![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam wszystkich pierwszy raz!
Prosze, podpowiedzcie mi jak napisac zapytanie Mysql/PHP ktore wybralo by rekordy bez powtorzen jak DISTINCT ale tak aby pokazal wszystkie dane z rekordu o id najwyzszym z grupy co sie powtarzaja. lepszy bedzie przykład: TABELA id; kod; nazwa; kolor 1; 22; x; bialy 2; 22; y; czarny 3; 22; z; szary 4; 22; v; bialy 5; 33; d; czerwony 6; 33; g; zielony 7; 33; r; rozowy 8; 77; w; czarny 9; 77; r; zolty 10; 88; p; srebrny chodzi o to aby zapytanie wybralo te rekordy najwyzesze w grupie po kodzie i nie powtarzal sie kod oczekiwany wynik: 1; 22; x; bialy 5; 33; d; czerwony 8; 77; w; czarny 10; 88; p; srebrny Dziekuje za pomoc i pozdrawiam, Marcel |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisales:
Cytat ale tak aby pokazal wszystkie dane z rekordu o id najwyzszym z grupy co sie powtarzaja ale w tym przykladowym wyniku pokazales, ze jednak wybierac ma najnizsze id z grupy nie wiem czy chodzi dokladnie o takie zapytanie, ale mysle, ze ja zrobilbym to w taki sposób:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisales: ale w tym przykladowym wyniku pokazales, ze jednak wybierac ma najnizsze id z grupy nie wiem czy chodzi dokladnie o takie zapytanie, ale mysle, ze ja zrobilbym to w taki sposób:
Zle sie wyrazilem chodzilo mi o te ktore byly pierwsze dodane z grupy. Chyba to jest to - musze to sprawdzic na wiekszej ilosci rekordow. Dzięki, Marcel |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:38 |