Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> PHP Fusion i W3C, 440 błędów
BatGraf
post 2.04.2007, 23:03:45
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć

Nie wiem czy nie robię źle pisząc tak od razu nowy temat, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na swoje pytania na łamach forum. Jeśli potraficie wybaczyć to proszę o wybaczenie smile.gif

Mam taki kłopot:

Sprawdzając poprwaność strony opartej na PHP Fusion na stronie W3C wyrzuciło mi ogrmoną ilość błędów.
Adres strony to www.kruklanki.net.pl
I tu jest kłopot. Sprawdzam błąd "w linii np 660 brak znaku '/' " i co się okazuje ? strona powinna się otwierać na news.php, a tam jest tylko np 200 linii. Oczywiście są jeszcze dodatki typu menu pr , menu lew ale naprawdę nie wiem jak mam to ugryźć. Próbowałem każdy plik .php kolejno "skanować" za pomocą W3C, ale to tez nie pomaga.

Bardzo proszę o pomoc, bo zalezy mi na prawidłowym działaniu strony, a w IE wyrzuca w pasku stanu błędy i byc może dlatego trochę wolniej się ładuje. Oczywiście sprawdzam zawsze w 4 przeglądarkach - Opera, IE, Firefox i Netscape

Pozdrawiam
BatGraf

--------------------

Pierwszy Tutorial - :)
Drugi tutorial :)
Trzeci tutorial :)

A wszystkie trzy - jak usmiechnąć się do siebie :)
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateusz
post 2.04.2007, 23:06:50
Post #2

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

zaznacz sobie w validatorze Show Source a potem szukaj po templatach tych błędów...
+Quote Post
BatGraf
post 2.04.2007, 23:17:29
Post #3

-----

Dzieki za tak szybką odpowiedź smile.gif. Powied czy dobrze myślę. Nie znam jeszcze niestety php. Czy valiator dochodząc do miejsca gdzie jest kawałek skryptu , np. menu boczne, liczy cały plik menu bocznego jako kolejna linie ?. Jeśli tak, to najpierw wezme się za naukę php, bo na stan mojej wiedzy nie dotrę do błędów smile.gif

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy znasz się na php fusion ? Nie mogę rozgryźć statystyk Voya. Są dobre, ale nie działają. Na forum php fusion wyczytałem, że być może miałem inne statystyki zainstalowane i to dlatego. Chciałem również spróbować z Stat4u i klapa, nie zlicza. Nie wiem gdzie wkleić skrypt itd.

Zalezy mi na staystykach, ale przy tym cmsie rozkładają mnie na łoptatki smile.gif

Aha. Czy jest polska wersja tego sposobu sprawdzania poprawności ? Lub moze jakiś program. Nie chcę zaśmiecać sieci swoimi błędami smile.gif

Ten post edytował BatGraf 2.04.2007, 23:20:33

--------------------

+Quote Post
kwiateusz
post 2.04.2007, 23:48:42
Post #4

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

nie znam sie na phpfusion, ale sądzę że on wszystkie szablony ma w specjalnym katalogu wiec mu plików php nie musisz przeglądać winksmiley.jpg

tak validator liczy wszystkie pliki jako jeden bo tak działa php ze funkcja include załącza plik czyli de facto wkleja jego zawartość winksmiley.jpg
+Quote Post
BatGraf
post 3.04.2007, 00:00:56
Post #5

-----

No to leżę smile.gif Chyba, że znajdę "coś" za pomoca czego (online/program) przetestuję każdy plik php w katalogu. To nie problem. Gorzej z W3C - znalazłem, że brak (w każdym razie zaznaczone na czerwono) znaku " ale po różnych zmianach niewiele się zmienia. Jak usunę znak, to zaznacza następny:

Cytat
Error Line 14, column 18: there is no attribute "BACKGROUND" .

<table background= ' http://www.arecki.home.pl/kruklanki/themes/PFT_Gradiant/image

Muszę mieć znak ' bo jest w środku skryptu php po echo " .... i tu jesli wstawię " - bląd.
jak usuną znak ' - podświetla mi "h" nie wiem jak to odczytać, w czym tkwi błąd sad.gif

... a może jednak wezmę wędkę i pójdę na ryby, a php zostawię mądrzejszym ? smile.gif

--------------------

+Quote Post
maryaan
post 3.04.2007, 01:29:36
Post #6

-----

nie znasz php, nie znasz angielskiego na poziomie ktory pozwala na zrozumienie linii "there is NO attribute..." (nie mowiac juz o zrozumieniu pelnej podpowiedzi walidatora) a chcesz poprawiac cos czego nie pisales i nie masz zielonego pojecia jak jest zbudowane i jak dziala?

--------------------
Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
+Quote Post
BatGraf
post 3.04.2007, 08:59:52
Post #7

-----

hmm. chyba tak mniej więcej to wygląda. Budowę powolutku studiuję. Błędy - tego się obawiam - są dzięki zmianom jakie nanosiłem w kodzie. Uczę się, a trudno mi od razu opanować i html i css , php i angielski smile.gif Wiem, że głupio to wyglada, że zapisałem się na wyscig F1, po kilku lekcjach tearetycznych na prawo jazdy, ale jeszcze dwa miesiące temu nie wiedziałem, że jest coś takiego jak <div> czy atrybuty.

Staram się korzystać z podręcznika google i nie zaśmiecać For, bo wiem , że to wkurza, ale na te pytania nie mogłem znaleźć odpowiedzi.

Jakoś do tego dojdę smile.gif Dam znać czy mi się udało. Mój kłopot polega jedynie na tym, że zmieniam znak w miejscu błędu, a okazuje się, że jest (chyba) prawidłowy, a błąd jest gdzie indziej.
Wszędzie brakuje deklaracji html, a w końcu php fusion, jeśli nie zamieścio takiego, to pewnie tak ma być smile.gif

Oki, dzięki i tak za pomoc i sorki, że wyskoczyłem jak z konopii smile.gif

--------------------

+Quote Post
maryaan
post 3.04.2007, 10:57:27
Post #8

-----

zrozum ze walidator podpowiada (tekstowo) co jest zle, a na czerwono zaznacza pierwszy znak ktory mu nie pasuje przy mieleniu strony, powyzej masz czarno na bialym napisane ze nie istnieje atrybut background to piszesz ze cudzyslow musi byc bo jest w echo, no prosze Cie...

--------------------
Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:22