![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem wyglada nastepujaco:
instrukcja include() dolacze zmienne z wybranego pliku, lecz pozwala jedynie odczytywac ich wartosc. Jaka instrukcja badz cokolwiek pozwala rowzniez operowac wartosciami tych zmiennych? -------------------- Mowa jest srebrem, a milczenie złotem...
Lepiej milczeć i wydać się głupim, niż odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład powyzej wstawka "_once" powoduje ze plik zostanie wczytany tylko jeden raz wiec jakbys przez przypaadek wstawił jescze inlude albo to samo do tego pliku to sie nic nie zepsuje ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
instrukcja include() dolacze zmienne z wybranego pliku, lecz pozwala jedynie odczytywac ich wartosc. Nie masz racji. Wszystkie zmienne, które masz zawarte w dołączanym przez include pliku zostaną zaimportowane do użytku w takim zasięgu jak został dołączony plik. Jeżeli więc np. zrobisz include wewnątrz funkcji zmienne zawarte w pliku będziesz miał dostępne tylko wewnątrz funkcji. Co zrobisz z tymi zmiennymi to inna sprawa - z pewnością może je sobie modyfikować czy usuwać. @dawhol: dostałeś już raz ostrzeżenie za posty zupełnie nie związane z tematem. Zastanów się kolejnym razem. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze, wiec skoro tak, to moglby mi ktos powiedzeic gdzie ja w tym pliku mam blad? Bo przycisk nie robi nic kiedy sie go klika, a wszystkie zmienne w tym kodzie pochodza wlasnie z include().
Ten post edytował Gallareton 12.04.2007, 16:05:39 -------------------- Mowa jest srebrem, a milczenie złotem...
Lepiej milczeć i wydać się głupim, niż odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sproboj tak moze sie uda ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem do konca pewny ale powinenes miec chyba na poczatku <form> z odpowiednimi "parametrami" bo sam button watpie zeby cos zdziałał ;/ jezeli nie odwoluje sie do zadnej fukncji po wcisnieciu ;P
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra, a moglbys mi poprawic ten kod ktory napisalem, zeby robil to tak jak powiedziales?
-------------------- Mowa jest srebrem, a milczenie złotem...
|
|
![]()
|
|
A więc:
gdzie index.php to plik z tym kodem php co podales wczesniej (moze byc ten sam plik co formularz. Nie testowalem tego tak wogole to ja bym zrobił to tak: Tak jak Ci napisałem wyzej to juz powinno na 100 % działac. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jesli sie nie myle gallaretonowi chodzilo o to zeby te +1 zostalo dodane do zmienej a w tym wypadku... Moze nie zbytnio rozumie ...
a za pytam tak bo postaralem sie pomoc gallaretonowi, bledy mial takie glupie no ale coz.. Wkoncu on tez poczatkujacy taki jak ja ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dokladnie... skrypt zachowuje sie tak, jakby include pozwalalo jedynie odczytywac wartosci, czyli all dziala, ale wartosc zmiennej sie nie zmienia... (odczytuje wartosci, bo jesli $monety < $ksila, to wyswietla echo)
|
|
![]()
|
|
nieda się zapisać czegokolwiek do include poniwaz include to funkcja sluzaca do wczytania zawartosci pliku a nie do hmm zapisywania zeby zapisac cos w pliku musisz uzyc funkcji
Powyzej przyklad z mojego skryptu ![]() sory nei fread tylko fwrite ![]() ![]() Ten post edytował dawhol 12.04.2007, 19:46:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A nie da sie uzyc jakiejs funkcji, zeby poprostu zwyczajnie operowac zmiennymi z pliku? (chodzi o taki include, ale z mozliwoscia zapisania tych zmiennych w includowanym pliku)
|
|
![]()
|
|
z tego co ja wiem to raczej nie :/ a tak wogóle napisz co znajduje sie w tym includowanym pliku tylko tak wiece niz teraz niewiem wklej to co tam masz albo napisz do czego chesz pozniej wykorzystac te zapisane dane to postaram sięcoś wymyslic.
Ten post edytował dawhol 12.04.2007, 19:56:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
gallareton to chce wykorzystac do statystyk...
<?php $sila = 99; $zrecznosc = 99; $zwinnosc = 99; $inteligencja = 99; $wytrzymalosc = 99; $energia = 99;?> Moze pomozesz? |
|
|
![]()
|
|
Chodzi o to, ze robie gre i includowany plik to plik gracza ze statami, a to co probuje zrobic to przycisk ktory jesli masz kase to zabiera ci ja i dodaje ci 1 do stata... odczytac wszystkie staty moge, ale nie zwieksza ich kiedy sie kliknie przycisk, a ni nie zmniejsza kasy...
|
|
![]()
|
|
no to musisz to zrobic funkcja fwrite innej metody niema albo baza danych a le ogolnie w pliku to polecam cos takiego |23|56|656| gdzie kazdy fragment po | to oddzielny element tablicy
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
neizbyt zrozumialem ;]..... no to robo chyba sie jednak za bazy wezmiemy :/
|
|
![]()
|
|
wezniesz kazda statystyke zrobisz w innym pliku jutro Ci to zrobie bo dzisiaj nie ma sensu
|
|
|
![]()
|
|
mój plik z danymi wygląda tak:
Cytat zwierzęta|przyjazny dla niepełnosprawnych|czytelnia|klimatyzacja|zamki na kartę magnetyczną|dostęp do internetu|dyskoteka|bar|fitnes|siłownia|basen|sauna|solarium|własny ogród|pralnia|parking|płatne kanały TV|sala konferencyjna|restauracja a skrypt tak:
i potym np. $t_conf[0] = zwierzęta $t_conf[1] = przyjazny dla niepełnosprawnych itd ... ale trzeba by to tak odczytywac i zapisywac podobnie. Ale na serio polecam bazy danych ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:03 |