![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Narazie nie ma szans - Nie wyprze bo nie ma hostingu i tyle. Pozatym Ruby jest kiepski wzgledem wydajnosci i przywaznie ciezsze softy trzeba uruchamiac na klastrach.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zle widze ale ,czy to nie jest hosting z obsługa rubiego http://cal.pl/index.php?act=home
Tak tak samo była z javą a zobacz ona dominuje w polsce:],tak pewnie bedzie z ruby:] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wydaje mi się
![]() Niby szybko sie pisze, niby taki lekki, niby zgrabny ale dla mnie ten język jest dość nie naturalny, nie mógl bym w nim dluzej pisac. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tak tak samo była z javą a zobacz ona dominuje w polsce:], E ? ![]() ![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Java dominuje ,php tez ale jest spychany na drugi tor .Nie mowie ze php jest złe a jak kazy jezyk bedzie miał swojego nastepce w tym wypadku ruby
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takie głupie porównanie wpisz w google
hosting php - 14,100,000 (wyników) hosting ruby - 1,660,000 hosting IIS - 96,400 Jeżeli coś ma pobić php to będzie to ASP.NET pewno jak wyjdzie 3 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a imho nikt nikogo nie pobije - każdy język jest dobry do jakichś konkretnych specyficznych zastosowań i będą współżyły ze sobą - to że się ruby rozpowszechnia to fakt - ale tak samo było z php jakiś czas temu - hostingu z obsługą php ze świecą można było szukać to i nie był zbyt popularny. A co do Javy i jej dominacji w polsce: pfffffff - że gdzie?
Ten post edytował devnul 29.03.2007, 15:40:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli coś ma pobić php to będzie to ASP.NET pewno jak wyjdzie 3 Już to widzę jak społeczności Open Source i firmy z nimi powiązane (przesiadające się z Windowsów na np. Linuxy czy Sun ze swoim Solarisem) przechodzą na ASP.NET ![]() ![]() W tej chwili dobrej pozycji tandemu PHP + MySQL (albo PgSQL) na rynku nie jest w stanie nic zagrozić, owszem, są i będą wahania, ale nic nie sprawi że nagle PHP poleci na dół kosztem jakiegoś innego języka. PHP jest w miarę proste, dobrze promowane i ma dobre zaplecze w postaci samych developerów rozwijających język, Zenda i innych tego typu firm i świetnej integracji z Apache, oraz niskie koszty utrzymania serwera obsługującego PHP + MySQL. I tak naprawdę wydajność ma drugorzędne znaczenie, bo dzisiejsze serwery są na tyle tanie i wydajne że wiele firm woli np. dokupić drugą maszynę i optymalizować istniejącą aplikację niż przejść na inny język i pisać prawie wszystko od nowa (chociaż w przypadku dobrze napisanej aplikacji, jej przepisanie wcale nie jest trudne i kosztowne, chodzi raczej o czynnik psychologiczny) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie podoba mi się Ruby. Według mnie PHP jest innym zupełnie językiem. Prawdopodobnie czeka go wielka transformacja w PHP6 (Oby). Nie mogę się doczekać po prostu...
