![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam takie zadanko do zrobienia:
napisac program ktory wypisze z bazy dane o towarze którego najwiecej sprzedano w ciagu roku.. niestety zeby to wypisal wymagane jest uzycie 2 funkcji: max oraz sum. Cursor powinien wykonac jakby maxa z sumy..i teraz moje pytanie dotyczy składni jak powinno byc to napisane w cursorze czy taki zapis jest okey ? : max(sum(ilosc)) ? ..bylbym mega wdzieczny za jakies sugestie i podpowiedzi bo jestem troszke zielony ![]() oto ten programik który sklecilem : set serverotput on; create or replace function ilosc(z-data_start zlecenie.data_start%type, z_data_stop zlecenie.data_stop%type) is cursor c_il (z_in_data_start zlecenie.data_start%type, z_in_data_stop zlecenie.data_stop%type)is Select max(sum(ilosc)) as ile,nazwa,typ from towar,zlecenie where towar.id=zlecenie.id_towar and zlecenie.data_start>TO_DATE(2006-01-01,'yyyy','mm','dd') and zlecenie.data_stop<TO_DATE(2006-12-31,'yyyy','mm','dd') r_il c_il%RowType; Begin open c_il(z_data_start,z_data_stop) loop fetch c_il into r_il; exit when c_il%NOT FOUND; dbms_output.put_line('najwięcej sprzedano:'||r_il.nazwa||'typ:'||r_il.typ|| 'sprzedano:'||r_il.ile||'szt'); end loop close c_il; end; z góry wielki dzieki za jakakolwiek pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prosze uzupełnic bb code. poza tym to co napisales to pascal(czy coś o podobnej składni raczej) a nie php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie to plsql a dokladnie to oracle.. mam nadzieje ze dobrze trafilem bo ten dzial chyba dotyczyl sql-a ?
![]() Ten post edytował woytazsierrafun 2.04.2007, 19:58:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 13.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz uzyc grupowania jezeli uzywasz ktorejs z funkcji grupowych
Poza tym, co razi w tym kodzie, to brak sekcji DECLARE i tego, ze faktycznie nie zwracasz wartosci, tylko ja wyswietlasz, wiec procedura w zupelnosci wystarczy. Ten post edytował redman2 19.04.2007, 13:26:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:14 |