![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
posiadam tabele dziennik a w niej pola z imionami nazwiskami ocenami i średnimi chciałbym pobrać z bazy oceny z powiedzmy polskiego i policzyć ile jest "1" ile "2" etc tyle że nie brakuje mi troszkę wiedzy jak to zrobić ![]() i co dalej? ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Podaj strukture bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem ze nie najlepiej ale.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Uuu, daruj sobie taka strukture, daleko na niej nie zajedziesz. Ja bym widzial ja tak:
uczniowie: id, imie, nazwisko przyklad: 1 Jan Kowalski 2 Ewa Nowak przedmioty: id, nazwa przyklad: 1 Polski 2 Religia dziennik: id_ucznia, id_przedmiotu, ocena przyklad: 1 1 1 // Jan ma z polskiego 1 2 2 4 // Ewa ma z religii 4 1 1 3 // Jan sie poprawil i z polskiego dostal 3 |
|
|
![]()
|
|
skrypt pisany bardzo na szybko + poziom moich umiejętności, tak wyszło, wiem ze da sie lepiej zaprojektować struktura bazy
czy na aktualnej strukturze da się zliczyć w miarę prosto ilość wystąpień np. jedynek z polskiego? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT COUNT(*) as ile, polski FROM tabela GROUP BY polski
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Moznaby pokombinowac ale moj przyklad jest duzo lepiej zorganizowany! Nie ma redundacji danych, sa 2 osobne tabelki dla uczniow oraz przedmiotow, oraz laczaca je tabelka z ocenami. Na takiej strukturze mozesz wszystko! Liczyc srednie kazdego ucznia, sumowac oceny (jesli licza sie jako punkty), wskazywac najlepszych uczniow, najgorszych. Przejdz na moja baze...
|
|
|
![]()
|
|
Zeman:
rozumiem ze to mi zliczy jedynki z polskiego? BTW jaką funkcje pełnia ' i ` w których czasami zamykane są nazwy tabel etc? phpion.com: kiedy będę przepisywać tą prowizorkę z której teraz korzystam na pewno zastosuje twoje rady, dzięki ![]() Ten post edytował kebq 10.04.2007, 21:50:46 |
|
|
![]()
|
|
Nie, kod zemana wypisze ci wszystkie isntiejace wartosci dla polskiego wraz z liczba ich wystapien. Nie dawaj 1 zamiast * - zostaw *.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
BTW jaką funkcje pełnia ' i ` w których czasami zamykane są nazwy tabel etc? Nazwy pól i tabel powinno się pisać w `nazwa`, jest to składnia mysqla. Praktycznie w 99% nie potrzeba pisać `. Są jednak przypadki, gdy będziemy chcieli mieć nazwę pola lub tabeli taką samą jak któreś słowo kluczowe SQLa. Co wtedy? Baza zgłosi błąd jeśli nazwa nie będzie w ``. Np wywali błąd:
poprawnie:
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Skąd: Oborniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
phpion.com a jak najlepiej napisać by skrypt wczytujący oceny 1 ucznia z poszczególnych przedmiotów?
I druga sprawa jeśli w moim dzienniczku oceny miałby wprowadzać wychowawca to chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby pokazanie listy uczniów i ich ocen z 1 przedmiotu. Tylko teraz jakby można było rozwiązać problem wprowadzania tych ocen, w formie formularza czy jak, bo za bardzo nie mam na to pomysłu... -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
dziennik: id_ucznia, id_przedmiotu, ocena przyklad: 1 1 1 // Jan ma z polskiego 1 2 2 4 // Ewa ma z religii 4 1 1 3 // Jan sie poprawil i z polskiego dostal 3 witam po dłuższej przerwie mam problem ze skonstruowaniem tej części mianowicie, jak mam ściągnąć id_ucznia i przedmiotu? dodać pola o takich samych nazwach jak w poprzednich tabelach? ![]() Ten post edytował kebq 20.05.2007, 15:38:09 |
|
|
![]()
|
|
Możesz to zrobić np. tak, że tworzysz formularz z dwoma polami <select> i jednym <input type="text"> oraz buttonem do przesłania formularza
![]() |
|
|
![]()
|
|
chodziło mi o konstrukcję tej części bazy danych
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:15 |