![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 1 Dołączył: 22.08.2006 Skąd: universe Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam zamiar zakupic dysk twardy 3.5 " wew. s-ata 2 , cos kolog 160 gb. Co byscie polecili od siebie ? -------------------- Potrzebujesz dodać darmowe ogłoszenia ?, w takim razie musisz odwiedzić to miejsce !
Presell - tutaj dodasz swoj artykul za darmo ! Presell Page dla wszystkich bez limitów i utrudnień Masz firme ? Ta baza firm jest dla Ciebie i Twoich znajomych są też śmieszne filmiki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Seagate Barracuda z serii 7200.10 są świetne.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja od siebie polecam WD - co prawda głośniejsze niż konkurancja - ale skubaństwo mocne i szybkie, jedyny dysk (producent) z którym nigdy nie miałem probemów to wlasnie WD.
//ADED: @Turgon: niezawodny się razem pisze, a od siebie dodam że miałem nieprzyjemność dużą z seagate`m właśnie - wypaliło mi sporych rozmiarów otwór w eletronice dysku pare lat temu (i nich mi ktoś powie że seagate jest niezawodny) Ten post edytował devnul 29.03.2007, 15:35:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Seagate - od dawna w wszystkich moich komputerach. Nie zawodny i szybki
![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U każdego producenta może trafić ci się wadliwy model.
Ja ostatnio kupuje dyski WD -- 3 identyczne modele i już ponad 2 lata działają bez problemów. A z drugiej strony kupiłem monitor -- po 3 dniach przestał się włączać -- w ramach gwarancji go naprawili, a Bastionowi ten sam model działa bez problemu. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@dr_bonzo: jasne, wszystko się zgadza - ale jakbyś miał kilka przygód ze sprzętem jednego producenta to powiedz, dalej byś kupował u niego czy raczej przestawiłbyś się na nieco droższą ale solidniejszą konkurencje?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma co patrzeć na to że kiedyś w dysku takiej a takiej firmy coś mi się zepsuło wiec firma do dupy. Dzisiaj tak na prawdę na na rynku liczą się dwie firmy Seagate i właśnie Western Digital. Ew. Hitachi, Samsung i Toshiba zrobią od czasu do czasu naprawdę udaną konstrukcje, ale to są raczej firmy robiące masówki dla np. Della albo HP i innych.
Co do niezawodności to mi poszedł MBR w seagacie a potem klastry się pozsypały. W Kilku następnych które widziałem też klastry zaczęły się sypać. Codziennie niespodzianka nowy bad sector ![]() ![]() ![]() Ale dzisiaj, dyski praktycznie się nie psują, jakieś ryzyko istnieje ale jest marginalne. Natomiast liczy się wydajność. Poleciłem Seagate Barracuda z serii 7200.10 bo są bardzo wydajne i stosunkowo tanie. Jak cie stać, to polecam Raptory firmy Western Digital, demony wydajności. Napisz też czy dysk ma być bardzo tani? Czy może bardzo wydajny? Czy może chodzi ci o doskonały stosunek ceny do wydajności? Ciężko coś doradzić nie wiedząc czym się kierować ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sztosz: Zależy... Mam mojego Seagate'a 3-4 letniego (dokładnie nie pamiętam kiedy składałem). Chodzi miodzio
![]() ![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WD Raptor 147 GB - nie ma nic lepszego
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
sztosz: Zależy... Mam mojego Seagate'a 3-4 letniego (dokładnie nie pamiętam kiedy składałem). Chodzi miodzio ![]() ![]() Ale co zależy? Sam polecam Seagate ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Dołączam się do tego tematu.
Choć nie dlatego, że mam problem z dyskiem (od lat stawiam na WD i jestem bardzo zadowolony) lecz mam inny problem. Potrzebuję stosunkowo mały dysk (z 10 - 20 GB) przeznaczony do obsługi okropnych ilości malutkich plików, jakie powstają podczas pracy z SVN. Ostatnio zorientowałem się bowiem, że repozytoria na moim PC ważą już dobre 1,3 GB i mają blisko 200K plików w 100K folderów. A że używam TortoiseSVN, który co jakiś czas skanuje sobie dysk i odświeża informację o stanie repozytorium, bywa, że maszynka lubi się na chwilę przyciąć. Scanner natomiast zauważył, że przeniesienie repo na inny dysk ma bardzo pozytywny wpływ na wydajność. No i teraz zastanawiam się, jaki dysk wybrać, by miał bardzo szybki czas dostępu i dobrze sobie radził z dużą ilością plików, nawet kosztem ogólnej szybkości, bo ta nie jest w tym przypadku tak potrzebna. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
To ile plików jest na dysku i sposób radzenia sobie z tym nie ma się nijak do tego jaki to dysk, a jaki system plików. Windows -> NTFS, *unix -> chyba reiser, bo jest chyba najwydajniejszy przy dużej ilości plików.
