![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 507 Pomógł: 2 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam baze w Latin2 i chce przekonwertowac baze oraz zawartosc do UTF-8 bez straty ogonkow. Czy da sie to jakos zrobic?
Moze z shella? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Osiek almost City ;-D Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/charset-convert.html
![]() //tylko że chyba trochę będzie roboty, bo to zdaje się do każdej tabelki trzeba wklepywać :| Ten post edytował pbnan 11.04.2007, 18:32:48 -------------------- "Hmmm, na wakacje trzeba będzie zacząć zarabiać, co nie? ;-] GTA IV się coraz bardziej zbliża... ;-]"
To się nazywa częsty update sygnaturki. ;-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 507 Pomógł: 2 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dziekuje za link. Zaraz sprawdze
![]() Ale to sie tyczy chyba bazy 5.1 a moja to 4. No i jakos nie moge tego zrozumiec. Moze wiesz jak to na przykladzie wykonac? SELECT CONVERT(_latin1'Müller' USING utf8); INSERT INTO utf8table (utf8column) SELECT CONVERT(latin1field USING utf8) FROM latin1table; Znalazlem tez cos takiego: ALTER TABLE `menu` MODIFY `name` varchar(100) CHARACTER SET utf8; ale to zmienia tylko jedna kolumne wiec łopatologia ![]() Nie wiem tez czy pomyslnie ale zmienia Ten post edytował DannyM 11.04.2007, 19:45:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam baze w Latin2 i chce przekonwertowac baze oraz zawartosc do UTF-8 bez straty ogonkow. Czy da sie to jakos zrobic? Moze z shella? Jak masz shella, to mysqldump > dump.sql, iconv -f iso -t utfc < dump.sql > dump.utf.sql, mysql < dump.sql I powinno śmigać (a jak nie, to w dump.sql masz ciągle backup bazy :) ). -------------------- urzenia.net
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:21 |