![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
dumam, dumam i nie mogę wydumać, jak przeliczyć czas wpisany w formacie 3:12:30 na minuty, czyli 192,30 ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ooo tu piszą o tym jak zamienić na sekundy wybraną date (a te na minuty/godziny itd już przeliczyć umiemy prawda)
ew zapoznaj się z właściwościami funckji explode i dalej już chyba wiesz jak mnożyć i dzielić ![]() //edit: a niech strace:
Ten post edytował devnul 1.04.2007, 23:25:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ooo tu piszą o tym jak zamienić na sekundy wybraną date (a te na minuty/godziny itd już przeliczyć umiemy prawda) ew zapoznaj się z właściwościami funckji explode i dalej już chyba wiesz jak mnożyć i dzielić ![]() //edit: a niech strace:
Nie do końca precyzyjnie określiłem swój problem. Stąd też Wy nie do końca dobrze mnie zrozumieliście. Tak rozwiązałem swój problem. Ciekawe czy można było to rozwiązać prościej. Ostatnio zwracam uwagę, aby nie tylko kod działał, ale był maksymalnie zoptymalizowany i prosty w swoich założeniach. Rzućcie no okiem na to:
Wynik jaki tu uzyskuję to np. 4:10 min/km. Chcę teraz te 4:10 przemnożyć przez 42,195m i zobaczyć wynik mnożenia co 1 kilometr. Małym problemem jest przemnożyć minuty razy 2,3,4,5,6... 42, ale jak wykonać zliczanie sekund, gdy przekroczą 60 ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szczerze mówiąc to kompletnie nic nie rozumiem z tego co tu wstawiłeś - dałeś fragment klasy która odwółuje się do zmiennej $_V a czort wie czym ona jest :|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
szczerze mówiąc to kompletnie nic nie rozumiem z tego co tu wstawiłeś - dałeś fragment klasy która odwółuje się do zmiennej $_V a czort wie czym ona jest :|
-------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
więc powtórze jeszcze raz: licz na sekundach a później z nich przeliczaj na wyższe jednostki a unikniesz problemów. poza tym nadal nie rozumiem co próbujesz osiągnąć :|
opisz może w krokach co chcesz zrobić (dokładnie) Ten post edytował devnul 2.04.2007, 18:44:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
więc powtórze jeszcze raz: licz na sekundach a później z nich przeliczaj na wyższe jednostki a unikniesz problemów. poza tym nadal nie rozumiem co próbujesz osiągnąć :| opisz może w krokach co chcesz zrobić (dokładnie) OK. Mam sobie formularz: http://www.treningbiegacza.pl/index.php?op=16 - który ma dwa pola: dystans i czas (docelowo dystans będzie polem wyboru, aby nie było dodatkowej roboty z przeliczaniem różnych zapisów jednostek metrycznych np. 42195m to to samo co 42,195). Ważnym jest natomiast zapis czasu, ponieważ użytkownik może móc wpisać, że na dystansie maratonu uzyskał 3:10:00, ale również może wpisać 190, to jednak pół biedy bo gdy zechce zapisać w takiej postaci 190:10 (3:10:10) - chcę to jakoś znormalizować, ale nic mi do głowy nie przychodzi. Generalnie mogę zmusić do wklepywania takiego formatu jaki mi będzie odpowiadał, ale fajnie byłoby wymyślić kod, który obsłuży każdy wpis ![]() 1km 4:15 2km 8:30 3km 12:45 itd. --- mieć po prostu wyliczone jaki czas powienienem mieć na poszczególnych kilometrach. Mam nadzieję, że co nieco rozjaśniłem ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
odrazu lepiej
![]() to może pokoleji: funkcja która obsłuży ci każdy czas (minimalna jednostka to sekundy jak rozumiem a maksymalna to godziny)
jedno z głowy mamy czas w sekundach niezaleznie od tego czy user poda go w formacie prawidłowm czy też w przekłamanym następnie sprawdzenie prędkości usera w metrach na sekunde
no i teraz funkcja która z podanego wykona twoje odliczanie:
pisane z kija - nie wykluczone ze są literówki - przedstawiłem tu ogólną idee - zapewne da się to poprawić zeby bylo wydajniejsze ale ze względu na pore i spore zmeczenie - wiecej dzisiaj nie robie ;P Ten post edytował devnul 2.04.2007, 23:48:44 -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Na pierwszy rzut oka - jestem w szoku. Gruntownie to przetestuję jak wrócę z pracy. Wielkie dzięki.
