![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli taki temat był, to sorka - strona szukaj nie chce się ładować
![]() Pytam tutaj, ponieważ to co zdobyłem nie dało mi jednoznacznej odpowiedzi. Czy sposób na zabezpieczenie się przed atakiem sql injection (czy coś takiego) może być po prostu, filtrując zmienne z posta używając htmlspecialchars(); czy będe musiał zmieniać mnóóóóstwo zapytań sql, tak jak było to w przykładzie (temat - SQL inserction/ injection) ? Gdzieś znalazłem, że sposób na zabezpieczenie się nad atakiem jest dodając przed apostrofami i cudzysłowami backslasha, ale było to napisane w niejednoznaczny sposob.... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Osiek almost City ;-D Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SQL Injection - zastrzyk SQL (dosłownie).
Przed tym atakiem nie obronisz się stosując htmlspecialchars() - ta funkcja się bardziej przydaje przy obronie przed XSS ![]() Musisz pododawać te cudzysłowy/apostrofy w odpowiednie miejsca w zapytaniach, niestety. ![]() -------------------- "Hmmm, na wakacje trzeba będzie zacząć zarabiać, co nie? ;-] GTA IV się coraz bardziej zbliża... ;-]"
To się nazywa częsty update sygnaturki. ;-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te funkcje (jedna z nich) powinny być używane, aby dodać "znak ucieczki" w danych wyjściowych dla MySQL-a:
- mysql_real_escape_string " title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, - mysql_escape_string" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, - addslashes" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (w ostateczności). -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale przecieeż htmlspecialchars dodaje backslasha przed apostrofem?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dodaje: htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Może masz włączone magic_quotes_gpc i dlatego ci się wydaje, że jakaś funkcja ci dodaje backslashe? Osobiście jednak uważam magic_quotes_gpc za dziadostwo a nie zabezpieczenie i w poważniejszych skryptach używam na początku:
Oczywiście później przed przekazaniem zmiennych do zapytania zabezpieczam je na swój sposób. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
ummmm.... masz rację.. sorka, zamienia na kod. czyli wg. JaroPHP nie musze zmieniac tych zapytan pod warunkiem, że użyje jedna z tych funkcji?
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 04:55 |