![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszę rozwiązać proste zadanie, jednak nie jestem pewna czy dobrze go robię... więc ja napisze treś a może wy mi go pomożecie rozwiązać??
1. Zmodyfikuj kod z przykładu tak, aby można było podać również dolną granicę przedziału, z którego jest losowa liczba. W tym celu należy dodać jeszcze jeden argument przekazywany funkcji. 2.Zmodyfikuj funkcję z przykładu tak, aby nie było możliwe kilkukrotne wylosowanie tej samej liczby w jednym losowaniu. W tym celu możesz porównać losowe liczy i w przypadku powtórzenia sie ponowić losowanie. Przykład:
------------------------- proszę na przyszłość używać odpowiedniego BBCode ~Cienki1980 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <php? function losowa($a,$y,$z) { srand>double(microtime()*1000000); $x=1; $los = array(); while ($x<=$y) { foreach ($los as $wart) { $los[]=rand($a,$z); if ($wart == $los[$x]) { $los[]=rand($a,$z); } else { $x++; } } } } losowa(6,49); ?> pomijajac to ze ten skrypt jest poprostu glupi i tak wogole to pierwotnie wyrzucil by blad skladni to powinno byc chyba cos takiego. poprawione w stosunku do poprzedniej wersji ; ) Ten post edytował LFH 16.04.2007, 20:48:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja tylko przepisałam i to dokładnie bardzo dokładnie... zadanie z książki....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- popatrz w ktorym miejscu jest przekazywany parametr uzyty jako gorny zakres
- pozniej chwile pomysl (to trudne...) - jak juz skonczysz myslec, to zamien liczbe ktora obecnie okresla dolny zakres losowania na zmienną, ktora nastepnie dopisz w miejscu, gdzie sa dwie inne zmienne przekazywane do funkcji :] -------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 12:43 |