczytam o simpleXML - jakby co to wroce do tematu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 09:41 |