![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam 2 żłobkowe wręcz pytanka odnoście postgresa.
1. Jeżeli chcę skopiować tabele np z Accessa czy Excela do bazy postgresa, to eksportuje je z plików źródłowych jako txt. z jaką opcją rozdzielenia komórek (tabulator, średnik, przecinek [wydaje mi sie że to ostatnie?]). Potem używam komendy COPY kraj FROM 'c:\pszemo\bazy_z_turzycy\backup\kraj.txt'; na co dostaje odpowiedź: WARNING: nonstandard use of escape in a string literal LINE1: copy kraj from 'C^:\kraj.txt' HINT: Use the escape string syntax for escape, e.g., E'\r\n' ERROR: could not open file "C:kraj.txt" for reading: No such file or directory podobnie jest gdy plik tekstowy mam w katalogu głównym. Wydaje mi sie że to nie jest kwestia sformułowania komendy bo próbowałem bardzo wielu wariantów. Gdzie więc może tkwić błąd, lub po prostu: jak to zrobić? 2. Jaka jest celowość zakładania nowego usera, co jest wymagane np, jeżeli chce wyekspotrować baze accessa do postgresa? Z góry dzięki za odpowiedź. Zdrówka ------------------------- poprawiłem temat dobrym zwyczajem [tag] umieszczamy na początku ~Cienki1980 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zgodnie z tym co glosi komunikat
nie: C:\kraj.txt a: C:\\kraj.txt -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat zgodnie z tym co glosi komunikat <b>nie: C:\kraj.txt <b>a: C:\\kraj.txt Również i tego próbowałem. Komunikat zwrotny bez zmian. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat COPY kraj FROM E'c:\pszemo\bazy_z_turzycy\backup\kraj.txt';
-------------------- "Don't tell me you want a bridge - show me the canyon you want to cross" Giuseppe Delena
|
|
|
![]()
|
|
Cytat COPY kraj FROM E'c:\pszemo\bazy_z_turzycy\backup\kraj.txt'; O super. Tzn dalej nie chce go otworzyć (musze jeszcze pokombinować z eksportem do txt, co by pasowało) ale chociaż go widzi. Bardzo dziękuje |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:47 |