![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Baza MySQL (3.23). Operuję na dwóch tabelach:
1. towary - towar_id (PK) - towar_kategoria (FK) 2. kategorie - kategoria_id (PK) - kategoria_poziom - kateogria_nadrzedna Pytanie: Jak z poziomu języka PHP sformułować funkcję/pętlę by po podaniu jej wartości kategoria_id przechodzina od zadanej kategrii w dół po drzewie kategorii zliczająć ile w sumie towarów się w tej kategorii (łącznie z jej podkategoriami) znajduje? Nie wiem czy do końca jasno udało mi się przedstawić sprawę - chodzi mi o coś podobnego do Allegro tj. np. by po wskazaniu kategorii "Aparaty cyfowe" przechodziła przez wszystkie podkategorie tej kategorii uwzględniając zarówno aparaty cyfrowe, analogowe itp. a więc brało pod uwagę wszystkie towary które umieszczone są głębiej w hierarchii. Pole kategoria_poziom w tabeli mówi jak głęboko (na jakim poziomie) znajduje się każda z kategorii, pole kategoria_nadrzędna przechowuje wartość kategoria_id kategorii pod którą należy bieżąca. Będę bardzo wdzięczny za pomoc, mile widzany przykład. Dziękuję |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś w tym stylu powinno pomóc... nie testowałem, pisane od ręki, ale z czegoś podobnego zwykłem korzystać... Ten post edytował The Night Shadow 16.04.2007, 16:33:14 -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
Specjalista ds. Pozycjonowania Aplikacji Internetowych Copywriter |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś w tym stylu powinno pomóc... nie testowałem, pisane od ręki, ale z czegoś podobnego zwykłem korzystać... Zaproponowane rozwiązanie bardzo mi pomogło i świetnie się sprawdziło w moim projekcie, udało mi się uzyskać dokładnie to co chciałem. Ogromnie dziękuję, bardzo pomogło |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:37 |