Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> jaki dysk twardy, polecacie
lectric

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mam zamiar zakupic dysk twardy 3.5 " wew. s-ata 2 , cos kolog 160 gb.
Co byscie polecili od siebie ?

--------------------
Potrzebujesz dodać darmowe ogłoszenia ?, w takim razie musisz odwiedzić to miejsce !
Presell - tutaj dodasz swoj artykul za darmo ! Presell Page dla wszystkich bez limitów i utrudnień
Masz firme ? Ta baza firm jest dla Ciebie i Twoich znajomych są też śmieszne filmiki
Go to the top of the page
+Quote Post
3 Stron V   1 2 3 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
sztosz

-----

Seagate Barracuda z serii 7200.10 są świetne.

--------------------
+Quote Post
devnul

-----

ja od siebie polecam WD - co prawda głośniejsze niż konkurancja - ale skubaństwo mocne i szybkie, jedyny dysk (producent) z którym nigdy nie miałem probemów to wlasnie WD.

//ADED: @Turgon: niezawodny się razem pisze, a od siebie dodam że miałem nieprzyjemność dużą z seagate`m właśnie - wypaliło mi sporych rozmiarów otwór w eletronice dysku pare lat temu (i nich mi ktoś powie że seagate jest niezawodny)

Ten post edytował devnul 29.03.2007, 15:35:42

--------------------
Profesjonaliści są przewidywalni...
strzeż się amatorów...
FL4SHB4CK - imprezy, galerie, lokale
+Quote Post
Turgon

-----

Seagate - od dawna w wszystkich moich komputerach. Nie zawodny i szybki smile.gif

--------------------
Jah Music Is On My Mind !
+Quote Post
dr_bonzo

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

U każdego producenta może trafić ci się wadliwy model.

Ja ostatnio kupuje dyski WD -- 3 identyczne modele i już ponad 2 lata działają bez problemów.
A z drugiej strony kupiłem monitor -- po 3 dniach przestał się włączać -- w ramach gwarancji go naprawili, a Bastionowi ten sam model działa bez problemu.

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
devnul

-----

@dr_bonzo: jasne, wszystko się zgadza - ale jakbyś miał kilka przygód ze sprzętem jednego producenta to powiedz, dalej byś kupował u niego czy raczej przestawiłbyś się na nieco droższą ale solidniejszą konkurencje?

--------------------
strzeż się amatorów...
+Quote Post
sztosz

-----

Nie ma co patrzeć na to że kiedyś w dysku takiej a takiej firmy coś mi się zepsuło wiec firma do dupy. Dzisiaj tak na prawdę na na rynku liczą się dwie firmy Seagate i właśnie Western Digital. Ew. Hitachi, Samsung i Toshiba zrobią od czasu do czasu naprawdę udaną konstrukcje, ale to są raczej firmy robiące masówki dla np. Della albo HP i innych.

Co do niezawodności to mi poszedł MBR w seagacie a potem klastry się pozsypały. W Kilku następnych które widziałem też klastry zaczęły się sypać. Codziennie niespodzianka nowy bad sector winksmiley.jpg Z kolei w wielu WD które widziałem padała elektronika. Wystarczyło tylko płytkę drukowaną wymienić (fajne tylko winksmiley.jpg ) i dysk działał. Dane wszystkie odzyskane, a dysk śmiga jak marzenie. Sami wybierzcie co wolicie, powolutku psujący się dysk czy wszystkie dane do odzysku za cenę praktycznie równą nowemu dyskowi? smile.gif Tylko że to wszystko były dyski wyprodukowane kilka ładnych lat temu, najnowszy miałby dzisiaj z 5 lat. (To wszystko jak jeszcze pracowałem firmie która miała własny sklep i najlepszy chyba w mieście serwis komputerowy, wspaniali ludzie)

Ale dzisiaj, dyski praktycznie się nie psują, jakieś ryzyko istnieje ale jest marginalne. Natomiast liczy się wydajność. Poleciłem Seagate Barracuda z serii 7200.10 bo są bardzo wydajne i stosunkowo tanie. Jak cie stać, to polecam Raptory firmy Western Digital, demony wydajności.

