![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebowałem napisac sobie funkcje zliczania czasu tj. obnizania go od wartości poczatkowej, niestety po napisaniu przezemnie funkcji w JS zliczanie nie działa... (wartośc początkowa jest wpisywana ale Update wartości nie działa :/). Jak narazie jestem początkującym w JS bo jakoś odpychały mnie jezyki po stronie przeglądarki, no ale w końcu zaszła potrzeba uzywania JS'a. Moglibyscie powiedziec co moze byc nie tak? Z góry dzięki.
Ten post edytował Luke_Star 16.04.2007, 10:41:09 -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
-------------------------------------- Portal Literacki: ( |||------- ) 30% |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2004 Skąd: z neostrady Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznijmy od tego, że zmienna sec nie jest nigdzie zdefiniowana, a ty ją chcesz w linii 38 zmniejszać. Podobnie niezrozumiałe operacje wyczyniasz z innymi zmiennymi.
Albo nie pokazałeś całego kodu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokazałem stricte kod JS funkcje w dokumencie wywołuje jako:
a wiec zmienne zostaja ustawione -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2004 Skąd: z neostrady Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zostają ustawione?
![]() |
|
|
![]()
|
|
tu chyba kłania mi sie nieznajomośc logiki JS ;/ zdawało mi sie ze przez wykonanie funkcji setTimeout zmienne wywołane w funkcji start zostana przekazane funkcji update. Najwidoczniej jest inaczej
![]() -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod setTimeout("update("+days+","+hours+","+min+","+sec+")", 1000); ale zamianst tego możesz zadeklarować zmienne globalnie, czyli poza deklaracją jakiejkolwiek funkcji robisz: Kod var days; itd -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrób to po prostu w ten sposób, że zadeklaruj te zmienne poza funkcją, a w funkcji start() przepisz argumenty do tych zmiennych globalnych. Coś na wzór tego:
var gSec=0; function start(sec) { gSec=sec; } function update() { //tu korzystamy już z gSec } W uproszczeniu oczywiście. -------------------- pozdrawiam, Adam Kubiczek
kubiczek.eu |
|
|
![]()
|
|
devnul dzieki bardzo działa
![]() -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:02 |