![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 437 Pomógł: 42 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?php $nick = "sebekzosw"; $name = "Sebastian"; $mail = "sebekzosw@o2.pl"; $rangs = "user"; $gg = "2719294"; $tlen = "sebekzosw"; $dateregister = "16-04-2007"; $avatar = "http://plprojekt.ovh.org/images/avatars/avatr%5B8%5D.jpg"; $www = "www.plprojekt.ovh.org"; $podpis = "Podpis"; $addmail = "tak"; $pass = "1a1dc91c907325c69271ddf0c944bc72"; $premium = "30"; ?> Chciałbym, żeby zawartość $premium = "30"; zmniejszała się o 1 co 24 godziny, aż do zera. Bardzo prosiłbym o taki skrypt. P.S.: Chciałbym jeszcze skrypt, który wyświetlał by, ile dana osoba ma Premium, i wyglądało by to tak: Kod Konto Premium (30 dni) A jak zawartość $premium będzie równe "0", to będzie taki napis: Kod Darmowe konto Z góry dzięki za pomoc. EDIT Zrobiłem skrypt, do wyświetlania, jak długo ktoś ma premium. Kod <? include("sebekzosw.php"); ?> <? if ($premium=="0") { print("Darmowe konto"); } else { print("Konto Premium ($premium dni)"); } ?> Interesuje mnie kod, a nie nazwy funkcji ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze takie informacje zapisuje się raczej w bazie, po drugie lepiej zapisać koniec premium jako liczbę sekund względem aktualnej daty, czyli teraz zapisujesz jednorazowo że $premium = time() + 30*24*3600; a potem wystarczy sprawdzać czy time() < $premium, inaczej musiałbyś użyć albo bazy + triggerów albo crontaba co dla tego zastosowania tak czy siak jest fatalnym rozwiazaniem.
Ten post edytował KG- 16.04.2007, 22:23:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musi być baza MySQL z datą stworzenia,
I potem tylko obliczasz różnice daty aktualnej z data stworzenia i wychodzi ci ile jeszcze zostało czasu co do milisekundy. Ponieważ musisz date zapisać jako ilość sekund od 1970 czyli funkcja time(); i mktime(); -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 30 Dołączył: 22.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorki że odnawiam taki stary temat ale w jaki sposob potem te sekundy ukazane przez funkcje z rodziny time ukazać jako normalna godzina znaczy w trybie godzina : minuta : sekunda
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie przepraszaj z odkopywanie tylko za niechęć do manuala
![]() date() Cytat date — Formatuje lokalny czas/datę
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 30 Dołączył: 22.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to takie buty myślałem że date ino tworzy date nie wiedziałem że też ma taką funkcje wielkie dzieki moja gafa
![]() Kurcze mam kolejny problem z funkcją date mam taki kodzik:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no bo date formatuje ci datę czyli np 1 sierpnia 2007, a nie oblicza ci jaki czas pozostał
imo jak obliczyć ile godzin, ile minut i ile sekund zostało to dzieci w podstawówce wiedzą. Czy to taka filozofia dzielić, mnożyć, dodawać i odejmować? może ci się przydac jeszcze floor" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo CRON. Myślę jednak, że lepszym pomysłem jest obliczanie różnicy pomiędzy pomiędzy aktualną datą (lub wartością time lepiej), a tamtejszą.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:31 |