![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 20 Dołączył: 20.04.2004 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zaczne tak oto kod sql
Oraz kod php wyswietlajacy zawartosc menu z moziwoscio klikania i zaglebiania sie w strukture: meble / szafy / ..
Jak do tej pory wystarczalo mi zagniezdzanie sie do tej liczby elementow - 3. Robulem to na warunkach if i dziala nie najgorzej. To rozwiazanie ma nastepujacy problem - ano jak zmeinic warunki if na petle ktora sama bedzie potrafila okreslic jak daleko ma sie zagniezdzac. Czyli czy to 2, 5, 10... poziom podmenu. A moze inne rozwiazania ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrób sobie funkcję rekurencyjną do której będziesz przekazywał za każdym razem id odpowiadające polu potomek z bazy. W ten sposób możesz sobie menu zagnieżdżać bez ograniczeń
-------------------- System Sprzedaży Internetowej Syspin: www.syspin.pl
Moja strona: www.tulikowski.com |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 20 Dołączył: 20.04.2004 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstyd sie przyznac ale co to jest: funkcja rekurencyjna
![]() A wlasciwie jak to wykorzystac. Nie chcialbym uzyskac efektu ze wszystkie podkatalogi mi sie rozwina tak jak to ma miejsce przy metodach "drzewek" chcialbym aby zostala taka funkcjonalnosc jak obecnei ale z wieksza liczna zaglenien. Ten post edytował luki100011 29.03.2007, 11:13:22 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstyd sie przyznac ale co to jest: funkcja rekurencyjna ![]() A wlasciwie jak to wykorzystac. Nie chcialbym uzyskac efektu ze wszystkie podkatalogi mi sie rozwina tak jak to ma miejsce przy metodach "drzewek" chcialbym aby zostala taka funkcjonalnosc jak obecnei ale z wieksza liczna zaglenien. Funkcja rekurencyjna jest to funkcja, która wywołuje bezpośrednio sama siebie lub pośrednio przez inną funkcję. Tak na szybko z głowy napiszę Ci w punktach jakby to wyglądało:
W skrócie działa to tak, że wywołujesz funkcje getMenu z parametrem 0, czyli pobierze z bazy wszystkie rekordy ktore w polu potomek maja 0. Następnie dla każdego takiego rekordu następuje wywołanie getMenu z parametrem będącym id rekordu, dzięki czemu pobrane zostaną wszystkie rekordy podrzędne dla tego rekordu. itd... -------------------- System Sprzedaży Internetowej Syspin: www.syspin.pl
|
|
![]()
|
|
Dzieki i tu kolejny problem wszytsko dzial niby dobrze ale ywswietla sie cale drzewo z wszystkimo rozgaleziami a ja chce miec mozliwosc wyboru przez klik co ma mi sie pojawic ;-)
Jakas rada dla twojej funkcji jak to uzyskac ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dodać kolejny element do parametrów funkcji który będzie identyfikatorem aktualnie klikniętej pozycji i to odpowiednio ropoznawać wewnątrz funkcji.
-------------------- System Sprzedaży Internetowej Syspin: www.syspin.pl
|
|
![]()
|
|
Wydubalem cos takiego i dizla tylko do pzoiomu pierwszego pod zostalych galezi nei rozwija.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nikt nie powiedział że będzie to proste
![]() Musisz albo za każdym razem sprawdzać sobie jakie pozycje muszą być rozwinięte aby dotrzeć do aktywnej pozycji i je rozwinąć, albo (wydaje mi się że prostsze rozwiązanie) przechowywać w zmiennej lub tablicy ścieżkę zawierającą id klikniętych pozycji i jeżeli dane id znajdzie się w tej ścieżce to rozwinąć pozycję o zadanym id. Mam nadzieję ze nie zakręciłem za bardzo -------------------- System Sprzedaży Internetowej Syspin: www.syspin.pl
|
|
![]()
|
|
dzięki za pomoc. Udało sie.
Ale teraz kolejny problem w gałęzi mam pod kategorie które maja określoną ilość produktów np. w sumie 30. jak w gałęzi głównej zliczyć ile jest produktów w podkategoriach ![]() np główna (10) -----Pod a(5) -----Pod b(2) -----Pod c (3) |----------Pod c A (1) |----------Pod c B (2) Pomocy -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:46 |