![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
moja przygoda z PHP trwa już ponad rok. W tym czasie zetknąłem się z wieloma zagadnieniami bardziej lub mniej związanymi z OOP. Poznałem dobrze możliwości języka ( PHP5 ) z zakresu OOP, wiem jakimi "słowami" jest wyrażony i rozumiem jego podstawowe cele i założenia. Jednak jest to wiedza powierzchowna, nie wystarczająca w przypadku dużych projektów ( W pelni obiektowy FrameWork, CMS... ). Proszę zawodowców o poradę, gdzie, z czego i jak uczyć sie OOP, aby móc wykorzystać w pełni ogromne mozliwości jakie daje OOP. Proszę o konkretne tytuły książek, materiały w sieci. O wskazówkę jakich informacji szukać. Jak zabrać się za projektowanie i programowanie większych aplikacji. Chętnie również przeczytam jak wygląda proces tworzenia aplikacji przez Was ( od A do Z ). Dzięki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem tylko że z książek to tylko wiedza teoretyczna na start, później poprostu trzeba robić robić i robić. Czytać fora, artykuły, grupę news i jeszcze raz robić. Jak zabrać się za projektowanie i programowanie większych aplikacji... nie wiem jak Pan dysponuje czasem ale dobrą nauką jest projektowanie jakiejś strony dla siebie, wykonanie jej, później wyciągnięcie wniosków czego się nie przewidziało i co by Pan zmienił. Później zmienić wg nowego pomysłu i wyciągnąć wnioski czego tym razem Pan nie przewidział i co zrobił inaczej.
Swojego procesu tworzenia nie będę opisywał ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Zeman
Dziekuje za odpowiedz. Oczywiscie - jezeli ksiazki to tylko teoria :-) Jeżeli idzie o " trzeba robić robić i robić.". Jakie wyzwania proponuje Pan na dzień dobry? Tak jak napisał Pan w następnych zdaniach - obiektowa implementacja własej strony? Stronę przeglądnąłem - też kiedyś dojde do tego poziomu :-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Zeman Dziekuje za odpowiedz. Oczywiscie - jezeli ksiazki to tylko teoria :-) Jeżeli idzie o " trzeba robić robić i robić.". Jakie wyzwania proponuje Pan na dzień dobry? Tak jak napisał Pan w następnych zdaniach - obiektowa implementacja własej strony? Stronę przeglądnąłem - też kiedyś dojde do tego poziomu :-) Ja zaczynałem od zrobienia strony imprezowej, była nas dosyć spora grupka znajomych i pomysł nył następujący: strona miała służyć do proponowania imprez. Każdy kto się zalogował mógł zaproponować miejsce i rodzaj imprezy, pozostałe zarejestrowane osoby mogły się wypowiadać, deklarować czy na niej będą. Ponadto wiadomo, że od tak nikt nie mógł się zarejestrować bo by mógł przyjść i popsuć imprezkę, więc był system rejestracji z głosowaniem. Kandydat zgłaszał swoją osobę do rejestracji i zarejestrowani głosowali czy go przepuścić, musiał zdobyć odpowiedni procent poparcia i dodatkowo odpowiedni procent musiało zagłosować. To był mój pierwszy skrypt. Co Pan wymyśli to już Pana sprawa, niech zrobienie tego czegoś przyniesie Panu satysfakcję. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Praktyka praktyką, ale podstawy trzeba mieć więc czytanie książki nie jednego oświeciło. A to z tego względu że są pisane najczęściej przez programistów którzy nie jedno w życiu napisali, więc po co samemu dochodzić do pewnych wniosków, kiedy można wykorzystać już przez kogoś wyciągnięte.
Ale to wstęp, bo potem trzeba z tego co się nauczyło umieć skorzystać, no i rozwijać własne pomysły, nie brać tego co się przeczyta, od razu za najlepsze rozwiązanie. Więc czytanie książek jest przydatne, jeśli potrafi się wykorzystać to co jest w niej zapisane. Artykuły, blogi i fora (czy też inne podobne systemy komunikacji) jak najbardziej, bo tam też się znajduje dużo ciekawych rzeczy, ale to na początek nie jest dobre, bo wiedza jest rozrzucona i niekompletna, postawy często pomijane. (czasem ciekawy pomysł w kiepskim wykonaniu) Więc internet raczej jako drugie źródło informacji. Sam mam dość sporą wiedzę teoretyczną ale praktyki niewiele, ale to szybko nadrabiam i tu fora/artykuły/blogi/itp. się przydają. (sam muszę poszukać jakiś ciekawych, trochę mam ale nie przesegregowane) Konkretnych tułów nie podam, bo aby powiedzieć czy coś jest dobre trzeba przeczytać. Trochę jest podanych w tym temacie: Temat: Ksiazki -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php.net i komentarze w manualu - bardzo fajna sprawa - no i oczywiscie należy polecić wątki forum, phpedię i artykuły na php.pl - można znaleźć mnóstwo ciekawych informacji (choćby w
Ten post edytował devnul 13.04.2007, 13:55:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jeszcze jedno dodam. Nic tak nie uczy jak przygotowywanie swoich artykułów albo materiałów do wykładu / prezentacji czy coś. Człowiek ma wtedy tendencję do weryfikowania wszelkich swoich niepewności, które wcześniej traktował jako "raczej tak jest"
-------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:59 |