![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na wstepie chciałbym podziękować wszystkim urzytkownikom forum tego i innych pświęconych MySql. Dzięki postom wiele się nauczyłem. Myślę że dobrze trafiłem. Teraz pytanko a w zasadzie 2.
Chciałbym np stworzć stronkę dla modelarzy. Każdy user może wstawiać swoją fotkę swojego modelu lub fotkę pokazującą jego model w różnych sytuacjach(może ich dodać np 8 w miesiącu). Moje pytanko jest następujące. Czy dodawać fotki bezpośrednio do bazy (niezbyt zalecane może spowolnić bazkę) czy fotki wrzucać do jednego katalogu,( a do bazy położenie fotki) a może dla każdego usera katalog? (tylko co w przypadku gdy userów będzie 1000). 1000 katalogów trochę dziwne. 2 pytanko Mam nadzieje że je dobrze przekaże. Admin stronki ma również możliwość dodawania swoiego Newsa to oczywiste ale czy stwozryć dla niego osobną baskę czy zrobić jedną bazkę dla admina i usera. Jeżeli jest to zbyt chaotyczne przepraszm. Proszę o odpowiedź Fifi |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Czy dodawać fotki bezpośrednio do bazy (niezbyt zalecane może spowolnić bazkę) czy fotki wrzucać do jednego katalogu,( a do bazy położenie fotki) a może dla każdego usera katalog? (tylko co w przypadku gdy userów będzie 1000). 1000 katalogów trochę dziwne. W bazie polozenie fotki, a fotki w katalogu. Jak chcesz to zakladaj 1000 katalogow. Cytat Admin stronki ma również możliwość dodawania swoiego Newsa to oczywiste ale czy stwozryć dla niego osobną baskę czy zrobić jedną bazkę dla admina i usera. Na grzyba dwie bazy? Jeden projekt, jedna baza. Zakladam ze Twoj system nie bedzie az tak rozbudowany by biegac po "n" bazach ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok mniej wjęcej o to chodziło.
Teraz odnośnie fotek. Czy zakładać dwa katalogi na duże i małe. Czy wystarczy jeden z fotkami przesłanymi pzez usera(np. do 300KB). Po wyświetleniu z bazy jest konwertowana do miniaturki, a po kliknięciu na nią wyświetlana w oryginalnych rozmiarach. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Od ciebie zalezy. Chcesz, to daj mozliwosc dla usera wgrywania obrazkow wraz z miniaturami. A jak chcesz to sam rob miniatury. Albo polącz obie metody
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg. mnie dobrze chyba zrobić coś takiego, że podaczas wrzucania foto system generuje mu losową nazwę za pomocą md5(), time(), inp. nazwy fotki. Wszyskie fotki trzymane w jednym katalogu inp:
58c4222c85da727a5d01c126f22cdd26.jpg - dla fotki duzej 58c4222c85da727a5d01c126f22cdd26_small.jpg dla fotki małej a w bazie masz photo_name varchar(32) : 58c4222c85da727a5d01c126f22cdd26 potem w php pobirasz nazwę i dajesz tylko jpg dla dużej lub _small.jpg dla małej |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:22 |