![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hi, mam problem z polskimi znakami na stronce(php), która czyta dane z mysql;
mianowicie założyłem tabelę:
do tabeli wpisuje słowo "łódź", jak czytam tabelę spod konsoli mysql jest oki, problem zaczyna się przy próbie przeczytania w php; co zrobiłem: 1) w headzie dodałem
lipa nadal bez zmian słowo wygląda tak: "? ![]() 2) dodałem w kodzie po połączeniu z bazą
zmiana na "Ĺ�ĂłdĹş" 3)dodałem jeszcze
no i też krzaki mam mysql 5 nie używam phpadmina, dodac jeszcze mogą że znaki polskie zawarte w kodzie html na tej stronce przedstawione są dobrze, problem jest tylko z tymi z mysql ma ktoś moze jakis pomysl? pozdrawiam Ten post edytował muru 17.04.2007, 22:06:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
twój kod po drobnej poprawce
mój kod
pobierz mysql front 3.2 bardzo fajny program gorąco polecam Ten post edytował Atomic 18.04.2007, 14:37:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hi, spróbowałem i niestety dalej jest tak samo, myślę, że to jakis bład w kodzie php, moze coś znajdziesz
dzięki i pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamień latin2 na utf8, i latin2_general_ci na utf8_polish_ci.
Zobacz czy twój klient SQl ma możliwość konwersji na utf8_polish_ci, jeżeli nie dodaj do bazy wpis: ą ę ż ź ć ś ń ł ó i zamień polskie zanki na te które będą w baźie, prawdopodaobnie zobaczysz coś takiego: ± ê ¿ ¼ æ ¶ ñ ³ ó lub dodaj wpisy na nowo. Tylko wcześniej musisz zmienić kodowanie całej bazy, tabeli i pola na kod zanku: utf8 i porównanie utf8_polish_ci. Tu wpisałem jeden i drugi rząd znaków ą ę ż ź ć ś ń ł ó - ą ę ż ź ć ś ń ł ó, wiec jak sam widzisz gdy dodajesz je przez formularz są jednoznaczne. Jak już uparłeś się na to:
to zamień to na:
bez tego i tak będzie działać, tylko musisz zmienić kodowanie w bazie!!! Poszukaj Mysql Front 3.2.2.10 albo napisz to Ci prześle. Ten post edytował Atomic 19.04.2007, 17:01:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Wyeksportuj bazę i zaimportuj z kodowaniem utf8.
2. Po połączeniu z bazą dodaj:
3. Na stronie dodaj:
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
dzięki, wyjściem okazało się byc stworzenie bazy w utf8, czyli:
ale pojawił się znowy inny problem mianowicie przy zastosowaniu:
znaki zapytania pojawiają się na stronce przy kodzie html (nie krzaczki tylko znaki zapytania ) jak zmianie na
no to sytuacja się odwraca ( czyli dane z bazy są złe, a te z htmla są ok), czy da sie znaleśc jakiś kompromis? pozdrawiam PS w calach edukacyjnych wolałbym na razie unikac nakładek na mysql (Mysql Front 3.2.2.10) Ten post edytował muru 19.04.2007, 23:51:02 |
|
|
![]()
|
|
przekonwertuj kod strony na utf za pomocą gżegżółki meta ustaw na utf i zobacz jaki to da efekt
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już mówiłem musisz dodać:
Na bank zadziała -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
uff zadziałało, wielkie dzięki za pomoc!!!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:37 |