![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc all
mam taki kod
i wyskakuja mi 2 ostrzezenia : Warning: fread(): supplied argument is not a valid stream resource in ... Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in ... Jak sie moge ich pozbyc ![]() ---------------------- do wstawiania kodu php służy odpowiedni tag. --- ~strife |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coś chyba pomieszałeś - fopen słuzy do otwierania plików zapisanych na dysku a z tego co widac to odwołujesz się do plikó które nie istnieją - z tąd te błędy
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robilem tak samo jak w tym artykule i nie dziala "przyklad "
Ten post edytował murdock 8.04.2007, 08:17:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robilem tak samo jak w tym artykule i nie dziala "przyklad " nie powinno sie trzymac zdjęć w bazie... to przeczy założeniom bazy... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat nie powinno sie trzymac zdjęć w bazie... to przeczy założeniom bazy... że co prosze? jakie założenia bazy mówiąt o tym że plików /zdjęc i w niej trzymać nie wolno? kolega poprostu źle podchodzi do ich wyświetlania. bo jeśli trzyma je w bazie to wystarczy pobrać dane z bazy do zmiennej wypluć odpowiedni nagłowek (content-type:image/jpeg - albo inny w zależności od formatu zdjęcia) i wypluć zawartość zmiennej przez echo - ew zapisac do pliku - ale wtedy to faktycznie mija sie z celem/edit: @murdock: zapoznałęm sie z przykłądem podamym przez Ciebie i stwierdzam ze nie umiesz opisać problemu ty chcesz zdjęcie zapisac do bazy a nie je z tamtąd odczytać jak mniemam - przykład jest podany bardzo fajnie z wyjasnieniem wszystkiego także nie wiem w czym problem - robisz cos nie tak albo wprowadziłeś jakies modyfikacji - prawdopodobnie nie wysyłasz pliku albo masz źle ustawione parametry formularza - pamiętaj że powinno być to tak (zawsze):
zmienić tu się może tylko pole action - jeśli wszystko zrobiłeś jak w opisanym przykładzie to nie powinieneś mieć problemu ( o ile oczywiscie wysyłasz jakiś plik przez formularz na stronie) Ten post edytował devnul 8.04.2007, 10:35:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@devnul : zrobilem to jeszcze raz i dodawanie juz dziala , nie mam pojecia czemu mi wczesniej nie chodzilo
![]() ![]() Kod global $database, $form; /* sprawdzamy imie */ $field = "imie"; if(!eregi ("^(A-za-z])+$",$subimie)){$form->setError($field, "* To nie jest litera");} if(!$subimie || strlen($subimie = trim($subimie)) == 0){ $form->setError($field, "* Nie podano imienia"); oczywiscie to jest czesc kodu podanego jako przyklad. Ten post edytował murdock 8.04.2007, 12:48:00 |
|
|
![]()
|
|
możesz też poprostu sprawdzać czy plik istnieje Ten post edytował devnul 8.04.2007, 13:08:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ja pierd... znowu mam te komunikaty ale pojawiaja sie wtedy jak nie wybiore zdjecia w polu input "file". Wszystko sie dodaje do bazy wiec problem jest tylko z tymi komunikatami . Chce sei tego pozbyc bo jak robie obluge bledow i nie dodam wlasnie zdjecia to wystakuja mi te bledy co jest bardzo wkurzajace, podam kod jak to robilem bo nie mam pojecia co jest zle :
tworze sobie baze danych : Kod CREATE TABLE zaklady (
id int(2) NOT NULL, nazwa_zakladu char (100) NOT NULL, imie char (100) NOT NULL, stanowisko char (100) NOT NULL, zdjecie BLOB, PRIMARY KEY(id) ); tworze sobie formularz : <?php <FORM ACTION="upload.php" METHOD="POST" ENCTYPE="multipart/form-data"> Id:<br> <INPUT TYPE="text" NAME="id" maxlength="60"><br> Nazwa_zakladu:<br> <INPUT TYPE="text" NAME="nazwa_zakladu" maxlength="60"><br> Imie:<br> <INPUT TYPE="text" NAME="imie" maxlength="60"> Stanowisko:<br> <INPUT TYPE="text" NAME="stanowisko" maxlength="60"><br> Zdjęcie:<br> <INPUT TYPE="file" NAME="zdjecie" maxlength="60"><br> <input type="hidden" name="subzaklady" value="1"> <input type="submit" value="Dodaj zaklady"> </form> ?> plik upload.php <?php include("include/session.php"); $fhandle = fopen($HTTP_POST_FILES['zdjecie']['tmp_name'], "rb"); $content = addslashes(fread($fhandle, $HTTP_POST_FILES['zdjecie']['size'])); fclose($fhandle); if(isset($_POST['subzaklady'])) { dodajz(); } function dodajz() { global $form; $retval = dodajzaklaady($_POST['id'], $_POST['nazwa_zakladu'],$_POST['imie'],$_POST['stanowisko'],$content); //pobieramy dane z formularza za pomoca POST /* dodano */ if($retval == 0){ header("Location: adminzaklady.php"); } /* blad przy wpisie */ else if($retval == 1){ //tablica sesji przechowujacej wartosci $_SESSION['value_array'] = $_POST; $_SESSION['error_array'] = $form->getErrorArray(); header("Location: adminzaklady.php?page=add"); //tablica sesji przechowujacej bledy } } function dodajzaklaady($subid, $subnazwa,$subimie,$substanowisko,$content) { global $database, $form; /* sprawdzamy tytul */ $field = "imie"; if(!eregi ("^(A-za-z])+$",$subimie)){$form->setError($field, "* To nie jest litera");} if(!$subimie || strlen($subimie = trim($subimie)) == 0){ $form->setError($field, "* Nie podano imienia"); } if($form->num_errors > 0) { return 1; } else { $q ="insert into zaklady ( id,nazwa_zakladu,imie ,stanowisko,zdjecie ) values('$subid','$subnazwa','$subimie','$substanowisko','$content')"; $zapytanie = mysql_query($q); return 0; // ok } } ?> Ten post edytował murdock 8.04.2007, 13:41:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:51 |