![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Probuje stworzyc formularz edycji danych w htmlu ktory bedzie pobieral dane z bazy danych i je wyswietlal w formularzu. O ile nie ma problemu z wyswietlaniem danych w polach tekstowych o tyle pojawia sie on przy opcji zaznaczania checkboxow. Mam kilka checkboxow ktore po wyslaniu formularza tworza tablice: itd... W jaki sposob moge stworzyc funkcje ktora bedzie mi zaznaczala pola ktore sa wpisane do bazy danych? Probowalem w js ale to nie zdaje egzaminu bo nazwa nie moze zawierac "[]" a bez nawiasow wysylajac formularz nie stworze z checkboxow ponownie tablicy. Dzieki za ewentualna pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat W jaki sposob moge stworzyc funkcje ktora bedzie mi zaznaczala pola ktore sa wpisane do bazy danych? A czemu nie mozesz zaznaczyc tych checkboxow na etapie ich generowania? Skoro chcesz zaznaczyc te co sa w bazie, to generuj od razu zaznaczone, po co robic to w js?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokladnie, jak mowi nospor. Jak masz liste z bazy, to po prostu dodaj checked="checked" przy tych, ktore za zapisane w bazie.
Ostatnio napisalem swietny helper do tego zadania. Wystarczy odpowiednio przygotowac dane i zaznacza te checkboksy, ktore: 1. byly zaznaczone w bazie 2. byly zaznaczone na formularzu, ale wystapily blady - wiec musi przywrocic zaznaczone pola Najwieksza zaleta - potrafi wspolpracowac z nazwami checkboksow typu name="opcje[1][67]". Adrian. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zwykle chcialem za bardzo kombinowac
![]() Jesli bys mogl podeslac jakis przyklad byloby rewelacyjnie moze jeszcze czegos sie dowiem. Jest jescze drobny szczegol: w bazie mam liste tylko tych opcji ktore zostaly zaznaczone. Wszystkie checkboxy sa w formularz. Dlatego chcialem uniknac pisania duzej ilosci warunkow i napisac skrypt w JS ktory pobieralby tablice z bazy z opcjami do zaznaczenia i zaznaczal te checkboxy w formularzu. Pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja pobieram liste wszystkich opcji (no bo wszystkie sa wyswietlane). Te ktore za zaznaczone w bazie maja dodatkowe pole w tablicy, np. checked = true. Przyklad:
Teraz wystarczy napisac dobry helper do obslugi checkboksa i zsprawa sama sie zalatwia. Taki chelper jest dostepny we frameworku Rapide: http://rapideframework.googlecode.com/svn/...ecked.class.php Nie mam teraz czasu opisywac helper. Z reszta - jest on troche zintegrowany z frameworkiem, ale zasada ogolna jest przedstawiona. Adrian. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w każdym wypadku o zaznaczaniu CHECKBOXów w JS było wiele razy, sam odpowiadałem na to z 2 razy uzyj SZUKAJ
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
zaznaczyc checkboxa w JS tez umiem ale jak w nazwie daje "[]" czyli name="tablica[]" do juz skrypt nie zaznacza mi tych pol.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo wtedy js odwołanie wygląda tak:
document.nazwa_formularza['nazwa_pola[1]']; załóżmy że jeden tam ma być ![]() lub poprstu dodatkowo sobie ponumerujesz checkboxy tak: <input id=0 type="checkbox" name="nazwa[]" value="jakas_opcja"> <input id=1 type="checkbox" name="nazwa[]" value="jakas_opcja"> i potem for(i=0;i<=ilosc_check_boxow;i++){ var element = document.getElementById[i]; //tu sobie robisz z elementem co chcesz ![]() ![]() } Ten post edytował misiek172 18.04.2007, 21:45:30 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 03:34 |