![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak zmienić nazwę pliku (np. z automatu) przenoszonego na serwer aby uniknąć jego nadpisania.
Dzięki za pomoc. Jeżeli to pytanko już padło prosze o wybaczenie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienić nazwe pliku możesz za pomocą funkcji rename(), a jeśli dodatkowo chcesz uniknąć nadpisania w przypadku gdy taki plik istnieje to możesz sprawdzac to za pomocą file_exists()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko pięknia ładnie nie są mi obce te funkcje. Tylko problemik jest taki z formularza wysyłam fotki na serwer i mówiąc szczerze nie chciałbym sprawdzać czy plik istnieje i pamiętać nazwy plików już zapisanych.
Po jakimś czasie będzie niezła strzelanina w nazwy plików(to byłoby fajnie dla jednego usera ale gdy ich będzie więcej a nawet dużo wjęcej. Co zrobić |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: piczu.info Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mozesz robic takie nazwy sha1(date()) wtedy malo prawdop ze sie powtorzy, albo numerowac kolejne wyslane pliki a przy wysylaniu sprawdzac najwiekszy numer
-------------------- pozdrawiam :)
|
|
|
![]()
|
|
dzięki za podpowiedzi. ale może powinienem zacząć od tego nie mogę astosoeać funkcji rename(maly.jpg, duzy) bo to bzdura muszę odzielić nazwę od rozszrzenia zmienić nazwę i połączyć z roaszerzeniem. Fajnie tylko jak to zrobić. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: piczu.info Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
np. tak
lub tak
Ten post edytował piczu 16.04.2007, 22:03:07 -------------------- pozdrawiam :)
|
|
|
![]()
|
|
dzięki Piczu czyli mam rozumić że to będzie coś takiego. Po otrzymaniu rozszeżenia nowy plik będzie prezentoawał się tak nowy plik= $rozszeżenie + $nowa_nazwa
nowy plik =$nazwa+$rozszeżenie (sorki) troche narozrabiałem ale to działa $plik="$nowy.$rozszerzenie"; |
|
|
![]()
|
|
tak
PS. sory pomylilem sie wczesnie nie date() tylko time() oczywiscie -------------------- pozdrawiam :)
|
|
|
![]()
|
|
witaj Piczu napisales
<?php$tablica = explode(".",$nazwa_pliku);$rozszerzenie = $tablica[count($ablica)-1];?> nie jest to zle jezeli o tym myślałeś wystarczy zrobić tak <?php$tablica = explode(".",$nazwa_pliku);$rozszerzenie = $tablica[0];?> i mam nazwe pliku bez rozszerzenia a tak <?php$tablica = explode(".",$nazwa_pliku);$rozszerzenie = $tablica[1];?> samo rozszerzenie ale dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
ale przy nazwie pliku tes.test2.test.3.jpg
$rozszerzenie = $tablica[1]; nie zadziala wiec lepiej tak jak podalem -------------------- pozdrawiam :)
|
|
|
![]()
|
|
ok masz racje przyznaje
Jak byś mi doradził w takiej sprawie. user wysyła fotke na serwer. w bazie zapisuje miejsce położenia fotki a fotki w katalogu. I Teraz czy tworzyć katalog na duże i małe fotki czy programowo manipulować rozmiarem fotki i wtedy jeden katalog. pozdrwiam Fifi ![]() |
|
|
![]()
|
|
wszystko zalezy jaka duza ilosc zdjec bedzie wyswietlana na raz i czy strona jest czesto przegladana. jesli na malej stronce po kilka to mozna manipulowac ale jezeli bedzie to wieksza galeria to juz lepiej stworzyc miniaturki i nie obciazac serwera i tak ci radze
-------------------- pozdrawiam :)
|
|
|
![]()
|
|
Czy dobrym pomysłem jest ograniczenie Usera do przesyłania plików tylko *.jpg
|
|
|
![]()
|
|
dobrym wtedy nikt ci nie wysle ha serwer np. pliku php
Edit nie musisz ograniczac do jednego ale np do plikow ze zdjeciami Ten post edytował piczu 17.04.2007, 19:42:21 -------------------- pozdrawiam :)
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki Piczu za korespondencje.
myslisz że ograniczenie do jednego formatu (oczywiście przed wysłaniem sprawdzam format pliku) wykluczy taką możliwość wrzucenia pliku php Witam ponownie Piczu Teraz troszkę z innej beczki. Pytanko jest tego typu. Chciałbym na stronke móc wstawić filmik, w tym celu rejestruje się na YouTube tam wstawiam filmik i dostaje kod do wstawienia na stronke ok wszystko ładnie. ale mogę również skopiowany link wstawić do bazy i w odpowiednim momencie go wywołać, tylko jeżeli przefiltruje tekst funkcją strip_tags() szlak trafi możlwość wyświetlania danego filmiku. I jeszcze jedno to co uzyskuje to duży format filmiku a jak uzyskać dostęp do miniaturi gdzie po kliknięciu na nią mam duży format. |
|
|
![]()
|
|
string strip_tags ( string $str [, string $allowable_tags] )
co do drugiego nie wiem jak uzyskac miniatury z youtube -------------------- pozdrawiam :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Musisz znać dokładną nazwę pliku...
Poza tym, jeśli chcesz przenosić wysłany przez POST plik, to musisz użyć move_uploaded_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, a nierename" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:25 |