Co do dominacji Javy też pierwsze słyszę. C i C++ jak coś to jeszcze C# ![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Według mnie PHP jest innym zupełnie językiem bez tego stwierdzenia nie dało by się zauważyć - że dwa różne języki są inne - no naprawde odkrywcze ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Hosting aplikacji w Rubym (wlasciwie to glownie w RoR) glownie odbywa sie na VPSach lub dedykach (chodz jest http://engineyard.com/ i maja swietny system hostowania na klastrach VPSowych, zobaczcie screencast instalacji aplikacji
![]() 2. cal.pl "Panel DirectAdmin PL" + RoR, pfff. Lap.pl to tez mialo -- porazka, na sharing hoscie, odpalany chyba z CGI (kilka sekund na start aplikacji) + dzialaly tylko w trybie development (co najmniej 50% wolniej niz w production) 3. składnia Cytat dla mnie ten język jest dość nie naturalny, nie mógl bym w nim dluzej pisac. Trzeba sie przyzwyczaic. Tez na poczatku nie znosilem begin..end'ow, braku klamr itp. 4. Java Cytat Java dominuje - pierwsze slysze Zalezy w jakim sektorze. WWW / webapps to pewnie dzialka php, ale wieksze systemy to m.in. w javie sa pisane (z reszta policzcie ilosc ofert pracy dla javowcow) 5. Cytat Nie podoba mi się Ruby. Według mnie PHP jest innym zupełnie językiem Nic nie rozumiem 6. Cytat Prawdopodobnie czeka go wielka transformacja w PHP6 i zerwanie wstecznej kompatybilnosci? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat i zerwanie wstecznej kompatybilnosci? Akurat to nie jest taki duży problem, oczywiście ma swoje wady ale zobaczcie jak postąpił Microsoft, zerwał wsteczna kompatybilność z ASP robiąc ASP.NET i całkiem dobrze na tym wyszedł. oczywiście udostepnil także narzędzia i manuale jak przesiąść się na nowe asp.net.IMO, jak zerwanie kompatybilności ma przynieść wielkie korzyści to się ludzie przeniosą z czasem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat IMO, jak zerwanie kompatybilności ma przynieść wielkie korzyści to się ludzie przeniosą z czasem. Tak -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Początkowy "bum" może być spowodowany "startem" języka. Dużo więcej literatury pojawiło się na świecie zarówno jak i w Polsce. Większa popularność, wśród doświadczonych programistów też tworzy swojego rodzaju "prestiż".
Na początku jest wzrost ale myślę że długo się tak duży nie utrzyma. Trzeba przyznać że Ruby to całkiem przyjemny język i naprawdę miło się z/w nim pracuje. Na pewno ma szanse na spory kawałek runku. Co do hostingów to jeżeli poważny klient, to też kupuje "poważna" maszynę (dedyk) także nie widzę tu żadnego problemu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ruby na pewno nie wyprze php - imo juz nie ma szansy by jakikolwiek "jezyk" byl w stanie zagrozic php jesli chodzi o jezyk do tworzenia aplikacji www - co innego frameworki napisane w innych jezykach
![]() Argument nulla z wydajnoscia jest imo chybiony - java rowniez nie jest wydajna - a stawia sie na niej potezne systemy do zarzadzania bankami - jakos wowczas nikt nie patrzy na problem wydajnosci - czemu? - bo koszt dolozenia 4GB ramu lub calego kompa do klastra sa zdecydowanie mniejsze niz koszty wytworzenia super wydajnego oprogramowania (czas....). Wracajac do wypierania - php jezeli chodzi o pisanie stronek od 0 jest imo php niezagrozony ![]() Ten post edytował occulkot 29.03.2007, 20:50:28 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Java dominuje ,php tez ale jest spychany na drugi tor Jakies fakty ? A nie teksty wyssane z palca mozna prosic ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Tak zobacz największe firmy w polsce -banki,petrochemie,huty itd wszystkie te firmy zamawiają soft w javie to
coś musi znaczyć ? ,java ma większe możliowości niz php ,wiec sie nie dziw ze java dominuje w branży it i aplikacjach biznesowych.Ja rozumiem ze programujecie w php ja tez ale nie znaczy to ze nie ma lepszego języka od php o większych możliwościach .Takie jest moje zdanie :] ![]() |
|
|
![]()
|
|
php i java to języki mające zupełnie różne zastosowania - więc nie można ich porównywać
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co jest z wami?
Po cholerę kolejny głupi wątek gdzie porównuje się Java i PHP. To są całkowicie różne technologie i nikt nikogo nie wyprze, bo nie ma skąd wypierać. Java wyprze PHP z zastosowania w WWW? MEGA ROTFL PHP wyprze Java z zastosowań w których ona króluje? Jeszcze większy śmiech. PHP i Java doskonale się uzupełniają a nie walczą. Proszę zamknijcie ten wątek bo tylko ludzie sie ośmieszają pisząc głupoty. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.05.2025 - 09:41 |