Napisz też czy dysk ma być bardzo tani? Czy może bardzo wydajny? Czy może chodzi ci o doskonały stosunek ceny do wydajności? Ciężko coś doradzić nie wiedząc czym się kierować winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
Turgon

-----

sztosz: Zależy... Mam mojego Seagate'a 3-4 letniego (dokładnie nie pamiętam kiedy składałem). Chodzi miodzio smile.gif To 200GB tongue.gif

--------------------
Jah Music Is On My Mind !
+Quote Post
NuLL

-----

WD Raptor 147 GB - nie ma nic lepszego smile.gif

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
sztosz

-----

Cytat(Turgon @ 29.03.2007, 19:45:21 ) *
sztosz: Zależy... Mam mojego Seagate'a 3-4 letniego (dokładnie nie pamiętam kiedy składałem). Chodzi miodzio smile.gif To 200GB tongue.gif

Ale co zależy? Sam polecam Seagate winksmiley.jpg A ty chyba nie doczytałeś do końca mojego posta winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
DeyV

Grupa: Zarząd

Dołączam się do tego tematu.
Choć nie dlatego, że mam problem z dyskiem (od lat stawiam na WD i jestem bardzo zadowolony) lecz mam inny problem.

Potrzebuję stosunkowo mały dysk (z 10 - 20 GB) przeznaczony do obsługi okropnych ilości malutkich plików, jakie powstają podczas pracy z SVN.
Ostatnio zorientowałem się bowiem, że repozytoria na moim PC ważą już dobre 1,3 GB i mają blisko 200K plików w 100K folderów.

A że używam TortoiseSVN, który co jakiś czas skanuje sobie dysk i odświeża informację o stanie repozytorium, bywa, że maszynka lubi się na chwilę przyciąć.

Scanner natomiast zauważył, że przeniesienie repo na inny dysk ma bardzo pozytywny wpływ na wydajność.

No i teraz zastanawiam się, jaki dysk wybrać, by miał bardzo szybki czas dostępu i dobrze sobie radził z dużą ilością plików, nawet kosztem ogólnej szybkości, bo ta nie jest w tym przypadku tak potrzebna.

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
sztosz

-----

To ile plików jest na dysku i sposób radzenia sobie z tym nie ma się nijak do tego jaki to dysk, a jaki system plików. Windows -> NTFS, *unix -> chyba reiser, bo jest chyba najwydajniejszy przy dużej ilości plików.

Natomiast sam dysk... 10-20 GB to tylko w używkach i antykwariatach winksmiley.jpg Kieruj się ilością cache'u: 8MB to było by cudo smile.gif ale staraj się nie schodzić poniżej 1MB* i koniecznie 7200 RPM!* 4500, 5200 są po prostu zauważalnie wolniejsze. Popatrz na allegro, mi się dziś już, albo raczej jeszcze nie chce tongue.gif

--------------------
+Quote Post
maryaan

-----

ja bym na Twoim miejscu kupil nowy dysk, ceny 40tek zaczynaja sie od ok 130zl wiec nie ma tragedii a przynajmniej bedziesz mial nowa rzecz z gwarancja a nie jakies klekoczace padlo z plantacja badsektorow winksmiley.jpg :] fakt ze bedzie troche "za duzy" ale od nadmiaru ramu i miejsca na dysku jeszcze nikt nie umarl tongue.gif

Ten post edytował maryaan 30.03.2007, 01:08:18

--------------------
Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
+Quote Post
NuLL

-----

Szkoro duzo malych plikow to moze cos z krotkim czasem dostepu ? smile.gif Np uzywane SCSI 15k obr + zewn kontroler ? smile.gif

