![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2002 Skąd: Różaniec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę system administracyjny dla pewnego niekomercyjnego serwisu. Chcę, aby wszystkie operacje w systemie były zapisane w pewnym pliku, od najnowszej operacji do najstarszej. W jednej linijce mają być zapisane zmienne dla jednej informacji. Zmienne: $data1 - pierwszy element daty, $data2 - drugi element, $id - identyfikator elementu strony, $login - login użytkownika, który wykonał operację i $tresc - tresc informacji.
Załórzmy, że mamy podane zmienne: $plik="scieżka do pliku z danymi"; $data1=date("Y-m-d"); $data2=date("H:i:s"); i dane są oddzielone jakimś znakiem, np. || , przykładowa linia: 2002-08-26||16:35:15||sonda||admin||Zmieniono pytanie gdzie: $data1||$data2||$id||$login||$tresc Chcę wiedzieć jak napisać skrypt, który będzie odczytywał $plik, rysował tabelę: <table border=1 cellspacing=0 width=445 bordercolor=#66CCFF> <tr><td width=20% class=mini>$data1<br>$data2</td><td width=60% class=n>$id</td><td width=20% class=mini>$login</td></tr> <tr align=justify><td colspan=3 class=akt>$tresc</td></tr> </table><br> i uzupełniał ją danymi, zapisanymi w pliku od góry najnowsze, na dole najstarsze. Wiem, że jest to trudne i moje wyjaśnienie może być też skomplikowane, ale bardzo proszę o pomoc. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli masz wszystkie dane w jednej linijce np.
asf;sdf;asf;asf;asf;asf;asf sfasf;asf;asf;as;fa;sf;asf;qwr to uzyj w petli funkcji list. ponizej przyklad z php.net Kod <?php
$info = array('coffee', 'brown', 'caffeine'); // gdzie to linijka z pliku // Listing all the variables list($drink, $color, $power) = $info; ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja używam do tego explode(); :wink:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:11 |