![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2007 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
juz nie raz mnie te przemyslenie spotyka i chcialbym uzystakc zapewnienie czy ten sposob jest jedynie prawidlowy czy moze jest cos lepszego
teraz tworze system akietowy i zastanawia mnie jak najlepiej powiazac grupy ankiet, z pytaniami dla grup i z odpowiedziami ankietowanych. zeby nie zmieniac struktury tabel wychodzi mi takie rozwiazanie, ktore z reszta juz nie raz podgladalem w innych systemach tabela ankietowani | id_ankietowanego | id_grupy | email | innedanepersonalne | tabela grupy_ankiet | id_grupy | nazwa_grupy | innedaneuzupelniajace | tabela pytania | id_pytania | id_grupy | tabela odpowiedzi | id_odp | id_pytania | id_ankietowanego | txt_odp | " title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual pominalem mozliwosc uzywania checkboxow, radio i select zeby bylo jaknajbardziej przejrzyste. wyglada ladnie, jednak zastanawia mnie to ze po przeprowadzeniu badania na 10 grupach po 1000 ankietowanych po 10 pytan dla kazdego, powstanie mi w tabeli odpowiedzi 100 000 rekordow! dajmy wiec 2 lata temu systemowi i ta tabela sie zajedzie... bedzie mozna w milionach liczyc rekordy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2004 Skąd: z neostrady Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miliony rekordów, szczególnie takich malutkich, to pikuś. A gdyby miałoby być ich jeszcze więcej, to nie musisz pewnie przechowywać całej historii w tych tabelach; może będziesz mógł zrobić np. roczne podsumowanie i zarchiwizować stare dane.
-------------------- pozdrawiam, Adam Kubiczek
kubiczek.eu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 284 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Skąd: Globalna wioska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"akubiczek" ma racje to dobry pomysł w szczególności że zawsze możesz do tego wrócić
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 12:37 |