Udało mi się to już dostosować, jednak nie wiem czy coś błędnie robię, czy też nie jest to jeszcze obsługiwane przez ten kod. Mianowicie http://www.treningbiegacza.pl/index.php?op=16 -- wypełniam formularz danymi: 42195 i 3:10:15 i ja chcę aby każdy następny kilometr który zostaje wyliczony był sumą poprzednich kilometrów, czyli: 1 -- 4:30 2 -- 9:00 3 -- 13:30 itd. -- potrzebna jest nowa funkcja, czy wystarczy dostosować funkcję getList() ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
błąd logiczny w funkcji był (polyliłem nazwy zmiennych -zmęczenie
![]()
Ten post edytował devnul 3.04.2007, 12:42:29 -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Jeszcze pokuszę się o drobne ulepszenie.
Mianowicie jak teraz klepniesz dane: 42195 i 3:10:15 to wychodzą wyniki: 1000 m :4:30.529683611802 2000 m :9:1.0593672236047 3000 m :13:31.589050835407 Chodzi mi o to że drugi kilometr jest mylący, bo powinno być 9:01, tak samo obcina inne kilometry mające po liczbie minut - sekundy do 10. Kolejny problemik to jak ustawić, aby czas który jest poniżej godziny nie był wyświetlany z kropkami na początku, czyli: :4:30, aby było samo 4:30. I wreszcie, czy przychodzi Ci na myśl inne potraktowanie wyniku, aby obcięło to co po kropce aniżeli moje rozwiązanie (jakby mało elastyczne):
Bo jak rozumiem to właśnie zmienną speed powinien potraktować jakąś funkcją obcinającą to co po przecinku ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował devnul 4.04.2007, 17:42:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ciekawym jest, że przy danych 42195 i czasie 3:15:00 uzyskuję wynik:
13000 m 1::1 26000 m 2::2 39000 m 3::3 40000 m 3:4:40 41000 m 3:9:17 42000 m 3:13:54 42195 m 3:15:0 -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
kurcze no już dostosowac sobie byś mógł a nie wszystko na gotowe - pisane z głowy - nie sprawdzane i nie testowane więc może działać nie do końca idealnie - aż tak trudno chyba drobne poprawki nanieść nie jest co?
Ten post edytował devnul 4.04.2007, 18:21:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
kurcze no już dostosowac sobie byś mógł a nie wszystko na gotowe - pisane z głowy - nie sprawdzane i nie testowane więc może działać nie do końca idealnie - aż tak trudno chyba drobne poprawki nanieść nie jest co? Nie no walczę. Ale każde moje rozwiązanie nie jest tak dobre jak Twoje. Poprawiłem wersję z dwukropkami, ale tak za"ifowałem" kod, że bardziej nie można było, jednak działał. Jednak jak zobaczyłem Twoje rozwiązanie to mnie oświeciło. Nie czekam, aż Ty zrobisz wszystko, mimo to wielkie dzięki za pomoc, tylko próbuję sam, bo tym sposobem coś się uczę. Jednak wykorzystując Twoje zaangażowanie w realizację piszę sprawozdanie z reazlizacji projektu, abyś miał wgląd w obecny stan funkcji. Sorki, że tak wyszło. -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
prosze - juz sie balem ze czekasz na gotowca - chwała za walke
to powinno rozwiązać dziwne wyświetlanie czasu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Odrobinę ulepszona, wydaje mi się finalna wersja funkcji Timeformat:
Mam pytanko jednak jeszcze, czy php potrafi być dokładny ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
myśle że wystarczy dodać zaokrąglenie (bo w podanym przykłądzie to jest jednak troche mniej niż 4:01
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wykorzystałem również to, że zaiplementowałeś możliwość określania długości odcinka wg którego ma być mierzony międzyczas. W sumie to jedno z najprzydatniejszych możliwości tego narzędzie. Precyzja 200m zwiększa możliwości użytkowe, bo można wtedy wykorzystać to do biegania na stadionie gdzie pętla ma 400 m.
Mam pytanko odnośnie przesłania wyników do jakieś klasy drukującej. Istnieje jakieś gotowe rozwiązanie z którego mógłbym skorzystać ![]() ![]() Ten post edytował primo 4.04.2007, 23:13:43 -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 22:54 |