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
Jarod

-----

Nie ma bata - tylko Western Digital. Nie miałem z nimi najmniejszego problemu. Natomiast z Seagateami owszem. W ciągu roku 3 poszły. Pozatym dyski Seagate'a mają dziwną przypadłość - wszystkie, które testowałem (nawet dysk w ostatnio zakupionym laptopie) po wklepaniu chkdsk partycja: raz wyświetla informacje że są niezgodności na dysku a za chwile że jest ok.
chkdsk partycja: /F nie załatwia sprawy. Te informacje podawane są przez system "losowo" (?). Nikt nie potrafił odpowiedzieć dlaczego tak się dzieje. Jeszcze raz WD.
pozdrawiam

--------------------
”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335)
+Quote Post
lectric

-----

No szanowni Panowie wybralem juz dwa z calej gamy 160'tek

Hitachi DeskStar 7K160 160 GB (SATA II)

oraz

WD Caviar RE 160 GB 16MB cache SATA (16MB CACHE)

ta wielkosc pamieci cache mnie mocno ukierunkowuje w strone wd smile.gif

Co o tym sadzicie ?

--------------------
Potrzebujesz dodać darmowe ogłoszenia ?, w takim razie musisz odwiedzić to miejsce !
Presell - tutaj dodasz swoj artykul za darmo ! Presell Page dla wszystkich bez limitów i utrudnień
Masz firme ? Ta baza firm jest dla Ciebie i Twoich znajomych są też śmieszne filmiki
+Quote Post
devnul

-----

słusznie - bierz wd - nie ma co sie zastanawiac

--------------------
strzeż się amatorów...
+Quote Post
DeyV

Grupa: Zarząd

Mam w domu 4 WD (250 GB) z 16 Mb Cache (2 chodzą w Raid) i jest rewelacja.

Mówiąc o małym dysku myślałem właśnie o czymś w stylu SCSI lub Raptorze. Nie wiem jednak, jak wypada porównanie ich możliwości właśnie w przypadku moich potrzeb, czyli dużej ilości bardzo małych plików.

ps. Mówiąc o RAID - ludzie - korzystajcie z niego wszyscy. Jest to na prawdę niesamowite rozwiązanie.

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
webdice

Developer

Grupa: Moderatorzy

Ja miałem sześcioletnią 40 seagate'a i chodzi bez zarzutów, teraz musiałem kupić nowy dysk (stary zarekwirowała policja) także seagate'a i chodzi b. dobrze. Co do WD nie mam jakoś zaufania, koleżanka miała 3 sprowadzane z usa i żaden nie chodził więcej niż 3 miesiące.
+Quote Post
sztosz

-----

Ludzie, 3 dyski twarde, nawet 10 to jest nic. Można mówić ze jakaś firma robie słabe, zawodne dyski twarde wtedy, kiedy ma się do czynienia z tysiącami dysków i rzeczywiście jakiś odsetek się sypie. Jak ktoś może wciskać ludziom że Seagate czy WD to kiepski firmy mając doświadczenie z 3 dyskami? Wielu ludzi zapomina że od producenta do użytkownika długa droga. Sam widziałem jak w sieci [nazwa dużej sieci supermarketów]* składają komputery, podzespoły walają się wszędzie, żadnej osłony antystatycznej, dziw że te kompy w ogóle działają.

Poza tym dyski twarde mają 36 miesięcy gwarancji, a niearchiwizowanie ważnych danych to głupota. I nawet jak ci dysk zacznie padać, to zaczyna padać po najpóźniej po kilkunastu miesiącach od początku użytkowania, bo wtedy mogą się wady "wrodzone" ujawnić i na pewno się ujawnią, wystarczy SMART sprawdzić raz na miesiąc, darmowych programów od tego jest sporo. Jeżeli dysk zaczyna padać po 3 latach, to znaczy że obchodziliśmy się z nim zbyt brutalnie. Przenoszenie w plecaku, upadki na glebę itp. Nawet zbyt wysoka temperatura może skrócić żywotność dysku, chociaż tym nie należy się zbytnio przejmować, bo żywotność nominalna dysków jest ogromna.

--------------------
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:15