![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałem rozszezyc skrypt logowania o sprawdzanie dostępu ( tzn poziom użytkownika ) a więc : sprawdzam czy jest zalogowany
w bazie danych dodałem jeszcze jedna kolumne grupa ( user, admin ) i teraz pytanko : i jak zrobić bu zalogowany user oraz admin miał inne opcje ( widział inna zawortość strony ) ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Możesz np przypisać do zmiennej sesyjnej poziom użytkownika i na tej zasadzie wyświetlać treść dla danej grupy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak sie juz zaloguje to wczytujesz mu prawa:
a potem ify i jedziesz ale to juz jest zalatwe ![]() dziekuje -------------------- Pozdrawiam
kriqs mam nadzieje ze pomoglem :) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak ale taka petla mi nie działa nie wiem czemu, wyswietla mi sie zawsze
A masz session_start" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual na początku tego powyższego skryptu, który zamieściłeś? Dodatkowo, żeby się w nieskończoność nie powtarzać, przeczytaj ten temat może do czegoś dojdziesz ![]() » System logowania i sesje -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście ze mam session_start na poczatku każdej strony
Wątek prześledziłem i poprawiłem małe błedy które miałem w logowaniu... ale na moje pytania brak odpowiedzi.... Nie potrafie sprawdzać stopnia ( dostepnosci ) aby userowi i adminowi wyświetlała sie rózna zawartość ... Chciałbym zablokowac tym niekótre fukncje które moze widzieć admin ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zaraz, panel ma być widoczny dla admina czy innych?
Bo jeśli tylko dla admina, to pomyliłeś ifa, dokładniej: !=. Przejrzyj sobie operatory w manualu. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Pisane z palca i na szybko, żeby przedstawić Ci idee problemu:
Kod MySQL: tabela users id, name, password, level
Oczywiście pomijam rozpoczynanie sesji, łączenie się z bazą, sprawdzanie poprawności hasła itp. Mam nadzieje że już wiesz mniej więcej o co w tym chodzi, jeśli nie, pytaj. P.S. Zróbcie coś z tymi slashami przed cudzysłowami, bo jest to strasznie denerwujące. Zauważyłem że błąd wyskakuje przy stosowaniu "szybkiej edycji". Pozdrawiam Piotrek Ten post edytował webdicepl 5.04.2007, 23:15:40 |
|
|
![]()
|
|
Dzieki Imienniku
![]() A masz jeszcze takie pytanie , jak połaczyć cześć wspólną za pomocą sesji by daną cześć strony widział i user i administrator ![]() Za pomocą AND nie działa :/ próbowalem dać tak if ($_SESSION['grupa'] == 'administrator' AND $_SESSION['grupa'] == 'user' ) |
|
|
![]()
|
|
Jak coś to OR (||), możesz także zrobić tak że dane których nie chcesz pokazywać zwykłemu użytkownikowi wrzucasz do instrukcji
Pozdrawiam. Ten post edytował webdicepl 6.04.2007, 17:42:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:54 |