![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Mam tabele z kilkunastoma kolumnami: np. id, nazwa, opis, data dodania W jaki sposob mozna wyslac zapytanie do bazy danych w ktorym w zaleznosci od wybranej opcji bede mogl wybierac w zapytaniu interesujace mnie kolumny?? Uzycie instrukcji typu "if(...)" raczej nie wchodzi w gre bo trzebaby napisac kilkanascie warunkow. Pozdr. i dzieki za ewentualna pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 20 Dołączył: 15.11.2006 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To moze switch rozwiaze twoj problem ?
PS Opisz dokladniej o co tobie chodzi -------------------- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No switch tez musialby byc dosc rozbudowany.
Chodzi o to ze mam proste zapytanie ktore wyswietla mi kilka kolumn. Dodatkowo chce wrzucic opcje ktora wyszukuje mi konkretne dane. Problem polega na tym ze raz chce wybrac do wyswietlenia wiecej kolumn a raz mniej. I teraz pytanie: czy mozna zrobic jedno zapytanie w mysql ktore w zaleznosci od sytuacji wybierze jedna kolumne lub wiecej?? np. a jesli wybiore opcje z data i opisem to zapytanie bedzie: mozna zrobic switch'a jesli ma sie do wyboru 3 opcje ale jesli ma sie ich 10?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zbuduj zapytanie w PHP. Schemat działania:
Kod $sql = '';
// jeżeli pole 'nazwa_pola' jest wymagane (na podstawie jakiś opcji o których nie piszesz), // to dodanie nazwy pola do zapytania if ($opcje['nazwa_pola']) $sql .= 'nazwa_pola,'; // itd. dla pozostałych pól // ... if ($sql) { $sql = substr($sql, 0, strlen($sql)-1); // usunięcie ostatniego przecinka $sql = 'SELECT ' . $sql . ' FROM tabela WHERE id>2'; // wykonanie zapytania i odczytanie wyników } -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzieki o cos podobnego mi chodzilo
![]() Jeszcze tego nie testowalem ale wydaje sie byc ok. Myslalem ze jest jakas mozliwos zrobienia tego na samym SQLu.Ale czasami najprostrze rozwiazania sa najlepsze :] Mam tylko watpliwosci co do zmiennej $sql w ostatniej instrukcji warunkowej.Czy parser nie wyrzuci bledu jak sa zadeklarowane 2 zmienne o tej samej nazwie>> Opcje o ktorych nie pisalem to kolumny wybierane na podst. checkboxow. Czyli tworze tablice do ktorej zapisuje wybrane pola cos w stylu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy parser nie wyrzuci bledu jak sa zadeklarowane 2 zmienne o tej samej nazwie tu nigdzie nie deklarujesz zmiennej, ona sie "sama" deklaruje przy pierwszym uzyciu, natomiast jesli w zasiegu jednej zmiennej uzyjesz "innej" zmiennej o tej samej nazwie to po prostu nadpiszesz ta pierwsza
-------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:31 |