![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac i wiem ze na pewno duzo pocztkujacych z ZEND FRAMEWORK tak ma. Prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu. Mógłby ktoś poratować jak zrobić (super jeśli byłby przykład): 1. tworzenie uzytkowników - admin, gość, zwykly uzytkownik 2. możliwość definiowania który użytkownik ma dostęp do którego kontrolera i akcji w danym kontrolerze 3. panel do logowania i jak to sie ma logowanie do tych praw. 4. Jak rozwiazac problem taki: jest kontroler artykul/pokaz/id/123 i dostepny jest dla wszystkich ale tylko dla zalogowanych jest przycisk "komentuj" i moze komentowac? Prosze o pomoc, wielu na tym uzytkowników forum skorzysta. Pozdrawiam M |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 7 Dołączył: 5.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest taki artykul: http://akrabat.com/zend-auth-tutorial/
Zakładam ze to jest tylko sprawdzanie czy ktos sie zalogowal czy nie - nie rozumiem co znacza te 2 linie które oznaczylem pytajnikami. Zakladam ze te dane musze sie gdzies zapisywac - do sesji?? 1. Jeśli chcialbym zapisać do sesji to sesje startuje w public_html/index.php ![]() 2. co musze napisac w tych linijkach z pytajnikami w takim przypadku? 3. Jak sprawdzić pozniej czy ktos sie zalogowal?? - jak odwolac sie do sesji i sprawdzic? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 7 Dołączył: 5.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
ok, krok do przodu
![]() Wiem juz do czego to sluzy. Ale teraz trzeba to zapisac do sesji, prawda? bo mi sie zalogowal ale jak przeszedlem na inna strone i wrocilem to juz nie pamietal ze sie zalogowal. Jak to mozna zapisac do sesji. I prosze jeszcze o slowo komentarza czy uzywac session czy session_namespace ![]() czym to sie tak w jednym zdaniu rozni?? zeby nie nadpisać przez przypadek czy jak? thx |
|
|
![]()
|
|
W manualu sesji jest opisane stosowanie sesji i ich rozpoczynanie. W dalszej części jest osobny paragraf poświęcony wykorzystaniu sesji dla potrzeb autoryzacji. Dodatkowo tutaj znajdziesz bardziej szczegółowy opis Zend_Session_Namespace.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehhh... szkoda ze manual przekazuje tylko sucha wiedze i jak ktos zaczyna z tym frameworkiem, to przejdzie przez jeden dzialajacy polski tutorial typu tworzenie katalogu plyt bez jakichg kolwiek zabezpieczen, ucieszy sie, a pozniej zlapie za glowe bo kompletnie nie wie jak sie zabrac do czegos wiekszego. Tak jest min. ze mna. Wszystko ladnie piekniue, tylko jak w tym tak naprawde programowac.
Dorzuce swoje pytanie czy jezeli chce zrobic panel administracyjny to mam napisac poza ZF ? w jakims katalogu z wylaczonym mrod_rewrite, czy w podkatalogu z ZF, czy wreszcie, mam nie robic osobnego katalogu, tylko wszystko zrobic razem a za pomoca acl i auth kontrolowac kto ma do czego dostep i wyswietlac tylko te mozliwosci do ktorych user ma dostep (moim zdniem bylaby to rzeź na wydajnosci zrobiona niepotrzebnie(, A moze zrobic osobny kontroler Admin? I: mojastrona.pl/admin/plytacd/add mojastrona.pl/admin/plytacd/edit/id/.... mojastrona.pl/admin/plytacd/del/.... Ale to moim zdnaiem jest bez sensu. kontroler ciagle ten sam, a akcja "plytacd"? Srednio mi sie to podoba. Napialbym panel administracyjny kazda z powyzszych metod, ake kazda kolejna ma coraz wiecej wad i nie mam pojecia jak sie to powinno pisac. Mimo iz szukam juz pare dni w necie tutoriali. Albo sa banalnie proste, albo zaglebiaja sie wjakichs szczegolikach chwilowo dla mnie nieistotnych. Ja ja ciagle nie wiem jak to projektowac ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 31.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehhh... szkoda ze manual przekazuje tylko sucha wiedze i jak ktos zaczyna z tym frameworkiem, to przejdzie przez jeden dzialajacy polski tutorial typu tworzenie katalogu plyt bez jakichg kolwiek zabezpieczen, ucieszy sie, a pozniej zlapie za glowe bo kompletnie nie wie jak sie zabrac do czegos wiekszego. Tak jest min. ze mna. Wszystko ladnie piekniue, tylko jak w tym tak naprawde programowac. Dorzuce swoje pytanie czy jezeli chce zrobic panel administracyjny to mam napisac poza ZF ? w jakims katalogu z wylaczonym mrod_rewrite, czy w podkatalogu z ZF, czy wreszcie, mam nie robic osobnego katalogu, tylko wszystko zrobic razem a za pomoca acl i auth kontrolowac kto ma do czego dostep i wyswietlac tylko te mozliwosci do ktorych user ma dostep (moim zdniem bylaby to rzeź na wydajnosci zrobiona niepotrzebnie(, A moze zrobic osobny kontroler Admin? I: mojastrona.pl/admin/plytacd/add mojastrona.pl/admin/plytacd/edit/id/.... mojastrona.pl/admin/plytacd/del/.... Ale to moim zdnaiem jest bez sensu. kontroler ciagle ten sam, a akcja "plytacd"? Srednio mi sie to podoba. Napialbym panel administracyjny kazda z powyzszych metod, ake kazda kolejna ma coraz wiecej wad i nie mam pojecia jak sie to powinno pisac. Mimo iz szukam juz pare dni w necie tutoriali. Albo sa banalnie proste, albo zaglebiaja sie wjakichs szczegolikach chwilowo dla mnie nieistotnych. Ja ja ciagle nie wiem jak to projektowac ... Mozesz stworzyc modul o nazwie admin -> http://framework.zend.com/manual/en/zend.c...er.modular.html W tym module potworzysz sobie kontrolery odpowiedzialne za zarzadzanie. Dzieki temu mozesz stworzyc zupelnie oddzielny design dla panelu administracyjnego (poniewaz skrypty widoku sa oddzielnie). Rowniez latwiej jest cos takiego zabezpieczyc. W domyslnym module kontrolery beda odpowiadac tylko za pobieranie danych z bazy i wyswietlanie. Dopiero w module administracyjnym, ktory sobie zabezpieczysz ACL'em, kontrolery beda zajmowaly sie zarzadzaniem danymi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:15 |