Natomiast sam dysk... 10-20 GB to tylko w używkach i antykwariatach ![]() ![]() ![]() ___________ *Zakładam że chodzi ciągle o dysk 10-20 GB. Nie pamiętam czy czy były dyski 20 GB z 8MB cache'u ale 7200 powinieneś znaleźć... chociaż nie dam sobie głowy uciąć ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym na Twoim miejscu kupil nowy dysk, ceny 40tek zaczynaja sie od ok 130zl wiec nie ma tragedii a przynajmniej bedziesz mial nowa rzecz z gwarancja a nie jakies klekoczace padlo z plantacja badsektorow
![]() ![]() Ten post edytował maryaan 30.03.2007, 01:08:18 -------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szkoro duzo malych plikow to moze cos z krotkim czasem dostepu ?
![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma bata - tylko Western Digital. Nie miałem z nimi najmniejszego problemu. Natomiast z Seagateami owszem. W ciągu roku 3 poszły. Pozatym dyski Seagate'a mają dziwną przypadłość - wszystkie, które testowałem (nawet dysk w ostatnio zakupionym laptopie) po wklepaniu chkdsk partycja: raz wyświetla informacje że są niezgodności na dysku a za chwile że jest ok.
chkdsk partycja: /F nie załatwia sprawy. Te informacje podawane są przez system "losowo" (?). Nikt nie potrafił odpowiedzieć dlaczego tak się dzieje. Jeszcze raz WD. pozdrawiam -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 1 Dołączył: 22.08.2006 Skąd: universe Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No szanowni Panowie wybralem juz dwa z calej gamy 160'tek
Hitachi DeskStar 7K160 160 GB (SATA II) oraz WD Caviar RE 160 GB 16MB cache SATA (16MB CACHE) ta wielkosc pamieci cache mnie mocno ukierunkowuje w strone wd ![]() Co o tym sadzicie ? -------------------- Potrzebujesz dodać darmowe ogłoszenia ?, w takim razie musisz odwiedzić to miejsce !
Presell - tutaj dodasz swoj artykul za darmo ! Presell Page dla wszystkich bez limitów i utrudnień Masz firme ? Ta baza firm jest dla Ciebie i Twoich znajomych są też śmieszne filmiki |
|
|
![]()
|
|
słusznie - bierz wd - nie ma co sie zastanawiac
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Mam w domu 4 WD (250 GB) z 16 Mb Cache (2 chodzą w Raid) i jest rewelacja.
Mówiąc o małym dysku myślałem właśnie o czymś w stylu SCSI lub Raptorze. Nie wiem jednak, jak wypada porównanie ich możliwości właśnie w przypadku moich potrzeb, czyli dużej ilości bardzo małych plików. ps. Mówiąc o RAID - ludzie - korzystajcie z niego wszyscy. Jest to na prawdę niesamowite rozwiązanie. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Ja miałem sześcioletnią 40 seagate'a i chodzi bez zarzutów, teraz musiałem kupić nowy dysk (stary zarekwirowała policja) także seagate'a i chodzi b. dobrze. Co do WD nie mam jakoś zaufania, koleżanka miała 3 sprowadzane z usa i żaden nie chodził więcej niż 3 miesiące.
|
|
|
![]()
|
|
Ludzie, 3 dyski twarde, nawet 10 to jest nic. Można mówić ze jakaś firma robie słabe, zawodne dyski twarde wtedy, kiedy ma się do czynienia z tysiącami dysków i rzeczywiście jakiś odsetek się sypie. Jak ktoś może wciskać ludziom że Seagate czy WD to kiepski firmy mając doświadczenie z 3 dyskami? Wielu ludzi zapomina że od producenta do użytkownika długa droga. Sam widziałem jak w sieci [nazwa dużej sieci supermarketów]* składają komputery, podzespoły walają się wszędzie, żadnej osłony antystatycznej, dziw że te kompy w ogóle działają.
Poza tym dyski twarde mają 36 miesięcy gwarancji, a niearchiwizowanie ważnych danych to głupota. I nawet jak ci dysk zacznie padać, to zaczyna padać po najpóźniej po kilkunastu miesiącach od początku użytkowania, bo wtedy mogą się wady "wrodzone" ujawnić i na pewno się ujawnią, wystarczy SMART sprawdzić raz na miesiąc, darmowych programów od tego jest sporo. Jeżeli dysk zaczyna padać po 3 latach, to znaczy że obchodziliśmy się z nim zbyt brutalnie. Przenoszenie w plecaku, upadki na glebę itp. Nawet zbyt wysoka temperatura może skrócić żywotność dysku, chociaż tym nie należy się zbytnio przejmować, bo żywotność nominalna dysków jest ogromna. __________ *Żeby nie było że jestem hipokrytą ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:15 |