![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 31 Dołączył: 26.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Moj problem dotyczy w sumie html, ale nie do konca poniewaz ten html zawiera sie w petli while. Oto co mam: ![]() Natomiast chcialbym tak: ![]() Ponizej fragment kodu, ktory to pokazuje:
Z gory dzieki za pomoc! Ps. Wesolych swiat ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastosuj coś takiego: pisane schematycznie
Zamiast 3 wstaw sobie taka liczbę ile chcesz mieć kolumn. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 31 Dołączył: 26.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pozwolę sobie odświerzyć ten temat. Napisałem skrypt, który wyświetla mi tabelke tak jak chciałem, ale tylko 2 pierwsze rzędy ![]() Później zaczyna wyświetlać domki w poziomie. A ja chciałbym aby każdy rząd miał 2 kolumny. Tak to wygląda: ![]() A oto skrypt, który wykonuje to zadanie:
Już nie wiem co robie źle. Proszę o pomoc! Ten post edytował guilty82 28.04.2007, 09:59:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 2 Dołączył: 8.11.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wartość zmiennej $counter jest mniejsza bądź równa wartości zmiennej $kolumny tylko w 2 pierwszych przejściach pętli. I tylko dla dówch pierwszych iteracji warunek jest spełniony.
Musisz mu później znów nadać wartość pierwotną, czyli 1.
Ten post edytował kresh 28.04.2007, 10:06:16 -------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
Gang of Four michalbarys.pl |
|
|
![]()
|
|
Wartość zmiennej $counter jest mniejsza bądź równa wartości zmiennej $kolumny tylko w 2 pierwszych przejściach pętli. I tylko dla dówch pierwszych iteracji warunek jest spełniony. Musisz mu później znów nadać wartość pierwotną, czyli 1.
Po tej zmianie wyświetla tak ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 2 Dołączył: 8.11.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie walnąłem się
![]()
Ten post edytował kresh 28.04.2007, 10:10:57 -------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
|
|
![]()
|
|
No niestety nadal to samo
![]() Natomiast zmieniłem trochę kod
I teraz porobiło się jeszcze dziwniej ![]() ![]() --edit-- Wygląda na to że działa! Zamiast $counter = 0; dałem $counter = 1; Dziwny jest ten... PHP ![]() Ten post edytował guilty82 28.04.2007, 10:30:16 |
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował kresh 28.04.2007, 11:58:20 -------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ludzie kochani czemu wy tak kombinujecie jak koniki pod górę
![]()
Chyba przerobić ten "skrypt" ( za duże słowo ![]() -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Ludzie kochani czemu wy tak kombinujecie jak koniki pod górę ![]()
Kto tutaj kombinuje? ( użyłem jednej pętli ) Proste jak budowa cepa ![]() Ten post edytował kresh 28.04.2007, 12:09:55 -------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
|
|
![]()
|
|
Kto tutaj kombinuje? ( użyłem jednej pętli ) Proste jak budowa cepa ![]() Moja pętla for była tylko po to, żeby stworzyć sobie tablicę którą potem "obracałem" w while. Po co masz u siebie zmienną $counter i zmienną $i ![]() -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Przyznaje rację, zmienna $i jest zbędna. Sprawdzałem na swoim serwerze ale zamiast pobierać coś z bazy to sobie po prostu wykonałem pętle x razy.
Wklejając kod dałem tak jak w oryginale
Ale już zapomniałem usunąć inicjalizację i inkrementację $i, która naturalnie w tym przykładzie jest zbędna. Tak czy siak skrypt szybciej się wykonuje, przy jednej pętli niż przy dwóch. 1. Przechodzisz przez wszystkie pobrane rekordy i zapisujesz je do tablicy. 2. Kolejny raz przechodzisz przez wszystkie rekordy ( zapisane w tablicy $arr ) Oczywiście jest to znikomy zysk i zarówno Twoja jak i moja wersja będzie działać poprawnie, chciałem jedynie trzymać się nawyków poprawnego, optymalnego kodowania. Pozdrawiam ![]() Ten post edytował kresh 30.04.2007, 06:35:02 -------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 23:27 |