![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2005 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
mam taki problem. Powiedzmy, ze mam baze danych skladajaca sie z kolumn : id, data. tytuł, tekst chciałbym by automatycznie sie generował kalendarz i po nacisnieciu na dzień tygodnia pojawiło by sie informacje wyciagniete z bazy danych- czyli tytuł, tekst. jak to zrobić jakie macie propozycje? oczywiscie po nacisnieciu daty byłoby wywołanie rekordu odpowiedniego z data. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy myślisz że ktoś tutaj napisze ci kod do obsługi takiego kalendarza ?
Nie sądzę. Moje propozycje to: - Łączysz się z bazą danych - Pobierasz dane - Wyświetlasz dane Jeśli nie wiesz w ogóle jak zacząć to poszukaj jakiegoś darmowego skryptu i postaraj się dostosować do twoich potrzeb. Możesz tutaj znaleźć taki skrypt Link lub tutaj Link |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2005 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o to że potrafie połaczyć się z baza danych, jednak niewiem jak zrobiuć by po nacisnieciu na dzień wyswietlał odpowiednie dane.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakie dane mają ci się wyświetlać.
Wiesz wiele w tym wypadku zależy od sposobu prezentacji danych. |
|
|
![]()
|
|
tytuł i rozszerzony tekst moze w przyszłosci coś wiecej, ale podejrzewam, ze dodanie dodatkowyrch rzeczy niebedzie z tym kłopotu
|
|
|
![]()
|
|
Możesz to zrobić w sumie na 3 sposoby.
- Ajax - Pobierasz wszystkie dane dni kiedy pobierasz dane o miesiącu i wklejasz informacje o poszczególnych dniach do jakiegoś panelu - javascript lub kontener div - W kalendarzu jeden dzień jest odnośnikiem do nowego okna w którym informacje o dniu się wyświetlają |
|
|
![]()
|
|
Ale mam datae w formacie : 2007-04-02 (rok miesiac dzien)
powiedzmy ze za pomoca tej daty i klikania robimy dalsze czynnosci. |
|
|
![]()
|
|
<a href="skrypt.php?dalsze_czynnosci=tak">Twoja data</a>
<?php $czy_dalej = $_GET['dalsze_czynnosci']; if($czy_dalej=='tak') { //dalsze czynnosci } ?> <a href="java script: window.open('skrypt.php?identyfikator_daty=blablabla')">Twoja data</a> <?php $date_id = $_GET['identyfikator_daty']; $query = "SELECT * FROM `daty` WHERE `date_id`=$date_id"; mysqli_query($id_polaczenia, $query); ?> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:31 |