![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zabieram sie wlasnie za robienie swojej klasy do komunikacji z baza MySql
mam pytanie, jak waszym zdaniem najlepiej zastapic zapytania typu INSERT UPDATE DELETE myslalem nad takim rozwiazaniem, z zastosowaniem tablic asocjacyjnych
chodzi o ogolnie o pomysl z zastosowaniem tych tablic pierwsza tablica to np. wlasnie pola i wartosci, drugie to parametry WHERE myslicie ze to jest dobre rozwiazanie? -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze już bardziej wolę adaptery typu PDO albo MySQLi, czyli przygotowywanie zapytań i bindowanie parametrów.
Po za tym, klasa Zend_DB_Select (z Zend Frameworka) jest na pewno powiązana z tym czego szukasz. Ten post edytował LBO 7.04.2007, 21:56:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przyznam ze nie znam klasy zend_db_select
ale ja nie szukam gotowca, szukam "rady" ![]() chce po prostu napisac swoja klase w miare potezna (jak na moje mozliwosci) i mysle nad tym, czy ten sposob ktory przedstawilem, bylby dobrym rozwiazaniem Ten post edytował my salsa 7.04.2007, 22:00:48 -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy poznanie oznacza od razu używanie?
To jest raczej typowe, że patrzysz jak dany problem rozwiązują inni i 'podkradasz' pomysły. A do tego piszesz to w dziale obiektowego programowania, więc jednak używanie tablic nie jest najlepsze. Proponowane jest stworzenie obiektu który odwzorowuje w pewien sposób dane które są pobierane/zapisywane w bazie danych. -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to mam tak:
Skrobałem kiedyś i powiem, że nadal używam bo jest i wygodne, i wydajne. Ma trochę okrojone możliwości, gdyż stoi na tym już baaaardzo dużo aplikacji i zdobyłem w miarę doświadczenia, aby się przekonać. Nie mogę na przykład dodać do where takiego czegos: $oDb->addWhere('...'); // troche kodu, jakis waruneczek $oDb->addWhere('...'); Więc jak będziesz pisał swoją klasę to pamiętaj o maksymalnej elastyczności. Jeżeli chcesz popatrzeć: Abstrakcyjna: http://framework.vgroup.pl/expose-e8d3d22f...c1c9b5cf7e2.htm MySQL: http://framework.vgroup.pl/expose-4f9a2516...fa7de89f464.htm Ale tak jak mówi LBO, PDO ma już swój mechanizm i warto go zastosować ![]() Pozdrawiam ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak patrzyłem, i stwierdziłem że dziwnie wzorzec singleton'a zaimplementowałeś. Można też by było __sleep i __wakeup oraz __clone nadpisać.
EDIT: poprawiłem budowę zdania a raczej błędnie wzorzec singletona, bo pole $_rConnection powinno być static. Inaczej reguła z konstruktora jest bez sensu... Ten post edytował Sedziwoj 8.04.2007, 13:14:21 -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:23 |