Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Przechowywanie danych na serwerze., Kontener do którego można się odwołać.
starach

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Od razu przepraszam za tytuł tego tematu nie wiem jak go nazwać. tongue.gif

Przechowuję konfigurację strony w bazie danych.
Chciałbym żeby była ona pobierana raz dla wszystkich sesji.
Wyjaśniam na przykładzie;
User1 User2 i strona
User1 wchodzi na stronę konfiguracją jest pobierana i strona zostaje wyświetlona.
User2 wchodzi na stronę i nie ma potrzeby pobierać konfiguracji bo jest ona już pobrana i gotowa do wykorzystania. Gdzie przechowywać konfigurację po pobraniu z bazy,
żeby nie zachodziła potrzeba pobierania jej za każdym razem kiedy użytkownik wejdzie na stronę?
Go to the top of the page
+Quote Post
wert1

-----

ale user1 i user 2 wchodzą z tego samego pc ?
nie miem o co chodzi

--------------------
"Homo sum, humani nihil a me alienum puto."
"Necessitas ultimum et maximum telum est."
"Ventem seminabunt et turbinem metent."
"Gallia est omnis divisa in partes tres..."
+Quote Post
starach

-----

Jakby wychodzili z tych samych to by wystarczyło zastosować tablicę $_SESSION ... problem w tym właśnie że nie wychodzą z tych samych komputerów z tej samej domeny i NIE z tych samych adresów IP.
+Quote Post
sf

-----

php jest językiem, który nie pozwala stosować takich wspólnych "kontenerów", tzn. chyba jest jakieś rozszeżenie w PECL do tego, ale nie wnikałem głebiej

Twój problem rozwiązuje się poprzez tworzenie plików cache.. tworzysz plik php, który zawiera konfigurację z bazy danych, jeśli plik nie istnieje to go tworzy.. ustawiasz odswieżanie na rządanie lub na jakiś określony czas

--------------------
Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
+Quote Post
starach

-----

Ok w takim razie co lepiej pobierać z bazy danych zawartość jednej tabeli około 45 rekordów czy czytać to z pliku zakładając że serwer baz danych i serwer www znajdują się na oddzielnych maszynach.
edit>
@Hacker: Bo łatwiej jest edytować wpisy w bazie ?

Ten post edytował orglee 8.04.2007, 14:27:31
+Quote Post
Thaal

-----

aczkolwiek należałoby się zastanowić czy w konkretnej sytuacji tworzenie pliku cache ma sens - np. czas oczekiwania na odpowiedź serwera SQL i includowanie pliku konfiguracyjnego może być porównywalny, natomiast SQL zapewnia większą elastyczność.

edit:
Cytat
Ok w takim razie co lepiej pobierać z bazy danych zawartość jednej tabeli około 45 rekordów czy czytać to z pliku zakładając że serwer baz danych i serwer www znajdują się na oddzielnych maszynach.

zbadaj co będzie szybciej działać...

Ten post edytował Thaal 8.04.2007, 14:29:58
+Quote Post
starach

-----

Chwila moment.
Moja strona ma plik konfiguracyjny.
Ma on ponad 50 linijek i nie wykonuje żadnych funkcji tylko definiuje stałe.
Jest to właściwie nie plik konfiguracyjny samej strony ale silnika generującego stronę. Natomiast konfiguracja strony jest bazie danych.
Nie mogę w tym momencie przeprowadzić testów w środowisku na którym to będzie ganiać bo nie mam jeszcze fizycznie sprzętu na którym to będzie działać. Dlatego piszę na forum z prośbą o poradę. Co będzie szybsze, lub co powinno być szybsze. Cache w plikach czy pobieranie z bazy danych za każdym razem.
+Quote Post
szagi3891

-----

Zakładasz od razu że strona będzie się muliła na samym początku i chcesz ją przed napisaniem optymalizować. Co prawda optymalizacja jest bardzo ważna i powinno się dążyć do jak najbardziej przejrzystego i szybkiego kodu lecz to może przynieść mniej porzydku niż korzyści. Nie masz żadnej gwarancji że jeśli zastosujesz rozwiązanie na pliczkach to rzeczywiście ono będzie skuteczniejsze i szybsze. Może się zdarzyć że zapchasz sobie katalog wielką ilością plików i przyniesie to mierne korzyści w przypadku gdy baza danych będzie na taką sytuację przygotowana. Moim zdaniem powinieneś napisać to z zastosowaniem bazy danych zgodnie z zasadami sztuki a następnie optymalizować jeśli się okaże że strona krytycznie wolno działa.

--------------------

Każdy z was jest łodzią w której
Może się z potopem mierzyć
Cało wyjść z burzowej chmury
Musi tylko w to uwierzyć!
+Quote Post
starach

-----

Dobra to już nie będę zakładał osobnego tematu tylko walnę tutaj pytanie odnośnie liczby zapytań do bazy danych.
Jaka powinna być maksymalna ilość zapytań do bazy podczas jednego wywołania strony ? Wiem wiem zaraz mnie zaczniecie pewnie besztać że to zależy od obciążenia i od sprzętu na którym stoi strona.
Jednak widziałem jakiegoś CMS'a który miał wyświetlone statystyki na stronie i w nich była szokująca ilość zapytań '35' przy czym strona ładowała się dosyć szybko inną sprawą jest to że strona której służył owy CMS była o dosyć niszowej tematyce i raczej nie miała dużej ilość użytkownik na raz przeglądającej stronę. Więc jaka jest powiedzmy granica ilości zapytań, lub kiedy tworzycie stronę to zazwyczaj w jakiej ilości zapytań się mieścicie ?
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:19