![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Od kilku projektów błąkam się z tym problemem, ale zauważyłem też go w wordpressie. Otóż, wszystkie stringi (które są w danej komórce w basie danych) kodowanie w formacie UTF-8 zaczynające się od literki Ł dają krzak: Kod �? Wiem, że php kuleje pod względem utf'a, ale czy jest na to jakiś haczyk? Pozdrawiam, Athlan ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może śmiesznie to zabrzmi, ale chyba coś pokręciłeś - gdzieś po drodze sam "gubisz" kodowanie
dowód: 1) sam używam utf'a ![]() 2) mam na imię Łukasz ![]() 3) często wklepując dane testowe podaję swoje imię i standardowy ciąg "ążśźęćńłó" 4) zapisuje dane w bazie, a potem wyświetlam na stronie - wszystko jest OK jedyny błąd kiedy zamiast dużego Ł pokazują się właśnie ![]() ![]() edit PS. zanim dodam coś do bazy przepuszczam to przez utf8_encode(); Ten post edytował Łukasz O. 30.03.2007, 10:02:33 -------------------- "Don't tell me you want a bridge - show me the canyon you want to cross" Giuseppe Delena
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czemu podajesz tego linka? nie mówiłem, że tworzę te pliki "w locie" - wysyłam na serwer z locala i właśnie czasem wyskakuje podobny błąd (choć teoretycznie non-stop mam kodowanie w utf załączone:P)
-------------------- "Don't tell me you want a bridge - show me the canyon you want to cross" Giuseppe Delena
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:28 |