![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Oto moje pytanie: Jak wykonywac polecenia konsolowe pod linuxem jako super użytkowik. Chodzi o podstawowe komendy np mkdir, rmdir lub adduser. Wiadomo że można wykonać skrypt z lini poleceń umieszczając go w odpowiednim katalogu. Tylko czy to się sprawdzi...? Nie chodzi mi o taki szczególiki jak exec(), system() czy ``. Bo to nie zadziała. Wiadomo że skrypty php wykonujemy jako nobody... Można jakoś na to wpłynąć...? Z góry dzięki za ew pomoc. Pozdrowiam. M. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam zapoznanie się z sudo
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znam sudo i jego ustawienia (sudoers) jest tylko jeden problem - jakoś mi to nie działa. Testowałeś może coś takiego? U mnie nie śmiga.
Chodziłoby mi też o to aby w tym samym programie były różne możliwości dla roota i usera. Jakieś propozycje...? Pozdro. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:31 |