![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam zrobione stronie za pomoca divow mam ulozona grafike ale przedstawiam na stronie dane i chce to zrobic tabelarycznie. Moj problem polega na tym ze niebardzo wiem jakie znaczniki dostepne sa w XHTMLU. Szukalem juz w niecie tyle tego bylo i mam metlik w glowie. Mianowicie moja strona przechodzi walidacje na W3C ale mam taki oto zapis w XHTML1.1 bo niewiem czym to zastapic: <td colspan="4" align="right"> Wiem ze align moge zapisac w taki sposob: <td style="text-align: right;"> ale co zobic z colspan? Czy colspan jest dostepny w XHTML skoro przechodzi walidacje? Czy moglibyscie sprawdzic ponizszy kod i ewentualnie podac jakies strony gdzie byloby to wszystko pieknie wytlumaczone...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w css nie ma czegoś takiego colspan czy rowspan. Te znaczniki tworzą strukturę strony i są w tym przypadku dla znacznika td tym samym co rows i cols dla textarea z tym jednym wyjątkiem, że nie są wymagane.
Aby było bardziej semantycznie zaznajom się ze znacznikami th, tbody, thead, tfood oraz caption. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli rozumiem ze stosowanie w <td> align, colspan, rowspan itp.. jst jak najbardziej dozwolone jesli nie chce konkretnie tu uzywac styli?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak - jaknajbardziej dozwolone a wręcz colspan i rowspan wymagane bo nie mają zamienników w css ponieważ nie są odpowiedzialne za wygląd a za strukture danych
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hola hola @devnul
![]() ![]() Nie wolno używać tego znacznika w XHTML'u. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy ja napisałem gdzies align? no prosze wskaż mi to miejsce - nie czepiaj sie czegoś czego nie ma!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
OK dzieki panowie. Powiedzice tylko czemu takie cos przechodzi przez walidator w3c:
<td colspan="4" align="right"> ![]() Poprawnie jest oczywiscie: <td colspan="4" style="text-align: right;"> Mam racje? Powiedzcie mi jeszcze czy cellspacing i cellpadding maja zamienniki w CSS? tak ma byc? border-spacing: X px; padding: X px;? Ten post edytował Nyny 29.03.2007, 15:18:27 |
|
|
![]()
|
|
http://www.w3schools.com/tags/tag_td.asp zapoznaj sie zarówno Ty jak i kolega babejsza (bo najwyraźniej też powinien)
a tu drugie źródło http://www.webreference.com/xml/reference/xhtml.html Ten post edytował devnul 29.03.2007, 15:29:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pytanie:
Cytat Czyli rozumiem ze stosowanie w <td> align, colspan, rowspan itp.. jst jak najbardziej dozwolone jesli nie chce konkretnie tu uzywac styli? i Twoja odpowiedź: Cytat tak - jaknajbardziej dozwolone a wręcz colspan i rowspan wymagane bo nie mają zamienników w css ... Jednoznacznie wynika z tego zdania, że align, colspan i rowspan są dozwolone. Ja się nie czepiam, ale skoro ja to zdanie tak odebrałem to @Nyny też mógł, i chodziło tylko o doprecyzowanie ![]() Pozdrawiam //EDIT a odnosząc się do tego co napisał @devnul - człowiek uczy się całe życie ![]() Ten post edytował babejsza 29.03.2007, 16:48:10 |
|
|
![]()
|
|
bynajmniej w td align jest dozwolone - aczkolwiek tego nie napisałem
jak widać nie wyleciał - co innego że prezentację powinno się definiować w css Ten post edytował devnul 29.03.2007, 16:50:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ale to ma w sumie sens, żeby align było. Bo np. kwoty w tabelach powinny być prezentowane od prawej strony.
|
|
|
![]()
|
|
można by polemizować - jest i już - nie ma co sobie głowy zawracać czy powinien czy nie
//Edit: @Nyny: uwaga dla Ciebie: stosuj arkusze stylów - kod będzie mniej zaśmiecony Ten post edytował devnul 29.03.2007, 17:20:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hmm przeciez zastosowalem arkusze do menu. A te tabele musza tak byc i niewiem nawet w jaki sposob je zaprezentowac w css...
|
|
|
![]()
|
|
możesz np. tak, ale rozwiązań jest kilka
Ten post edytował babejsza 30.03.2007, 09:11:15 |
|
|
![]()
|
|
Babejsza wielkie dzieki
![]() Ale pojawil sie jeszcze jeden problem. Mianowicie chce wyswietlac tabele tak jak to napisac babejsza czyli stylami css ale pliki w ktrych te dane chce przedstawic tabelarycznie sa gnerowane przez PHP. Jest naglowek i stopka dolaczany przez PHP a w naglowku miesci sie cala deklaracja styli. Gdy te style zamieszcze w naglowku to dla wszystkich tabel bedzie mi podstawial zle argumenty bo powiedzmy ze plikow z tabelami bedzie 4 i w kazdym z nich inne ulozenie tabel Ten post edytował Nyny 30.03.2007, 19:41:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:17 |